Χανιά: Σημαντικά βήματα προόδου στις μεταμοσχεύσεις ήπατος – “Πιο κοντά οι ηπατολόγοι στον ασθενή” (φωτο)

Για τρεις μέρες από τις 24 έως τις 27 πραγματοποιείται στα Χανιά και σε δύο σημεία (στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» & στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου «Μεγάλο Αρσενάλι») το 22ο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης». Ομιλητές και συμμετέχοντες έχουν, πέραν των ομιλιών, την ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών, σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και άλλα σημαντικά που “πέριξ” αυτού, δηλαδή της μεταμόσχευσης ήπατος.

Εκείνο που εξήχθη ως συμπέρασμα

στο συνέδριο είναι ότι στον πολύ κρίσιμο τομέα των μεταμοσχεύσεων ήπατος έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα προόδου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.

“Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των δοτών στη χώρα, εκεί που υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα και η Κρήτη έχει βοηθήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης συμμετέχουν στη δωρεά οργάνων και καταφέρνουμε να έχουμε αυξήσει τον αριθμό μεταμοσχεύσεων. Η δωρεά οργάνων έχει υπερδιπλασιαστεί και αυτό ευνοεί τις μεταμοσχεύσεις”, επεσήμανε ο κ. Γιάννης Γούλης, καθηγητής Γαστρεντερολογίας του ΑΠΘ.

“Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα μεταμόσχευσης ήπατος στη χώρα μας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γίνεται οργανωμένη προσπάθεια. Πάντως έχουμε τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και του ιδρύματος “Ωνάση” στον τομέα μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος ήταν μια χρονιά με τον μεγαλύτερο σχετικά αριθμό μεταμοσχεύσεων ήπατος, όχι ότι είναι αρκετός, αλλά βελτιωνόμαστε. Ξεκίνησαν όμως και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη και τα αποτελέσματα σύντομα θα φανούν”, ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Για πρώτη φορά η ηπατολογική κοινότητα έρχεται τόσο κοντά με τον ασθενή και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο που είναι πιο δύσκολο και αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγεται στα Χανιά.

“Έχουμε κάνει μια πολύ καλή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ηπατολόγων. Τσεκάραμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και είδαμε ότι περισσότεροι από 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα ήταν θετικοί σε ηπατίτιδα C και Β και σε αυτούς κάναμε μια καινοτόμο μέθοδο. Φέραμε ουσιαστικά τους γιατρούς κοντά στους ασθενείς. Μειώσαμε δηλαδή την απόσταση από τη θεραπεία. Όσοι ήταν θετικοί μπήκαν σε θεραπεία και μιλάμε για εξάλειψη της ηπατίτιδας σε αυτούς τους πληθυσμούς”, ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), μία επιστημονική εταιρεία, που έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη της μελέτης και έρευνας των παθήσεων του ήπατος.

Σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαίδευσης της ΕΕΜΗ αλλά και με εντατική προσπάθεια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σχεδιάστηκε ένα σύγχρονο επιστημονικό πρόγραμμα, τόσο στη θεματολογία όσο και στον τρόπο παρουσίασης, που επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ιδιαίτερα ενημερωμένου και απαιτητικού κοινού, όπως είναι αυτό που διαχρονικά παρακολουθεί τα Πανελλήνια Ηπατολογικά Συνέδρια.

Επισημαίνεται ότι στο Συνέδριο δίδεται βήμα στη νέα γενιά, στηνανερχόμενη επιστημονική δυναμική, η οποία δίπλα σε καταξιωμένους Ηπατολόγους αναδεικνύει όλες τις σημαντικές εξελίξεις στη σύγχρονη Ηπατολογία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

2024_04_24-27_ipatologiko_programΛήψη
Keywords
Τυχαία Θέματα