Αύξηση Κόστους Εισιτηρίων στις Ακτοπλοϊκές Γραμμές της Κρήτης

H Attica Group ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 2,78% στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών γραμμών που εξυπηρετούν την Κρήτη από την 1η Φεβρουαρίου. Η αύξηση αυτή συνδέεται με την ένταξη της ακτοπλοΐας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS), με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στον περιβαλλοντικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Fit for 55”.

Η αύξηση θα επηρεάσει επιβάτες, ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, και ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα και οι Μινωικές Γραμμές σύντομα.

Σύμφωνα με επιστολή προς ναυτικούς πράκτορες και πελάτες, η Attica Group διευκρινίζει ότι η επιβάρυνση αυτή δεν αποτελεί έσοδο για την εταιρεία, αλλά προορίζεται “απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος της πληρωμής του ETS για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.”

Η επιβάρυνση θα προσαρμόζεται μηνιαίως, βάσει των μέσων τιμών της διεθνούς αγοράς για τις εκπομπές CO2. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα κυμαίνεται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών που καταγράφονται στο χρηματιστήριο ρύπων.

Ο νέος ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός κανονισμός, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, περιλαμβάνει την υποχρέωση για τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμορφώνονται με το EU ETS. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, όπως επισημαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Η ΕΕ έχει ανακονώσει ότι ως το 2029 δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το μέτρο τα πλοία που προσεγγίζουν νησιά έως 200.000 κατοίκους. Η εξαίρεση δεν ισχύει για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης λόγω του μεγάλου πληθυσμού του νησιού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, εξαίρεση και των γραμμών της Κρήτης αίτημα που δεν έγινε δεκτό καθώς όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αφορά και αλλά μεγάλα νησιά της Ευρώπης.

“Η υποχρεωτική εφαρμογή του EU ETS θα προσαυξήσει τα κόστη για τις ναυτιλιακές εταιρείες, που θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εμπορίας ρύπων για την κάλυψη των εκπομπών τους. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μια τριετής περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία οι εταιρείες θα αγοράζουν δικαιώματα ρύπων σε αυξανόμενο ποσοστό.” μας ενημερώνουν από το ferryroute.com.

Η αύξηση του κόστους των εισιτηρίων προκαλεί ανησυχία στον τομέα της ακτοπλοΐας, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις ενώ παράλληλα διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύξηση Κόστους Εισιτηρίων, Ακτοπλοϊκές Γραμμές, Κρήτης,afxisi kostous eisitirion, aktoploikes grammes, kritis