Χανιά: Έντονες αντιδράσεις στα σχέδια για ανεμογεννήτριες σε τέσσερις δήμους – Διευρυμένη συνεδρίαση στα Σφακιά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις όπως εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίασης στα Σφακιά ανάμεσα στο δημοτικό συμβούλιο Σφακίων και ακόμα τρεις δήμους του νομού Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας σχετικά με τα σχέδια για ανεμογεννήτριες σε αρκετά ορεινά σημεία του νομού Χανίων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο δημαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, ο δήμαρχος Κισσάμου Γ. Μυλωνάκης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καντάνου Σελίνου καθώς η τοποθέτηση αναμογεννήτριων αφορούν και τις περιοχές τους.

Το σχέδιο όπως έχει κατατεθεί

στο ΥΠΕΝ προβλέπει την κατασκευή 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε τέσσερις δήμους του νομού Χανίων ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW και έχουν ως φορέα υλοποίησης την εταιρεία “Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.” .

Οι αιολικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στους δήμους Σφακίων, Αποκορώνου, Κισσάμου και Κανδάνου Σελίνου και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία « Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.»

Η διευρυμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι αναλυτικά για τα σχέδιο για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Για το ζήτημα ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός τόνισε ότι « ο σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία τι συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα, που σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα αλλάξει άρδην το φυσικό περιβάλλον και οι ζωές μας. Με δεδομένο ότι προβλέπεται σύμφωνα με την μελέτη να υπάρξει τοποθέτηση πυλώνων , με ύψος κολώνας 105 μέτρα και βέργες 150 μ. συνολικού ύψους 250 μ. Καταλαβαίνουμε ότι για να υπάρξει η τοποθέτηση των πυλώνων θα πρέπει να υπάρξει διάνοιξη μεγάλων δρόμων σε περιοχές των βουνών μας όπου θα αλλάξει ριζικά το οικοσύστημα μας και η δραστηριότητα των ντόπιων κατοίκων. Ακόμη θα πρέπει να ληφθεί ότι στα Σφακιά δεν υπάρχουν δημόσιες περιουσίες και εμείς δεν θα δεχτούμε σε καμία των περιπτώσεων να υπάρξει απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών. Θα κάνουμε κάθε τι να αποτρέψουμε αυτή την προσπάθεια. Για αυτό το λόγο σήμερα παρευρίσκονται στην συνάντηση και οι δήμαρχοι των υπόλοιπων περιοχών και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων».

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Σφακίων Λευτέρης Κοπάσης επεσήμανε ότι « ερχόμαστε να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη δίπλα στα απάτητα βουνά των Λευκών Ορέων και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, σε αυτό το απίστευτης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον να υπάρξει η οποιαδήποτε υποβάθμιση. Η προστασία του περιβάλλοντος μας ενδιαφέρει στο κομμάτι της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν χωράει με κανένα τρόπο αυτό το πλάνο στον χώρο των Σφακίων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος του δήμου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε τα έργα συνολικά αλλά βλέπουμε τα έργα μιας εταιρίας, γιατί αλλιώς εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κομμάτι κομμάτι και αλλιώς συνολικά. Το ζήτημα θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο και εκεί θα εκφραστεί ποια είναι η βούληση της κοινωνίας της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε για τις τους αιολικούς σταθμούς ότι « συνεχίζουν να αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και θα τις βρουν μπροστά τους, βλέπουμε ο σχεδιασμός να προχωράει ακόμα παραπέρα και τους φόβους μας να επαληθεύονται. Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος αλλά να γίνει με το σωστό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αδιανόητο να γεμίσουμε με ανεμογεννήτριες την Μαδάρα. Την Τετάρτη έχουμε κληθεί στα γραφεία της αποκεντρωμένης και θα εκφράσουμε τις αντιδράσεις μας».

Με τη σειρά το ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση και «ανάλογα θα αντιδράσουμε. Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι που να μην ωφελεί τους δήμους μας».

Τέλος ο Μιχάλης Τομαδάκης πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καντάνου Σελίνου «είναι η αρχή ενός αγώνα εναντία σε εκείνους που προσπαθούν να κλέψουν τον πλούτο του τόπου μας και θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα