Ανακοίνωση της παράταξης της Κατερίνας Μανιμανάκη για το ζήτημα ακινήτου δίπλα στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “τίθεται ζήτημα νομιμότητας των έργων που γίνονται από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων (ΝΟΧ) και αφορούν ακίνητο δίπλα στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας και του υποκείμενου οικοπέδου”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά”, “από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κολυμβητήριο και το διώροφο παρακείμενο κτίσμα έχει παραχωρηθεί

στον ΝΟΧ μόνο για χρήση. Μάλιστα στο τοπογραφικό που συνοδεύει τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και την οικοδομική άδεια για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο παρακείμενο του κολυμβητήριου κτίσμα, αναφέρεται ρητά ότι «δεν έγινε έλεγχος τίτλων».”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” με επικεφαλής της Κατερίνα Μανιμανάκη:

“Αφού είδαν το φως της δημοσιότητας αβάσιμοι και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για όλες και όλους εμάς που συμμετέχουμε στη δημοτική κίνηση «Όνειρο είναι τα Χανιά», οφείλουμε να επανέλθουμε στο ζήτημα του ακινήτου δίπλα στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας και του υποκείμενου οικοπέδου. Καταρχάς, να επαναλάβουμε όσα υποστηρίξαμε ανοιχτά, δημόσια, τεκμηριωμένα και με διαλεκτικό πνεύμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της επικεφαλής μας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αναστάτωση στη χανιώτικη κοινωνία με αφορμή δημοσίευμα που αφορά τη νομιμότητα των έργων που γίνονται από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων (ΝΟΧ) με αναφορά σε άμεση εμπλοκή και ευθύνη του Δήμου, όσον αφορά τουλάχιστον την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, έχει άμεση σχέση με τη δραστηριότητα ενός μαζικού ιστορικού σωματείου της πόλης καθώς και την προστασία του αιγιαλού στην κεντρική παραλία της Νέας Χώρας, πιστεύουμε πως πρέπει να πέσει άπλετο φως στο θέμα, αυτό οφείλουμε και στους πολίτες που τους αφορά άμεσα. Παράλληλα, καλέσαμε τον δήμαρχο να ανοίξει τον διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπων του ΝΟΧ, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά, μεθοδευμένη ή μη.

Ο δήμαρχος με την τοποθέτησή του αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου και απέσεισε κάθε ευθύνη του Δήμου και των Υπηρεσιών του.

Επ’ αυτού πήραμε εκ νέου τον λόγο και ζητήσαμε να τεκμηριωθεί από τη δημοτική αρχή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου οικοπέδου, διότι από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κολυμβητήριο και το διώροφο παρακείμενο κτίσμα έχει παραχωρηθεί στον ΝΟΧ μόνο για χρήση. Μάλιστα στο τοπογραφικό που συνοδεύει τη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και την οικοδομική άδεια για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο παρακείμενο του κολυμβητήριου κτίσμα, αναφέρεται ρητά ότι «δεν έγινε έλεγχος τίτλων».

Αυτά είναι όσα συνέβησαν και είναι βιντεοσκοπημένα και στη διάθεση όλων των δημοτών.

Ωστόσο, επί τη ευκαιρία και επιπλέον θέλουμε να θέσουμε δημόσια και με διαφάνεια τα εξής ερωτήματα:

Στις 1-12-2023, πριν αναλάβει τις ευθύνες του το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, εκδόθηκε οικοδομική άδεια επί οικοπέδου 9.093,28τμ για την «Επισκευή και αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και αλλαγή χρήσης υφιστάμενου διώροφου κτιρίου με αυθαίρετο τμήμα σε ξενοδοχειακή μονάδα (αθλητικό ξενώνα) τεσσάρων (4) αστέρων με νομιμοποίηση ενισχύσεων φέροντα οργανισμού». Στην άδεια εμφανίζονται:

– η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) ως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο/νόμιμος εκπρόσωπος

– ο ΝΟΧ ως ιδιοκτήτης με 100% πλήρη κυριότητα

– ιδιωτικός φορέας (εταιρεία) ως μισθωτής

Ερώτημα 1: Με το άρθρο 53 του ν. 4903/2022 εκδόθηκαν ειδικοί όροι δόμησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ξενοδοχείου που θα εκμεταλλεύεται ιδιώτης;

Ερώτημα 2: Εκτός των 1450τµ, που αρχικά παραχωρήθηκαν στον ΝΟΧ, ο υπόλοιπος χώρος από τον συνολικό των 9093,28τμ μήπως προήλθε από μπαζώματα επί του αιγιαλού;

Ερώτημα 3: Γιατί στην οικοδοµική άδεια που εκδόθηκε, ο ΝΟΧ εµφανίζεται ως ιδιοκτήτης µε ποσοστό 100% της κυριότητας του έργου και όχι η ΓΓΑ; Στο άρθρο 53 το Ν. 4903 το ελληνικό δηµόσιο εµφανίζεται ως ιδιοκτήτης του χώρου και όχι ο ΝΟΧ. Έχει ο ΝΟΧ τίτλους ιδιοκτησίας; Αρκεί η δήλωση στο Κτηματολόγιο;

Ερώτημα 4: Για ποιο λόγο σήμερα προχωρούν τα έργα ανέγερσης ξενοδοχείου που έχει αναλάβει ιδιώτης, ενώ τα έργα που αφορούν την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου έχουν βαλτώσει;

Παραμένουμε στη διάθεση όλων για διάλογο και απαιτούμε να αντιμετωπιζόμαστε δημόσια και ιδιωτικά με τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλες και όλους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανακοίνωση, Κατερίνας Μανιμανάκη, Νέας Χώρας,anakoinosi, katerinas manimanaki, neas choras