Γάζα: Εικόνες αποκτήνωσης με ισραηλινούς στρατιώτες – Οργή με τα βίντεο

Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στα σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα, καταστρέφουν πλαστικές φιγούρες σε κατάστημα παιχνιδιών, προσπαθούν να κάψουν προμήθειες τροφίμων και νερού στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Με τα χέρια τους περασμένα ο ένας γύρω από τον άλλο, στρατιώτες του IDF φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα ενώ χορεύουν σε κύκλο.

Οι εικόνες φρίκης που έχουν ήδη δημιουργήσει “πονοκέφαλο” στο Ισραήλ λόγω της διεθνούς κατακραυγής, διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται διαρκώς.

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε να λάβει πειθαρχικά μέτρα και χαρακτήρισε τις εικόνες που διέρρευσαν “μια χούφτα μεμονωμένων περιπτώσεων”.

ISRAEL posted videos of them destroying humanitarian aid for Gaza. pic.twitter.com/cLu75dj4KN

Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) December 11, 2023

Όπως όμως σημειώνει το AP, τα βίντεο αυτά δεν αποτελούν νέο ή μοναδικό φαινόμενο. Με την πάροδο των ετών, Ισραηλινοί στρατιώτες – και μέλη του αμερικανικού και άλλων στρατών – έχουν συλληφθεί από κάμερες να ενεργούν με ανάλογα ανάρμοστο ή κακόβουλο τρόπο σε ζώνες συγκρούσεων.

Όμως, αυτό που επισημαίνεται στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα νέα βίντεο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποσιωπούνται στο Ισραήλ, αντανακλούν μια “εθνική διάθεση” που υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο στη Γάζα, με απουσία έστω και ελάχιστης ενσυναίσθησης για τη δυσχερή θέση των αμάχων της Γάζας.

“Η απανθρωποποίηση από την κορυφή βυθίζεται σε μεγάλο βαθμό στους στρατιώτες”, δήλωσε ο Dror Sadot, εκπρόσωπος της ισραηλινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem, η οποία έχει καταγράψει εδώ και καιρό τις ισραηλινές καταχρήσεις κατά των Παλαιστινίων.

Περισσότεροι από 18.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς περιοχή. Περίπου το 90% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εντός της πολιορκημένης περιοχής.

Τα βίντεο φαίνεται να έχουν ανέβει από τους ίδιους τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γάζα.

Footage showing an Israeli soldier vandalizing a toy shop in the Jabalia Refugee Camp north of Gaza City, has spread across social media platforms. pic.twitter.com/j8sQmzDHMs

— Palestine Highlights (@PalHighlight) December 11, 2023

Σε ένα από αυτά, οι στρατιώτες οδηγούν ποδήλατα μέσα από χαλάσματα. Σε ένα άλλο, ένας στρατιώτης έχει μεταφέρει μουσουλμανικά χαλιά προσευχής σε ένα μπάνιο. Σε ένα άλλο, ένας στρατιώτης βιντεοσκοπεί κουτιά με εσώρουχα που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στη Γάζα. Ακόμα ένα άλλο δείχνει έναν στρατιώτη να προσπαθεί να βάλει φωτιά στα αποθέματα τροφίμων και νερού που είναι ελάχιστα στη Γάζα.

גדוד 9208 סיים פרק לחימה ראשון לאחר 5 שבועות של כיבוש בית חאנון.
החיילים שורפים את דגלי הנאצים שהביאו מבית חאנון pic.twitter.com/QFOwhR8lZh

— ינון מגל (@YinonMagal) December 12, 2023

Σε μια φωτογραφία, Ισραηλινός στρατιώτης κάθεται μπροστά από ένα δωμάτιο με το γκράφιτι “Khan Younis Rabbinical Court”.

Israeli soldier wrote on a school board
Beth Din in Khan Younis ( Jewish Rabbinical court of law ), while putting his gun over the Islamic prayer rug.
This can tell us what is happening in Gaza, and why we have thousands of Palestinian civilians murdered.
Because the Israeli… pic.twitter.com/O0x3q2DJtm

— Issa Amro عيسى عمرو (@Issaamro) December 12, 2023

Σε μια άλλη φωτογραφία, ένας στρατιώτης ποζάρει δίπλα σε λέξεις που έχουν γραφτεί με κόκκινο σπρέι σε ένα ροζ κτίριο και αναγράφουν: “αντί να σβήσουμε τα γκράφιτι, ας σβήσουμε τη Γάζα”.

An israeli soldier, a killer, proudly poses next to hideous racism and an incitement to genocide: “instead of erasing graffiti, let’s erase #Gaza” pic.twitter.com/y8na025VmJ

— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) December 7, 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα