Ηχηρό “όχι” των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Επεισόδια μεταξύ αγνώστων και αστυνομίας

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας κατέκλυσαν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το φοιτητικό κίνημα να αναπτύσσει πλέον νέα δυναμική, μετά το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της

Αθήνας. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κόσμος συνέρρεε σε αυτή διαρκώς. Φοιτητές και μαθητές φώναξαν ένα ηχηρό “όχι” στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του συντάγματος μετά και την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη την Τετάρτη (7/2) που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Η πορεία λίγο μετά τις 2μ.μ. έφτασε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στις 4.00μ.μ., με τους φοιτητές να καταλήγουν στη Νομική Σχολή, όπου θα πραγματοποιούταν το συντονιστικό για να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των φοιτητών.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπολογίζει σε πάνω από 15.000 τους διαδηλωτές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τελευταίας δεκαετίας.

«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που μας χωρίζει σε αυτούς που έχουν χρήματα να σπουδάσουν και αυτούς που δεν έχουν» λένε μεταξύ άλλων φοιτητές στο NEWS 24/7.

«Έχουμε απαντήσει εδώ και εβδομάδες ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια αντί να λύσει τα προβλήματα μας. Ένα νομοσχέδιο που χτυπάει τα πτυχία μας αντί να πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο να έχουμε πτυχία με αξία», δήλωσε η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλής, μαθητής πρόεδρος του 15μελους του 15ου ΓΕΛ Αθήνας είπε: «Υποδεχόμαστε σήμερα τους χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα ώστε να τους υποστηρίξουμε και τους λέμε πως είμαστε μαζί τους απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που κάνει ακόμη πιο ταξική την Παιδεία μας».

Το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις συνοδεύτηκαν κατά τόπους από βίαιη καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ, της κατάληψης της Νομικής του ΔΠΘ αλλά και την παρέμβαση φοιτητών με πανό το βράδυ της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βρέθηκαν φοιτητές και μαθητές στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν λίγο πριν τη 1μμ πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι διαμαρτυρόμενοι έδωσαν μαζικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ περίπου 250 σχολές τελούν υπό κατάληψη, η οποία αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, μάλιστα, μεγαλώνει, καθώς στο δρόμο βρίσκονται επίσης και μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της έχει κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής ΔΠΘ 

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος της πορείας

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού πανελλήνιου συλλαλητηρίου ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ομάδα αγνώστων πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στην οδό Σινά, έξω από τη Νομική.

#AlphaNews: ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ – Επεισόδια τώρα στην οδό Σίνα έξω από τη #Νομική.#alphatv #πανεπιστημια #Αθηνα #πορεια pic.twitter.com/VfBI6aGpAX

Alpha News (@AlphaNewsGR) February 8, 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηχηρό “όχι”, Αθήνα, Θεσσαλονίκη- Επεισόδια,ichiro “ochi”, athina, thessaloniki- epeisodia