Η φετινή συνάντηση του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στις 15-19 Ιανουαρίου 2024 η 54η συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) στο Νταβός της Ελβετίας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι πολύ μεγάλων εταιρειών, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών κ.α. Μεταξύ αυτών συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Σκοπός του σύντομου

κειμένου που ακολουθεί είναι παρουσίαση των τεσσάρων κυρίων θεμάτων στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της φετινής συνάντησης στο Ελβετικό θέρετρο.

Τα θέματα αυτά ήταν:

A) Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις,

B) Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στη νέα εποχή,

Γ) Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία, και

Δ) Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.

1. Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές τριβές.

Στη σημερινή παγκόσμια σκηνή η συνεργασία και η ασφάλεια καθορίζονται και εξαρτώνται από ένα κόσμο ο οποίος είναι περισσότερο κατακερματισμένος από ποτέ. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη και οι διεθνείς οργανισμοί είναι πολύπλευρες και ποικίλες και καθορίζονται από γεωπολιτικές εντάσεις, κυβερνο-απειλές, οικονομικές ανισότητες και πανδημίες. Σε αυτό τον περίπλοκο και διασυνδεδεμένο κόσμο η ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια και συνεργασία μεταξύ των χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία.

1.α Η ασφάλεια σε ένα κατακερματισμένο κόσμο

Η έννοια της ασφάλειας έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν λόγω των νέο-εμφανιζόμενων απειλών. Η παραδοσιακή έννοια της ασφάλειας που σχετιζόταν με πολεμικές συγκρούσεις και διαπεριφερειακές εντάσεις παραμένει αλλά ταυτόχρονα σήμερα εμφανίζονται κυβερνο-επιθέσεις, κλιματικές απειλές και πανδημίες. Η κατακερματισμένη φύση του κόσμου που ζούμε μεγενθύνει αυτές τις προκλήσεις καθώς μεταβάλλονται οι συσχετισμοί ισχύος, νέες συμμαχίες δημιουργούνται και νέοι παίκτες εμφανίζονται στη παγκόσμια σκηνή. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων καλλιεργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας καθώς τα έθνη καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στον ανταγωνισμό και τη συνεργασία. Θέματα όπως οι περιφερειακές διαμάχες και η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής προάγουν την αστάθεια στις διεθνείς σχέσεις. Παράλληλα η άνοδος του εθνικισμού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη περιπλέκει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός συνεκτικού πλαισίου παγκόσμιας ασφάλειας.

1.β Η συνεργασία σε ένα κατακερματισμένο κόσμο

Καθώς ο κόσμος είναι σήμερα περισσότερο κατακερματισμένος σε σχέση με το παρελθόν η αναγκαιότητα για διεθνή συνεργασία είναι περισσότερο πασιφανής από ποτέ. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, πανδημίες όπως η Covid-19 καθώς και η οικονομική εξάρτηση μεταξύ των χωρών κάνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ τη διεθνή συνεργασία. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και οι διεθνείς συμφωνίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και στην αντιμετώπιση των αμοιβαίων προκλήσεων. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας είναι η συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής του 2015. Παρόμοιες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών ή περιφερειακών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προάγουν το διάλογο και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων ή ανθρωπιστικών κρίσεων. Υπό την απειλή των διεθνικών απειλών διεθνείς συνεργασίες σε πολλά επίπεδα είναι απαραίτητες για τη προαγωγή της κοινής ασφάλειας.

1.γ Ο ρόλος της τεχνολογίας

Στη ψηφιακή εποχή που ζούμε η τεχνολογία επιδεινώνει αλλά και μετριάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατακερματισμένος κόσμος μας. Ενώ οι κυβερνο-απειλές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα εξεύρεσης αμοιβαία επωφελών λύσεων σε αυτές. Η τεχνητή ευφυία έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας για τη προστασία από διάφορες απειλές και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία. Όμως η κακή χρήση της τεχνολογίας όπως π.χ. οι κυβερνο-διαμάχες και η άνθηση της παραπληροφόρησης υπογραμμίζουν τη διττή φύση των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Η εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας για το όφελος των πολιτών και της διαχείρισης του ρίσκου που εμπεριέχει η χρήση της αποκτά κυρίαρχο ρόλο στο σύγχρονο κατακερματισμένο και σύνθετο κόσμο μας.

2. Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στη νέα εποχή.

Ένα νέο οικονομικό πλαίσιο αναδύεται το οποίο πηγάζει από την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση καθώς και από την επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να συνεργαστούν δημιουργικά στο νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στη σύγχρονη εποχή των γρήγορων μεταβολών της παγκόσμιας οικονομίας. Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εμφάνιση καινοτόμων βιομηχανιών δημιουργούν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Στο γρήγορα μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες έχοντας επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τη κοινωνία.

2.α Τεχνολογική πρόοδος και αυτοματισμός

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή ευφυία, οι αυτοματισμοί και η ρομποτική έχουν δημιουργήσει νέες καινοτόμες βιομηχανίες που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη των παραδοσιακών θέσεων εργασίας και την εμφάνιση νέων οι οποίες όμως απαιτούν αυξημένες εξειδικευμένες γνώσεις και νέες δεξιότητες. Οι εργαζόμενοι στις νέες αυτές βιομηχανίες θα πρέπει να μπορούν να σχεδιάζουν νέα προϊόντα και διεργασίες έχοντας γνωστικό υπόβαθρο στους τομείς των μαθηματικών, της μηχανικής, της τεχνολογίας και των επιστημών. Συνεπώς στη νέα εποχή που ανατέλλει η καλή μόρφωση και η συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της εργασίας τους.

2.β Νέες βιομηχανίες και επιχειρηματικότητα

Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από την άνοδο καινοτόμων βιομηχανιών οι οποίες αξιοποιούν τα επιτεύγματα της ψηφιακής επανάστασης και τις αλλαγές των προτιμήσεων των καταναλωτών. Τομείς όπως οι ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, η βιοτεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία νέων βιομηχανιών. Οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικοί φορείς έχουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία νεοφυών εταιρειών και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες συμβάλλουν στη διαφοροποίηση της αγοράς εργασίας και στη δημιουργία νέων ποιοτικών αλλά πολύ εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

2.γ Παγκοσμιοποίηση και εργασία από απόσταση

Η παγκόσμια διασύνδεση των οικονομιών έχει διευκολύνει την εργασία από απόσταση. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει ευκαιρίες εργασίας για εξειδικευμένα άτομα σε διάφορες περιοχές και χώρες. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται η δημιουργία κατάλληλων πολιτικών που διασφαλίζουν τη προστασία των εργαζομένων αυτών.

2.δ Πράσινες θέσεις εργασίας και αειφορία

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έχει πυροδοτήσει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας οι οποίες βασίζονται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων αειφορικών τεχνολογιών. Η μετάβαση σε μια αειφορική οικονομία συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων κλάδων όπως της παραγωγής καθαρής ενέργειας, φιλικών στο περιβάλλον τεχνολογιών και τεχνολογιών διατήρησης της φύσης. Οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

2.ε Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και δια βίου μάθηση

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας τη νέα εποχή καθιστά αναγκαία την συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων και τη προσαρμοστικότητα τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν στο τομέα τους. Εκπαιδευτικοί φορείς, εργαζόμενοι και κυβερνητικοί οργανισμοί χρειάζεται να συνεργαστούν για να διευκολύνουν την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και την απόκτηση νέων προσόντων κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

2. στ Συμπεράσματα

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη σημερινή εποχή έχει πολλαπλές πτυχές που καθορίζονται από τη τεχνολογική πρόοδο, τις νεο-εμφανιζόμενες βιομηχανίες, τη παγκοσμιοποίηση, την αντιμετώπιση των διεθνικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των εργαζομένων. Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούν την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων ενώ δημιουργούν πολλαπλές ευκαιρίες για την άνθηση του κάθε ατόμου αλλά και της κοινωνίας συλλογικά. Η καλή μόρφωση των εργαζομένων, η εκμάθηση σύγχρονων δεξιοτήτων και η ανάπτυξη νέων πολιτικών για την εργασία αποτελούν τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την εργασία τους σε ένα περίπλοκο κόσμο συνεχών μεταβολών όπου η ικανότητα να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι και να καινοτομείς αποτελεί προ-απαιτούμενο για την ευημερία.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία.

