«Ανορθολογική» η απόφαση της διοίκησης ΕΛΤΑ για το κλείσιμο του καταστήματος Μουρνιών- Ανάκληση στο λουκέτο ζητούν οι τοπικοί φορείς (φωτο, βιντεο)

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ξαφνική αναγγελία για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στις Μουρνιές.

Μόλις τρεις ημέρες πριν το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση, ξαφνιάζοντας τόσο τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα. Στη συγκέντρωση, η απόφαση χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική και ανορθολογική ενώ

βασικό κοινό σημείο στις δηλώσεις των παρευρισκόμενων ήταν ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τη λογική του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης.

Το κλείσιμο του καταστήματος Μουρνιών, ακολουθεί αυτά των καταστημάτων σε Αλικιανό και Κάντανο και εξυπηρετεί την ίδια αποκεντρωτική λογική απορροφώντας “πελάτες” τόσο από το κέντρο της πόλης όσο και από τους περιαστικούς δήμους. Η πρόσβαση και η στάθμευση είναι πολύ πιο εύκολη στο εν λόγω κατάστημα, συμβάλλοντας και στην παράλληλη αποσυμφόρηση του κέντρου και των εκεί καταστημάτων.

Παράλληλα, σημαντικό σημείο στην σημερινή κινητοποίηση αποτέλεσε και το γεγονός ότι το κατάστημα εξυπηρετεί και το νοσοκομείο και δε θα μπορούσε να απομακρυνθεί από αυτό, αλλά και άλλους μεγάλους φορείς, όπως η ΔΕΗ.

Τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους βουλευτές των Χανίων, αιτούμενοι της παρέμβασής τους ώστε να ανατραπεί το δυσμενές αυτό αποτέλεσμα, τόσο για το κατάστημα Μουρνιών όσο και για το νομό Χανίων γενικότερα.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να παύσει τη λειτουργία ενός καταστήματος που εξυπηρετεί χιλιάδες πολιτών και καλύπτει ανάγκες μίας πολύ μεγάλης περιοχής, ενώ λειτουργεί και στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, σε σχέση με τη λειτουργία του αστικού ιστού. Οι διαδικασίες που ολοκληρώνονται μέσα από τη λειτουργία του καταστήματος καταδεικνύουν ότι αυτή η απόφαση δε βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και δεδομένα. Έχουμε εξετάσει παραδείγματα μικρότερων τμημάτων με πολύ λιγότερη κίνηση σε σχέση με το συγκεκριμένο κατάστημα και παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να λειτουργούν.

Πρόκειται για μία ανορθολογική απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ. Μίας διοίκησης που έλαβε γενναία επιχορήγηση από κρατικό “χρήμα” για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους τοπικούς βουλευτές και διεκδικούμε μία μεγαλύτερη πίεση ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή των Μουρνιών αλλά και για όλα τα Χανία. Σε κάθε περίπτωση, η τοπική αυτοδιοίκηση θα αγωνιστεί σύσσωμη ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι «η διοίκηση ΕΛΤΑ δε θέλει καμία επικοινωνία και αυτό φάνηκε από την αιφνιδιαστική απόφασή της, μόλις 3 ημέρες πριν την την ανακοίνωση της διακοπής λειτουργίας αλλά και στο γεγονός ότι δεν επιδέχεται κάποιας προσέγγισης και επικοινωνίας ώστε να ακούσει τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα της πλευράς των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η νέα Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μουρνιών, Ισμήνη Σταυρίδη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα με το νέο έτος, μιλώντας για την αιφνίδια ενημέρωση ανέφερε ότι η τοπική κοινότητα θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί νωρίτερα, ώστε να αντιδράσει και άμεσα. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση συνεργασίας με τους τοπικούς βουλευτές ώστε να βρεθεί λύση.

Με τη σειρά του, ο νυν πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μουρνιών, Μιχάλης Σχοινάς χαρακτήρισε «απαράδεκτο να κλείσει ένα κατάστημα το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι κερδοφόρο. Το κατάστημα Μουρνιών δεν εξυπηρετεί μόνο τους 15.000 κάτοικους της δημοτικής ενότητας Ελ. Βενιζέλου αλλά και τους κατοίκους Κεραμειών, Θερίσου, Ν. Κυδωνίας και Χανίων, λόγω της εύκολης πρόσβασης στο κατάστημα» συμπεραίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην είναι κερδοφόρο».

Για «αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένου εγκλήματος» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Χαράλαμπος Λουτσέτης, αναφέροντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω δημόσια επιχείρηση πέρασε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ΥΠΕΔ, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη ζυγαριά κόστος- όφελος μία ανάγκη που έχουν οι κάτοικοι. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Δεν γίνεται οι κάτοικοι των περιαστικών δήμων να θεωρούνται “δεύτερης κατηγορίας” και να συγκεντρώνονται όλες οι λειτουργίες σε ένα κέντρο το οποίο με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο απροσπέλαστο. Η απόφαση αυτή δεν είναι παράλογη για εκείνους που υπηρετούν τη λογική του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης» ενώ ακόμη ζήτησε «να σταματήσει άμεσα κάθε κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα, εφόσον καλύπτουν βασικές ανάγκες των κατοίκων».

Ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Μανώλης Κεμεσίδης μίλησε για «”master plan” του περιφερειακού διευθυντή. Το νοσοκομείο πρέπει να έχει δίπλα ταχυδρομείο. Οι βουλευτές οφείλουν να πάρουν θέση και αυτό το “ξαφνικό” με τρομάζει. Ο περιφερειακός διευθυντής να πάρει πίσω την εντολή και να απαντήσει η διοίκηση Αθηνών για το αν πρέπει να κλείσει το εν λόγω κατάστημα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Αλέκος Μαρινάκης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στα Χανιά, όχι μόνο στις Μουρνιές, και ανέφερε ότι έγκειται «στη λογική να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Το ΚΚΕ έχει θέσει ερώτημα στη Βουλή, ενώ θα τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μόνο με μαζική αντίδραση μπορούμε να εμποδίσουμς το κλείσιμο των ΕΛΤΑ».

Το ερώτημα του ΚΚΕ στη Βουλή:

ΨΗΦ-ΟΙΚ-ΝΑ-ΜΗΝ-ΚΛΕΙΣΟΥΝ-ΤΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ-ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΚΑΙ-ΜΟΥΡΝΙΩΝ-ΚΑΙ-ΝΑ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ-Λήψη

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, καταδίκασε το κλείσιμο των καταστημάτων αναφέροντας ότι «εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες των πολιτών. Καλούμε η διοίκηση να πάρει πίσω αυτήν την ξαφνική απόφαση». Μιλώντας για το τί μέλλει γενέσθαι για τους τέσσερις εργαζόμενους του καταστήματος, ανέφερε ότι οι 2 μόνιμοι υπάλληλοι θα απορροφηθούν σε κεντρικά καταστήματα ενώ οι άλλοι δύο, των οποίων η σύμβαση λήγει εντός ολίγου διαστήματος, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση «Όνειρο είναι τα Χανιά» με επικεφαλής την Κατερίνα Μανιμανάκη, ζητά να ανακληθεί το λουκέτο στο κατάστημα ΕΛΤΑ των Μουρνιών:

dT_ELTA-Mournies-1Λήψη
Keywords
Τυχαία Θέματα