Χανιά: Με το «βλέμμα» στην μεταρρύθμιση της διαχείρισης των νερών η 33η Γ.Σ. της Ένωσης ΔΕΥΑ της χώρας (φωτο – βίντεο)

Εκατοντάδες εκπρόσωποι και στελέχη από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής 22/3 στις εργασίες της 33ης τακτικής εκλογικοαπολογιστικής συνέλευσης της Ένωσης ΔΕΥΑ οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ

ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση στο θέμα της διαχείρισης των νερών και της λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, «η κυβέρνηση πρέπει να καθίσει να συζητήσει τι ακριβώς θέμα θέλει να λύσει. Εάν το θέμα μας είναι η εισπραξιμότητα, μας προτείνει αυτό που της είχαμε προτείνει πριν από 3-4 χρόνια και δεν είχε γίνει δεκτό διότι οι τοπικές οικονομικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να το εκπληρώσουν και έδειχναν αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν το θέμα μας είναι η τιμολόγηση υπάρχει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα και τον οποίο δεν άφησαν να υλοποιηθεί, που προβλέπει πως πρέπει να γίνει η τιμολόγηση.

Αν μιλάμε για αξιολόγηση και αναγκαίες συνεργασίες ή συγχωνεύσεις, πάλι ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι μέχρι τέλος του έτους η ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε με τον ίδιο νόμο, θα κάνει προ9τάσεις…Μεταρρύθμιση που δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο από σωστή αποτύπωση του πεδίου που θες να ρυθμίσεις και από πόρους, δεν λέγεται μεταρρύθμιση, τα πράγματα είναι απλά.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε ότι η ΓΣ της ΕΔΕΥΑ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω του ζητήματος της λεγόμενης μεταρρύθμισης που προσπαθεί να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την διαχείριση των υδάτων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης η συζήτηση για το θέμα από την αρχή τέθηκε σε λάθος κατεύθυνση ενώ χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας «καταφέραμε να ανακόψουμε την πορεία που είχε προετοιμάσει το Υπουργείο και είμαστε πλέον εδώ με συγκεκριμένη αντιπρόταση».

Στην διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έγινε ο απολογισμός των δύο τελευταίων ετών και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της ΕΔΕΥΑ για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής για την επόμενη πενταετία.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, 33η Γ Σ, Ένωσης ΔΕΥΑ,chania, 33i g s, enosis deva