Το έτος 2023 ήταν το έτος της τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και εταιρείες αρχίζουν να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, η συνεργασία μεταξύ οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει σαν στόχο να διασφαλίσει ότι η μετάβαση προς το μέλλον θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και δίκαιη. Η τεχνητή ευφυία αποτελεί μία νέα δύναμη μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας οι επιπτώσεις της οποίας δεν μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν. Έχοντας την ικανότητα να επεξεργάζεται τεράστιο αριθμό δεδομένων, να μαθαίνει από υπάρχοντα πρότυπα και να λαμβάνει ευφυείς αποφάσεις συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία καινοτομιών καθώς και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.

3.α Οικονομικές επιπτώσεις

Η τεχνητή ευφυία σταδιακά μετατρέπεται σε σημαντικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της είναι η συμβολή της στην αύξηση της παραγωγικότητας σε πολλούς τομείς. Ο συνδυασμός των αυτοματισμών με τη τεχνητή ευφυία συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής και αύξηση της βιομηχανικής αποδοτικότητας. Η τεχνητή ευφυία διευκολύνει τις επιχειρήσεις στη κατανόηση της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων των καταναλωτών καθώς και των τάσεων των αγορών. Συμβάλλει στη ταχύτερη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Η ικανότητα της τεχνητής ευφυίας να αναλύει τεράστιο όγκο πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων έτσι που οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται περισσότερο ασφαλείς και αποδοτικές. Επιπρόσθετα έχει διευκολύνει την εμφάνιση εταιρειών οι οποίες έχουν διαμορφώσει νέες συνθήκες στη παραδοσιακή τραπεζική και στη παροχή σύνθετων οικονομικών υπηρεσιών.

3.β Κοινωνικές επιπτώσεις

Εκτός όμως από τις οικονομικές επιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιπτώσεις σε όλη τη κοινωνία. Σταδιακά θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας οι οποίες είναι επαναλαμβανόμενες και δεν απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις σε τομείς που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτή η πρωτόγνωρη πρόκληση και η απειλή κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας απαιτεί την αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τη κατάλληλη επιμόρφωση τους ούτως ώστε να μπορέσουν να εργασθούν στους νέους αναδυόμενους τομείς. Στο τομέα της υγείας η τεχνητή ευφυία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ριζικά τη διάγνωση ασθενειών και τη θεραπεία των ασθενών. Αλγόριθμοι μπορούν να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων να ανιχνεύουν πρότυπα και να βοηθούν το ιατρικό προσωπικό στη έγκαιρη και ακριβή διάγνωση διαφόρων παθήσεων. Αυτό δεν βελτιώνει μόνο τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της αποδοτικότητας του υγειονομικού συστήματος.

3.γ Ηθικοί προβληματισμοί

Η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί πολλά ηθικά ερωτήματα και προβληματισμούς. Θέματα όπως η μη αντικειμενικότητα των αλγορίθμων της, η πρόσβαση χωρίς έγκριση σε μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων και η πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς. Η θέσπιση ενός ηθικού ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα καθορίζει την υπεύθυνη ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ σημαντική. Η εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και των ηθικών προβληματισμών που εγείρει η ανάπτυξη της έχει μεγάλη σημασία για τη διασπορά του οφέλους που θα προκύψει από τη νέα αυτή τεχνολογία σε ολόκληρη τη κοινωνία.

Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.

Καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε τοπική, περιφερειακή και διεθνική κλίμακα οξύνονται απειλώντας τις σύγχρονες κοινωνίες, τις μελλοντικές γενεές αλλά και το παγκόσμιο οικοσύστημα η δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και το περιβάλλον καθίσταται περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να έχει σαν πυλώνες το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της βιο-ποικιλότητας του πλανήτη και τη χρήση μη ρυπογόνων ενεργειακών πηγών υποκαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα.

4.α Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της μακροπρόθεσμης στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Αυτό εμπεριέχει τη δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων με το συνδυασμό κατάλληλων πολιτικών, χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών και της διεθνούς συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας τους. Η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρά ενεργειακά καύσιμα είναι ένα απαραίτητο βήμα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και το περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

4.β Η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η προστασία της φύσης

Η μείωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη απειλεί τα φυσικά οικοσυστήματα και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων, στη προστασία των απειλούμενων ειδών και στη χρήση αειφορικών πρακτικών στη διαχείριση της γης. Αυτό απαιτεί τη διατήρηση των υπαρχόντων δασών, τη μείωση της υπερ-εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και τη μείωση της ρύπανσης. Ταυτόχρονα η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αλλά και η ευαισθητοποίηση τους για τις σύγχρονες προκλήσεις θα συμβάλλει στη καλύτερη συμβίωση των ανθρώπων με τη φύση η οποία είναι απαραίτητη – σήμερα περισσότερο από ποτέ – για την ευημερία τους.

4.γ Η προώθηση της χρήσης αειφόρου ενέργειας

Η καθαρή ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την έρευνα σε νέες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Μεταξύ αυτών στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, στα έξυπνα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και στις εναλλακτικές τεχνολογίες στο τομέα των μεταφορών. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών γι’ αυτό θα συμβάλλει στη μεγάλη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών. Παράλληλα η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για να ενσωματώσουν κατά τη λειτουργία τους περιβαλλοντικές πρακτικές και στους καταναλωτές για να επιλέγουν περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και υπηρεσίες θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μία περισσότερο πράσινη οικονομία.

4.δ Η διεθνής συνεργασία

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων δεν είναι εφικτή χωρίς τη διεθνή συνεργασία. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει διπλωματικές επαφές καθώς και τη συνεργασία και διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ των χωρών. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η οικονομική και τεχνολογική βοήθεια των ανεπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες για να επιταχυνθεί η καθαρή ενεργειακή τους μετάβαση.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη φετινή συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας και η σημασία τους για την Ελλάδα

Θέματα συζήτησης στο Νταβός της ΕλβετίαςΗ σημασία τους για τη χώρα1Ασφάλεια και συνεργασία σε ένα κατακερματισμένο κόσμο με αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσειςΗ ασφάλεια της χώρας έναντι των απειλών της Τουρκίας και η όποια συνεργασία μαζί της είναι ένα σημαντικό θέμα. Γενικότερα οι διακρατικές συνεργασίες στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μείζον θέμα σήμερα.2Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στη νέα εποχήΚαθώς το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2010 η δημιουργία “καλών θέσεων εργασίας” στους τομείς των νέων βιομηχανιών αποτελεί σημαντικό θέμα στην Ελλάδα.3Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνίαΗ ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και στη καθημερινή ζωή αποτελεί μία πρόκληση. Εξ ίσου σημαντική είναι η δημιουργία επιχειρήσεων στη χώρα στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.4Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργειαΗ αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η χρήση νέων ενεργειακών πηγών αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα.
Keywords
νταβος, world, forum, νέα, εμφάνιση, ελλαδα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, υιοθετηση, χωρες, βημα, εργασια, εργαλεια, θεμα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αμοιβαια, ανοδος, βοηθεια, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δωσει, δικτυα, εκπαιδευση, εμμεσα, ενεργεια, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εννοια, εμφάνιση, εποχη, ερευνα, ετος, ευημερια, εναυσμα, ευφυια, τεχνολογια, ζωη, υπηρεσιες, υπηρχαν, θεσεις εργασιας, κλιμακα, κλιμα, λειτουργια, ληψη, μειζον, μητσοτακης, μειωση, νοημοσυνη, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, οφελος, παρουσιαση, περιβαλλον, πρασινη, προβληματα, ρολο, συγχρονο, φυση, φυσικα, ψηφιακη, ασφαλεια, εφαρμογη, εξαρτηση, εξυπνα, ενωση, γνωσεις, χωρα, ιατρικο, ογκο, πηγες, σκηνη, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα