Μπουκάλι με ευχές, αντί για την Ιερά Μονή Πανορμίτη βρέθηκε στην….Λιβύη! (φωτο)

Ο Σοαιμπ Μοχαμεντ έκπληκτος βρήκε σε παραλία της ανατολικής Λιβύης ένα μικρό πράσινο πλαστικό μπουκαλάκι που περιείχε δυο πράγματα.

Ένα χαρτί που έγραφε ως επικεφαλίδα “Υπερ Υγείας” και στην συνέχεια 20 ονόματα και ένα χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ.

Με απορία για το τι πρόκειται και τι έγραφε το χαρτί έκανε σχετική ανάρτηση στην ομάδα Μετεωκρήτες στην οποία είναι μέλος απο το 2019 δημοσιεύοντας φωτογραφίες και γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Βρήκα

στο Λιβυκό πέλαγος συγκεκριμένα τις παραλίες της ανατολικής Λιβύης Barqa beach
Θέλω αυτή η γραφή να μεταφραστεί στα αραβικά
Όποιος ξέρει να μας κάνει μετάφραση ας μας στείλει στα αραβικά.»

Φυσικά, πήρε τις απαντήσεις που ζήτησε για το έθιμο των ευχών του Πανορμίτη, αλλά το αξιοπερίεργο είναι το πως κατέληξε το μπουκαλάκι με τις ευχές στην…Λιβύη.

Τάμα σε μπουκάλι – Το έθιμο που στηρίζεται στην πίστη ότι η θάλασσα θα οδηγήσει το μήνυμα στον Πανορμίτη στην Σύμη

Το έθιμο με τα τάματα μέσα στα μπουκάλια για την Ιερά Μονή Πανορμίτη στην Σύμη, ξεκίνησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας τοποθετούν τα τάματα μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια και τα συνοδεύουν με μια επιστολή ή και χρήματα. Συνήθως γράφουν την διεύθυνση, το όνομα και την παράκλησή τους. Μερικές φορές σημειώνουν και τα τηλέφωνά τους. Στη συνέχεια πετούν το μπουκάλι στη θάλασσα και προσεύχονται να φτάσει Πανορμίτη στη Σύμη. Άλλοτε επιλέγουν να το ρίξουν από κάποιο λιμάνι, είτε από κάποιο πλοίο που ταξιδεύει στο Αιγαίο.

Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για διαχρονικό θαύμα, καθώς τα μπουκάλια για τον Άγιο βρίσκουν τον δρόμο τους. Είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω κάποιου ναυτικού που το εντόπισε, είτε κάποιου ψαρά που το μάζεψε στα δίχτυα του και το παρέδωσε. Το ίδιο κάνουν και οι κάτοικοι των γύρω νησιών που βρίσκουν μπουκαλάκι να επιπλέουν στην προκυμαία ή σε κάποια ακτή.

Φροντίζουν η επιθυμία του αποστολέα να πραγματοποιηθεί και παραδίδουν το μήνυμα στους ανθρώπους του Μοναστηριού. Εξάλλου υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα