Ηράκλειο: Υπερψηφίστηκαν διαδικτυακά οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη παρά τις έντονες αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σώμα συνεδρίασε διαδικτυακά για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, που επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ στην διά ζώσης συνεδρίαση, η οποία αποδείχθηκε επεισοδιακή λόγω των έντονων διαμαρτυριών σωματείων και φορέων και τελικώς οδηγήθηκε σε διακοπή.

Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθώς και κατά την πρώτη οι έντονες διαμαρτυρίες οδήγησαν τη δημοτική αρχή σε αναδίπλωση, ώστε να γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν επανέλθει προς ψήφιση η πρόταση,

σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν αυξήσεις μέχρι 29%. Αιτία των έντονων αντιδράσεων ήταν αφενός η μεγάλη αύξηση και αφετέρου ο χρόνος λήψης της σχετικής απόφασης, 1,5 μήνα πριν από την εκπνοή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.

Στην χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή επανήλθε με αναθεωρημένη και βελτιωμένη πρόταση, η οποία προβλέπει την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 23%, δηλαδή από 0,81 λεπτά στο 1 ευρώ (1,10 προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση) στο αστικό Ηράκλειο και τη Νέα Αλικαρνασσό, ενώ η αντίστοιχη τροποποίηση για τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά στο περιαστικό Ηράκλειο και τις κοινότητες της ενδοχώρας διαμορφώθηκε στα 0,95 ευρώ από 1 ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε η επαναφορά στα προ εποχής covid επίπεδα των τελών κοινόχρηστων χώρων που είχαν μειωθεί κατά 50% και πλέον διαμορφώνονται σε μια κλίμακα από 16 ευρώ μέχρι 167 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με τη θέση. Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση από τη νέα δημοτική αρχή.

Η αναθεωρημένη πρόταση που ήρθε προς συζήτηση χθες στο δημοτικό συμβούλιο δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσο και σωματείων και εκπροσώπων φορέων που εκφράστηκαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, με πανό και συνθήματα, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπεί αρκετές φορές η συνεδρίαση και να αποτραπεί στο τέλος η ψηφοφορία, η οποία αποφασίστηκε να γίνει σήμερα το πρωί, διαδικτυακά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, εξέφρασε την θλίψη του και χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους ως «επαναστάτες χωρίς αιτία», αφού, όπως είπε στην ΕΡΤ, ο δήμος Ηρακλείου έχει τα χαμηλότερα οικιακά δημοτικά τέλη στην χώρα, ακόμη και από εκείνα στην Πάτρα, η οποία αναφέρθηκε ως παράδειγμα από τους συγκεντρωμένους.

Σημειώνεται πως υπέρ της αναθεωρημένης εισήγησης για την αύξηση των δημοτικών τελών ψήφισαν οι παρατάξεις του Βασίλη Λαμπρινού, του Ηλία Λυγερού, του Γιώργου Σισσαμάκη και η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις των Γιάννη Κουράκη – πλην τριών δημοτικών συμβούλων – Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Πέτρου Ινιωτάκη και Ευαγγελίας Σχοιναράκη, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την διαδικτυακή συνεδρίαση του σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα