Άνοιξε η αυλαία του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

«Η μεγάλη μετάβαση» αποτελεί τη θεματική της 9ης ετήσιας συνάντησης του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος σήμερα.

Στο Φόρουμ που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και άνοιξε τις εργασίες του σήμερα το μεσημέρι, θα συμμετάσχουν 1000 ομιλητές από 70 χώρες.

Μέσα από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, το Φόρουμ θα επιδιώξει να αναζητήσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας, καθιστώντας τον έναν κόσμο σε κρίσιμη μετάβαση:

τη μετατροπή της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, την αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, την ανάδυση νέων επαναστατικών τεχνολογιών, το αποτύπωμα των οποίων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί επαρκώς, την επάνοδο της λογικής του πολέμου, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της δήλωσε πως «Η Ελλάδα μετέχει ισότιμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Συμμερίζεται τις κοινές αξίες που ενσαρκώνει η Ευρώπη και αγωνίζεται ενεργά για την προώθηση και εμβάθυνσή τους»

Υποστήριξε, επίσης, ότι «Διανύουμε πλέον ήδη αταλάντευτα μισόν αιώνα δημοκρατίας, επίτευγμα που δεν πρέπει ούτε να λησμονούμε ούτε να παραγνωρίζουμε» και πρόσθεσε ότι «Η Μεταπολίτευση αποτελεί μία πρωτόγνωρη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και προόδου, κατά την οποία, παρά τις πολύμορφες και σοβαρές κρίσεις, οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου επέδειξαν αξιοζήλευτη ανθεκτικότητα».

Όπως είπε «Η περίοδος αυτή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ένταξή μας στην ΕΕ, καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική και ο ορίζοντας της ενοποίησης ήταν η κινητήρια δύναμη της διαδρομής μας προς την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία. Με υπόβαθρο αυτή την καθόλου αυτονόητη κατάκτηση πρέπει να πορευθούμε και στο μέλλον με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση» και υπογράμμισε ότι «Η φιλελεύθερη δημοκρατία μας είναι παγιωμένη και αρκετά ισχυρή, ώστε να αντέχει οποιονδήποτε κλυδωνισμό. Υποδέχεται τον αναστοχασμό και αφουγκράζεται την κριτική, ενώ παραμένει ο αξεπέραστος πολιτικός και κοινωνικός μας ορίζοντας».

Την πρώτη ημέρα των εργασιών μίλησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τη Δύση να στηρίξει ακόμα πιο αποφασιστικά την Ουκρανία στον πόλεμο που της κήρυξε η Ρωσία. Σε ζωντανή σύνδεση ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη τη Δύση και τον δημοκρατικό κόσμο. «Το βασικό τους αφήγημα είναι ότι η Δύση είναι “διαβολική”. Δεν υπάρχει λόγος να έχει κανείς σχέση με τη Ρωσία τώρα. Μισούν ό,τι βρίσκεται πέρα από τα σύνορά τους. Πρέπει να τους απομονώσουμε πλήρως, όχι να “παίζουμε” με αυτούς» είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, συνομιλώντας με τον Φρέντερικ Πλάιτγκεν, Senior διεθνή ανταποκριτή του CNN στη Γερμανία.

Οι συζητήσεις του Φόρουμ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν γύρω από έξι κεντρικούς θεματικούς πυλώνες (Γεωπολιτική, Πλανήτης, Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός τομέας, Μέλλον, Εκπαίδευση και Άνθρωποι), έχουν πάντοτε βασική επιδίωξη τον γόνιμο διάλογο και την αναζήτηση λύσεων σε παλαιά και νέα προβλήματα και προκλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιξε, Οικονομικού Φόρουμ Δελφών,anoixe, oikonomikou foroum delfon