ΤτΕ: Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος – Νοέμβριος 2018


22/11/2018 - Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος – Νοέμβριος 2018

Αναρτήθηκε σήμερα στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η παρούσα Επισκόπηση εστιάζεται στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που έλαβαν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού

Συστήματος αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και των λοιπών κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναλύει τη λειτουργία των υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών (συστημάτων πληρωμών, ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, συστημάτων διακανονισμού τίτλων και κεντρικού αντισυμβαλλόμενου).

Επιπλέον, η Επισκόπηση περιλαμβάνει τρία Ειδικά Θέματα. Στο πρώτο παρουσιάζεται μία πρόταση συστημικής διαχείρισης των Mη Eξυπηρετούμενων Aνοιγμάτων, ενώ στο δεύτερο περιγράφεται ο προσδιορισμός των λοιπών συστημικά σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και o καθορισμός του αποθέματος ασφαλείας O-SII. Στο τρίτο Ειδικό Θέμα περιγράφεται η επίδραση της πρώτης εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9) στον τραπεζικό τομέα.

Με την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων παρέχεται ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση της μακροπροληπτικής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των συστημικών κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα πρέπει να συμπληρώνει τη μικροπροληπτική εποπτεία των τραπεζών, που επικεντρώνεται περισσότερο στην ευρωστία των μεμονωμένων ιδρυμάτων.

Σχετικός σύνδεσμος: Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος - Νοέμβριος 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα