City Break στα Χανιά: Ατμοσφαιρικές βόλτες στο Ενετικό Λιμάνι και στα γραφικά στενά

Τα Χανιά είναι ίσως η πιο ατμοσφαιρική πόλη της Κρήτης. Μια πόλη που τα έχει όλα και μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αποτελέσει έναν city break προορισμό. Έχει Παλιά Πόλη, Ενετικό Φρούριο, σούπερ παραλίες στα δυο βήματα, καλό φαγητό, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όμορφα καφέ και μπαρ και πάνω από όλα αυθεντική κρητική φιλοξενία.

Θα φθάσετε στα Χανιά είτε αεροπορικώς, που θα σας πάρει μια ώρα, είτε ακτοπλοϊκώς, όπου θα

χρειαστείτε 5 με 9 ώρες περίπου -εξαρτάται με ποιο πλοίο θα ταξιδέψετε. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε με το που αφήσετε τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο, είναι να ξεχυθείτε στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης με τα χρωματιστά σπίτια, εκεί που συναντώνται κουλτούρες και παραδόσεις. Να τρυπώσετε στην Εβραϊκή συνοικία, να περάσετε από την Χαλέπα, να φθάσετε στα Ταμπακαριά, τα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία, και παίρνοντας το δρόμο προς τα πίσω, να επιστρέψετε στο πανέμορφο Ενετικό Λιμάνι.

Το Ενετικό Λιμάνι είναι αναμφίβολα το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης και αποτελεί μια όμορφη βόλτα από μόνο του. Ξεκινώντας από τα δυτικά, από το Φρούριο Φιρκά, που στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε, που πήρε το όνομά του από το διπλανό μοναστήρι του Σαν Σαλβατόρε του 15ου αιώνα, το οποίο στεγάζει πλέον τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, θα περπατήσετε μέχρι το παλιό τζαμί, το Γιαλί Τζαμί ή Κιουτσούκ Χασάν, που πλέον έχει μετατραπεί σε χώρο τέχνης για να θαυμάσετε από μακριά τον ψηλό φάρο.

Χανιά/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Θα συνεχίσετε μέχρι το εντυπωσιακό Grand Arsenal του 16ου αιώνα που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και τα νεώρια, τα Ενετικά Ναυπηγεία για να φθάσετε τέλος στον Αιγυπτιακό Φάρο από όπου θα έχετε θέα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και σε ολόκληρο το λιμάνι. Εδώ, να σημειώσουμε ότι τα Χανιά αποτελούσαν, την εποχή των Βενετών, σημαντικό εμπορικό λιμάνι, το οποίο κατείχε τη δεύτερη θέση μετά από αυτό της Βενετίας. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στο πέταλο του λιμανιού, μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα πολλά καφέ ή εστιατόρια που βρίσκονται γύρω γύρω για ξεκούραση και όμορφο χάζι στη θάλασσα.

Πίσω από το δυτικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού τώρα, βρίσκεται η Εβραϊκή συνοικία και η γειτονιά Τοπανάς. Εδώ, συναντώνται αρχιτεκτονικές και θρησκείες, εδώ Έλληνες χριστιανοί και Εβραίοι ζούσαν μαζί σε μια καθημερινότητα γεμάτη από ένα υπέροχο μείγμα παραδόσεων. Θα σταθείτε έξω από τα παλιά βενετσιάνικα σπίτια για να θαυμάσετε την όμορφη αρχιτεκτονική τους, κάποια μάλιστα έχουν μετατραπεί σε υπέροχα boutique ξενοδοχεία, στο παλιό τούρκικο χαμάμ αλλά και στην πανέμορφη είσοδο του Αρχοντικού Renier.

Ο επιβλητικός ο ναός του Αγίου Νικολάου/Photo: Shutterstock

Πιο ανατολικά τώρα από την Εβραϊκή συνοικία, γύρω από την πλατεία Σπλάντζια αναπτύσσεται η τουρκική συνοικία. Εδώ, βρίσκονταν οι κατοικίες των επιφανών Τούρκων κατά την Τουρκοκρατία, στην ανατολική δε πλευρά της πλατείας δεσπόζει επιβλητικός ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε τον 14ο αιώνα, επί Ενετών, ως καθολικό του Τάγματος των Δομινικανών Μοναχών. Αργότερα όμως, επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί, με την προσθήκη του μιναρέ ενώ το 1928 σε Ορθόδοξη εκκλησία. Η δε πλατεία είναι όμορφο μέρος για καφεδάκι και μεζέ κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων.

Tα ταμπακαριά στα Χανιά/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης που πρέπει να εξερευνήσετε είναι τα Ταμπακαριά, τα οποία βρίσκονται στην βορειοανατολική ακτή των Χανίων και πρόκειται για τα παλιά βυρσοδεψεία, απομεινάρια της βιομηχανικής ακμής της πόλης τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του 1950 λειτουργούσαν ακόμη 80 βυρσοδεψεία. Θα πάτε και μέχρι τα Βυζαντινά Τείχη του 12ου αιώνα στην πλακόστρωτη οδό Σήφακα, ενώ ελάχιστα μόλις μέτρα μακριά, βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας μινωικής πόλης-κράτους της Κυδωνίας, η οποία σύμφωνα με την αρχαία παράδοση αποτελούσε μια από τις τρεις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνωας. Η περιοχή μάλιστα είναι γεμάτη με καφέ, μπαράκια, ταβερνάκια και λογής λογής μαγαζάκια για χάζι.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων/Photo: Αμαλία ΚωβαίουΕνετικό Φρούριο «Φιρκά»/Photo: Shutterstock

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα των Χανίων είναι και ο τάφος του Ελευθέριου Βενιζέλου, στην κορυφή ενός λόφου που βλέπει όλη την πόλη. Αν σας αρέσουν τα μουσεία, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στη συνοικία Χαλέπα. Η έκθεσή του περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αρχαία αντικείμενα, που χρονολογούνται, από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Για όσους αγαπούν τη ναυτοσύνη και τη θάλασσα, υπάρχει και το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Φρουρίου «Φιρκά», το οποίο φιλοξενεί 2.500 αντικείμενα, όπως κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφίες, μακέτες πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κ.ά. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, διαθέτει ξεχωριστή έκθεση με μια εκτεταμένη συλλογή οστράκων από διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορείτε φυσικά να μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω και πολύ απλά να χαλαρώσετε στις παραλίες της πόλης όπως στην αμμουδερή παραλία της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων Αποστόλων και του Γλάρου που είναι δίπλα δίπλα, την μακρόστενη Χρυσή Ακτή, την Κουμ Καπί μετά το Ενετικό Λιμάνι κ.ά. Σημειώστε πως στο πλαίσιο της επετείου για τη μάχη της Κρήτης, στα Χανιά θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις μέσα στον Μάιο, όπως η επίδειξη των αεροσκαφών Red Arrows στις 21/5 στο Παλιό λιμάνι.

travel.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
City Break, Χανιά, Ατμοσφαιρικές, Ενετικό Λιμάνι,City Break, chania, atmosfairikes, enetiko limani