«Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας» στις “δεσμεύσεις” του δήμου Χανίων – Τι καταγγέλλουν γονείς του 16ου Δ.Σ.

Σε επιστολή του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 16ου δημοτικού σχολείου Χανίων περιγράφει το χρονικό όλων των ενεργειών που έκαναν για να δρομολογηθούν έργα συντήρησης στο κτίριο και κυρίως όλες τις προφορικές δεσμεύσεις του δήμου Χανίων χωρίς όμως αντίκρισμα.

Αναλυτικά αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του:

«Όπως ήδη γνωρίζετε το 16ο δημοτικό σχολείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που οικοδομήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’80 (1980-1981) και έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που έγιναν έργα συντήρησης και επισκευών.

Την περσινή χρονιά είχαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι

το σχολείο μας θα ενταχθεί στο ”Πρόγραμμα Τρίτσης” και πως το καλοκαίρι του 2023 θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες. Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε καμία εργασία, ενώ και προ ολίγων ημερών ενημερωθήκαμε και πάλι προφορικά, ότι το έργο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καθυστερήσεων συνολικά των εργασιών στον δήμο και πως σίγουρα θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με Α.Π. 9130/2021, που δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2022 το σχολείο μας δεν είναι ενταγμένο στο “Πρόγραμμα Τρίτση”.

Όπως επίσης έχετε ήδη ενημερωθεί από το με Α.Π.:215/4-10-2023 έγγραφο της διεύθυνσης του σχολείου μας, εκκρεμούν επισκευές που είναι καθοριστικές για την ασφάλεια των μαθητών.

Σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη λειτουργία του σχολείου είναι η έλλειψη νυχτερινού φωτισμού. Η υπηρεσία σας ενημέρωσε προφορικά τη διεύθυνση του σχολείου πως αυτός δε γίνεται να εγκατασταθεί, αν πρώτα δεν προηγηθεί το βάψιμο του σχολείου, το οποίο με βάση προφορικές δεσμεύσεις θα γίνει το καλοκαίρι του 2024. Μέχρι τότε όμως, όπως έχετε ενημερωθεί εγγράφως, δεν είναι δυνατό να μείνει το σχολείο χωρίς φωτισμό. Όπως μας είπατε στη συνάντησή μας στις 10 Οκτωβρίου θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να βρεθεί προσωρινή λύση (π.χ. προβολείς).

Τέλος, το καλοκαίρι του 2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας κλιμάκιο από δύο πολιτικούς μηχανικούς στα πλαίσια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου. Στον φάκελο του σχολείου που είχαν στα χέρια τους αναγραφόταν πως για το σχολείο μας τα προηγούμενα χρόνια είχε δρομολογηθεί μελέτη στατικής επάρκειας, την οποία όμως δεν έβρισκαν στα έγγραφά τους. Συμπέραναν πως η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όλα αυτά βέβαια και πάλι προφορικά.

Με βάση όλα τα παραπάνω κι επειδή πλέον η εμπιστοσύνη μας σε προφορικές δεσμεύσεις έχει χαθεί, παρακαλούμε όπως:

• Μας διαβεβαιώσετε εγγράφως για την ένταξη του 16ου διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου Χανίων στο “Πρόγραμμα Τρίτσης” και σε κάθε περίπτωση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών και τον χρόνο στον οποίο αυτές θα ολοκληρωθούν. Να σημειωθεί εδώ ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε και δε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα άλλο σχολείο του δήμου. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε πως σε όλα τα σχολεία του δήμου θα πρέπει να γίνονται οι αναγκαίες εργασίες τόσο για την ασφάλεια των παιδιών μας, όσο και για τη διαμόρφωση του κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
• Μας ενημερώσετε εγγράφως για το αποτέλεσμα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στα πλαίσια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.
• Μας ενημερώσετε εγγράφως για τη λύση στην οποία θα καταλήξετε σε σχέση με την προσωρινή εγκατάσταση νυχτερινού φωτισμού. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή κάποια προσωρινή λύση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τον χρόνο εγκατάστασης του μόνιμου συστήματος νυχτερινού φωτισμού, που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
• Μας ενημερώσετε εγγράφως για το αν τελικά πραγματοποιήθηκε η μελέτη στατικής επάρκειας που είχε δρομολογηθεί με βάση τον φάκελο που είχαν στα χέρια τους οι πολιτικοί μηχανικοί που επισκέφθηκαν το σχολείο μας στα πλαίσια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου και ποια τα αποτελέσματά της.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάσαμε, “δεσμεύσεις”, Χανίων –, 16ου Δ Σ,chasame, “desmefseis”, chanion –, 16ou d s