Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και η εισφορά 2% στις διαφημίσεις μέσω internet

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Το γύρο του κόσμου έκανε την προηγούμενη εβδομάδατο θέμα σχετικά με την νέα διαρροήδεδομένων που αφορούν το "παρκάρισμα" σε φορολογικούς παραδείσους των χρημάτων που κατέχει η παγκόσμια ελίτ. Τα Paradise Papers είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου από εταιρίες κολοσσούς αλλά και από φυσικά πρόσωπα,

όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ η οποία είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Χαρακτηριστικάαναφέρω ότι μόνο το βασιλικό της στέμμα με τα 3000διαμάντια αποτιμάται όσο το μισό Μανχάταν.Μέσω των offshore εταιρειών τα μέλη της παγκόσμιαςελίτ κρύβουντα πλούτη τους σε φορολογικούς παραδείσους εκμεταλλευόμενοι φορολογικάκενά στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νησί τωνβερμούδων κερδίζει την πρώτη θέση καθώς διαθέτει 0% ποσοστό εταιρικού φόρου (μα καλά αυτοί με τι έσοδα δίνουν μέρισμα;), ενώ δεν φορολογεί τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Λόγω της απουσίας των εταιρικών φόρων, οι πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν «κρύψει» τεράστια χρηματικά ποσά. Αύριο Τρίτημε αφορμή την διαρροή θα ξεκινήσει Επείγουσασυζήτηση στην επιτροπή του ΕΚ με στόχοτην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

"Σε τι διαφέρουν Οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους στις Βερμούδες;
Απάντηση: Οι πρώτοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ενώ οι δεύτεροι απαλλάσσονται μέχρι και το τελευταίο"

Προσωπικάδεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι ακόμα και ναυπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να εφαρμοστούνμια σειρά από δράσεις που θα βρεθούν αντιμέτωπεςμε την φοροαποφυγή. Πάντως για ναμαθαίνουμε πως γίνονται οι επενδύσεις καιεπειδή στην Αγγλία η κυβέρνηση ανήκει στην Βασίλισσα,η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέιανακοίνωσε πως δεν θα τηρήσουν αρχείο offshoreεταιρειών.

Η είδηση αυτή -όπως και άλλες- επισκίασαν την κυνική δήλωση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος λίγο πολύ μας είπε ότι : "τα χρήματα των πολιτών από την σκληρή δημοσιονομική πολιτική των μνημονίων τα χρησιμοποιήσαμε για να σώσουμε τις τράπεζες."


Τα αποτελέσματα των μνημονίων τα γνωρίζουμε όλοι, για να μην πω καλύτερα ότι τα έχουμε αισθανθεί στο πετσί μας για τα καλά. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά την προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, έρχονται ορισμένα στατιστικά να μας "προσγειώσουν" στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς για τον μήνα Οκτώβριο 2017 σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ, προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας, αν και στο δεκάμηνο το ισοζύγιο είναι θετικό. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να κάνει ότι μπορεί για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, και τα πρώτα αποτελέσματα με βάση τους τελευταίους ελέγχους δείχνουν πωςκατά τονεπανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξανσυμμόρφωση, μόνο το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86%μη συμμόρφωση.

Θα μείνω λίγο στα εργασιακά - ασφαλιστικά, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα πέρασε τροπολογία στην βουλή για την διάσωση του ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), το οποίο ως γνωστόν αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης μετά και την κατάργηση του αγγελιοσήμου.
Για την ενίσχυση των εσόδων του ταμείου θεσπίστηκε εργοδοτική εισφορά2% επί του κύκλου εργασιών της κάθεεπιχείρησης που οι υπάλληλοι της εντάσσονται στο ταμείο αυτό (ΜΜΕ).
Η Εισφορά αυτή όμως δεν είναι αρκετή απ΄ότι φαίνεται, και ένα νέο είδους "Αγγελιόσημου" θεσπίζεται πλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ.
Η νέα αυτή επιβάρυνση ορίζεται σε 2% επί των αμοιβών για τις διαφημίσεις στο internet, και θα καταβάλλεται από όσους διαφημίζονται (από τους διαφημιζόμενους δηλαδή) στο διαδίκτυο από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ταμείο. (ΜΜΕ).
Η ειδική εισφορά αυτή προστέθηκε ως νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία του Υπ.Εργασίας στο νομοσχέδιο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 «σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας» ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ. Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή.
Η ελευθερία του τύπου επιβάλλει να μην διαβάσετε σε κανένα ΜΜΕ γι' αυτή την εισφορά. Εάν βέβαια το ποσό αυτό αφορούσε άλλη επαγγελματική ομάδα, θα ήταν εδώ και μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.



Στα φορολογικά τώρα, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ.1166/2017), με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις της τροπολογίας για την παράταση έως 15.11.2017 της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Η τροπολογία η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή (13.11.2017), θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ λογικά μετά το πέρας της προθεσμίας λήξης, ωστόσο με την απόφαση αυτή ουσιαστικά από την περασμένη εβδομάδα οι Δ.Ο.Υ. μπορούν να δέχονται δηλώσεις για την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Το ότι το ΦΕΚ θα δημοσιευθεί μετά την λήξη της προθεσμίας, το προσπερνάμε γιατί υπάρχουν και σημαντικότερα θέματα (το συγκεκριμένο θα προστεθεί στα αρνητικά ρεκόρ του υπ.Οικονομικών τα οποία είχαμε απαριθμήσει κάποτε....)


Δημοσιεύθηκε η με Αριθ. Πρωτ ΔΕΑΦ 1165181 ΕΞ 2017: απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης». Με την απόφαση αυτή της ΑΑΔΕ, παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών της ατομικής τους επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος 2016 και δεν υπέβαλαν εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, να καταθέσουν οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής αίτηση διαγραφής της βεβαιωθείσας γι αυτόν τον λόγο προκαταβολής.
Το ότι η προκαταβολή σε περιπτώσεις διακοπής της δραστηριότητας δεν θα έπρεπε (κατόπιν οδηγιών άλλων αποφάσεων της ΑΑΔΕ) να έχει επιβληθεί, είναι κάτι που το προσπερνάμε γιατί έχουμε σημαντικότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. (Δείτε σχετικά εδώ)


Ένα από αυτά είναι και ο επαγγελματικός λογαριασμός τον οποίο πρέπει να δηλώσουμε στην ΑΑΔΕ. Σε μία ξεκάθαρη και απολύτως κατανοητή απόφαση (ΚΥΑ για την ακρίβεια,ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017), περιγράφεται το πλαίσιο με το οποίο θα δηλώνονται κάπου στην ΑΑΔΕ, κάποιοι επαγγελματικοί λογαριασμοί, από κάποιους επαγγελματίες, για κάποιες συναλλαγές.
Εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, και με την βοήθεια της Πυθίας το προσπαθήσαμε [Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ].
Το ότι η εφαρμογή για την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών δεν έχει ανοίξει ακόμη, είναι κάτι που το προσπερνάμε γιατί όπως είπα πριν έχουμε σημαντικότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

Στα θέματα αυτά εντάσσονται και όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στην ομιλίατου στο «4th Athens Law Forum on Taxation». Μεταξύ άλλων ο Κος Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε μετά το βήμα αυτό να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες, [Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εδώ].

●●●

Επισημάνσεις

Οι μέτοχοι/εταίροι των επιχειρήσεων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) των οποίων η χρήση λήγει την 30η Ιουνίου 2017 έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν το εισόδημα από μερίσματα στο επόμενο φορολογικό έτος (2018) ή στο τρέχον φορολογικό έτος (2017), ανάλογα με την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης η οποία θα αποφασίσει τυχόν διανομή μερίσματος.

Σε περίπτωση που το εισόδημα αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη τεκμηρίων του φορολογικού έτους 2017, η Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να λάβει χώρα εντός του 2017 και όχι εντός του 2018 (έως 10 Μαρτίου).

Επιχειρήσεις (Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.) με εταιρική χρήση Ημερομηνία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης Χρόνος κτήσης εισοδήματος από διανομή μερισμάτων 1.7.2016 έως 30.6.2017 από 1.7.2017 έως 31.12.2017 2017 από 1.1.2018 έως 10.3.2018 2018

●●●

ΤαBriefing της εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρικήενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμεκαθημερινά μέσα από το daily briefing τασημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τασημαντικότερα από τα θέματα της ημέραςαναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τιςαπορίες που τυχόν προκύπτουν.

► Το briefing της ημέρας - Εισφορές για αποδείξεις δαπανών, Paradise Papers, διαγραφή προκαταβολής φόρου μετά από διακοπή εργασιών κ.ά. (06.11.2017)

► Το briefing της ημέρας - Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, προκαταβολή φόρου χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ά. (08.11.2017)


●●●

Μικράκατάστιχα

Ενδιαφέρον και απολαυστικότο θέμα που αναδεικνύει μέσα από τη στήλη"Μικρά κατάστιχα" ο συνεργάτης τουκόμβου Κώστας Νιφορόπουλος μαςταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Ταδιαπύλια τέλη είναι μια μορφή έμμεσηςφορολογίας που επιβάλλονταν από τιςδημοτικές αρχές στα προϊόντα πουεισάγοντας στην περιοχή τους από άλλεςπεριοχές. Δεκέμβριο του 1948 καταργήθηκαντα διαπύλια τέλη και οι φόροι υπέρ τωνταμείων επαγγελματιών και εμπόρων. Η στάσηφόρος είναι κτίσμα για την είσπραξη τωνδιαπυλίων τελών. Τα σημεία αυτάδιατηρούνται ακόμη και σήμερα σε ορισμένεςπεριοχές όπως για παράδειγμα στη Νέα Ερυθραία, στην οδό Τατοΐουκοντά στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

●●●

ΣΛΟΤ- Ε.Λ.Π.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1538 ΕΞ 6.9.2017 Λογιστικός χειρισμός ασφαλιστικής αποζημίωσης οχήματος

Απάντηση

Η επισκευή είναι έξοδο και η λήψη ασφαλιστικής αποζημίωσης έσοδο.
Τα ποσά αναγνωρίζονται στους σχετικούς λογαριασμούς και μπορούν να συμψηφίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1674 ΕΞ 6.9.2017 Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων Ιατρικής Εταιρείας Πρωτοβάθμιας Υγείας

Απάντηση

Με δεδομένο ότι ο ν. 4308/2014 είναι μεταγενέστερος και συνιστά ειδικό δίκαιο, που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Λογιστική Οδηγία 34/2013, η άποψη του ΣΛΟΤ είναι ότι κατισχύει των προβλέψεων του Π.Δ. 84/2001.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1496 ΕΞ 6.9.2017 Έξοδα λειτουργίας ερευνών και ανάπτυξης

Απάντηση

Μπορεί να υπάρχει απόκλιση στο περιεχόμενο των υποδειγμάτων εφόσον δεν περιλαμβάνονται σε άλλο κονδύλι προβλεπόμενο στις καταστάσεις

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1584 ΕΞ 6.9.2017 Κατάσταση αποτελεσμάτων και απεικόνιση φόρων

Απάντηση

Στην κατάσταση αποτελεσμάτων παρουσιάζεται μόνο ο Φόρος εισοδήματος χρήσης που αφορά το έξοδο για φόρο εισοδήματος

Σ.ΛΟ.Τ.αριθ. πρωτ.: 1629 ΕΞ 6.9.2017 Μεταγενέστερητης αρχικής μετάβασης στα Ε.Λ.Π. υιοθέτηση ήακύρωση υιοθέτησης των ρυθμίσεων τουάρθρου 37 του ν. 4308/2014 (πρώτη εφαρμογή)

●●●

Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι - Εγκύκλιοι

Με την απόφαση 1466/16.2./2017 έγινεαποδεκτή από την ΔΕΔ προσφυγή εταιρείας (με διαδικαστικό πρόστιμο 7.500€ ) γιαπαράβαση που προέκυψε από την Δ.Ο.Υ. Μυκόνουγια ομπρελοκαθίσματα καθώς εξέδωσεανακριβώς απόδειξη με λάθος συντελεστή ΦΠΑ

Επειδή, η ανακρίβεια Α.Π.Υ γιατην οποία επιβάλλεται πρόστιμο τηςπερίπτωσης 2γ του άρθρου54 Ν.4174/2013,πρέπει να αφορά στη συνολική αξία τηςσυναλλαγής και όχι στον αναγραφόμενοσυντελεστή ΦΠΑ, η ανακριβής είσπραξηκαι απόδοση του οποίου αφορά παράβαση τωνδιατάξεων του ΦΠΑ για ανακριβή υποβολήπεριοδικής δήλωσης

ΠΟΛ.1165/2017 Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1110/20.7.2017

Περίληψη

αφορά ρύθμιση οφειλών βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του Πέμπτου Μέρους «Οικειοθελής Αποκάλυψη Φορολογητέας Ύλης Παρελθόντων Ετών» (άρθρα 57-61) του ν. 4446/2016 (Α’ 240), και ρύθμιση ζητημάτων μη καταβολής της οφειλής ή απώλειας της ρύθμισης».

ΠΟΛ.1166/2017

Περίληψη

Με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και παραλαβή τους από τις Δ.Ο.Υ. παρατείνεται μέχρι Μεθαύριο Τετάρτη 15.11.2017 η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4446/2016

Φορολογούμενοι για τους οποίους κοινοποιείται εντολή ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου (ήτοι 1η.11.2017) και έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, δύνανται να υποβάλλουν δηλώσεις εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013.

ΠΟΛ.1168/2017 για θέματα μητρώου και απόδοση ΑΦΜ

Περίληψη

Αποδίδεται υποχρεωτικά Α.Φ.Μ., μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά όπως έγγραφο σύστασης, πράξη ορισμού του νομίμου εκπροσώπου, πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Δείτε εδώ περιπτώσεις για το πρόστιμο που οφείλετε

ΠΟΛ.1169/2017 Διευκρινίσεις επι της ΠΟΛ. 1097/2017 ως προς την είσπραξη Εφάπαξ Εισφοράς για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΔΧ

Περίληψη

Για τη θέση σε κυκλοφορία ΦΔΧ, εισπράττεται εφάπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία ορίσθηκε στο ποσό των 500 ευρώ. Έπαψαν να ισχύουν αυτοδικαίως οι Άδειες Οδικών Μεταφορών (ΑΟΜ) και η εισφορά 1000€, που καταβλήθηκε για τις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση ΑΟΜ, επιστρέφεται στον υπόχρεο.

●●●


Εργατικά- Ε.Φ.Κ.Α.

Αρ.Πάγος 785/2017 Σε κάθε περίπτωση καταγγελίαςεκ μέρους του εργοδότη της σύμβασηςεργασίας αορίστου χρόνου, που είναι μονομερής,αναιτιώδης και απευθυντέα δικαιοπραξία,απαιτείται για το κύρος αυτής η καταβολήστον μισθωτό της νόμιμης αποζημίωσης

Σε αναμονή εγκυκλίου γιαεισφορές 26,95% από αμοιβές που θα λάβουν από01/01/2018 με τίτλο κτίσης ελεύθεροιεπαγγελματίες, μισθωτοί ή και συνταξιούχοι.Οι εισφορές θα παρακρατούνται στη πηγή καιθα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ.

Αριθ. Πρωτ.: 1135/03.11.2017 Τι δικαιούνται οι πολίτες οι οποίοι πλήττονται από θεομηνία

Περίληψη

προβλέπονται διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους Ασφαλιστικούς Φορείς
(α) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
(β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
(γ) Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Άρειος Πάγος 1107/2017 Στις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και εργατών θαλάσσης (ΣΣΝΕ) δεν εφαρμόζεται ο ν. 1876/1990 (ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ.), και επομένως ούτε οι διατάξεις για την διάρκεια της ισχύος και την μετενέργεια των ΣΣΕ

Περίληψη

Μετον Νόμο 32/1945 ορίζεται ότι «Δύνανται να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύοργανώσεων εφοπλιστών και εργατών θαλάσσηςεκ των κρινόμενων ελευθέρως υπό τουΥπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ωςπερισσότερον αντιπροσωπευτικώνκαθορίζουσαι τον μισθόν, τα πολιτικάεπιδόματα»

Άρειος Πάγος 1354/2017 Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος μισθωτού

Περίληψη

Καταχρηστική, κατά την ανωτέρω διάταξη, άσκηση του δικαιώματος του μισθωτού από την σύμβαση εργασίας συντρέχει στην περίπτωση αντιφατικής συμπεριφοράς του τελευταίου, ιδίως όταν αυτή συνιστά προσχεδιασμένο τέχνασμα για την επίτευξη πρόσθετου οφέλους.

Άρειος Πάγος 684/2017 Υπερωρία, υπερεργασία, χρονικά όρια εργασίας, ημερήσιο όριο εργασίας για υπερωρία

Περίληψη

Για τους εργαζομένους με το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και μετά την ισχύ του ν. 2874/2000, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών ημερησίως. Ο νομοθέτης με το άρθρο 4 ν. 2874/2000 ήθελε να υπογραμμίσει ότι μετά την κατάργηση των 5 ωρών εβδομαδιαίας υπερωριακής απασχόλησης, το ανώτατο νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι πλέον 43 (αντί 48) ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την 1-4-2001 οι μισθωτοί που απασχολούνται υπερωριακά δικαιούνται για κάθε ώρα ιδιόρρυθμης υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προοσαυξημένο κατά 50%.

Για την πέραν των 120 ωρών ετησίως υπερωριακή απασχόληση εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 ν. 435/1976. Ο μισθωτός σε κάθε περίπτωση μη νόμιμης (παράνομης) υπερωριακής απασχόλησης δικαιούται αποζημίωση ίση με το 250% του καταβαλλομένου ωρομισθίου για κάθε ώρα (δηλαδή για κάθε ώρα προσαύξηση 150% επ’ αυτού).

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η εργασία του μισθωτού κατά την Κυριακή ή το Σάββατο, ως 6η ημέρα υπό το σύστημα της πενθήμερης εργασίας, δεν αποτελεί υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία, εκτός αν στην τελευταία περίπτωση υπερβαίνει το ως άνω ανώτατο όριο ημερήσιας απασχόλησης.

●●●

Εξωδικαστικόςμηχανισμός

Να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορείατων κόκκινων δανείων καθώς η δέσμευση τηςχώρας προς τους δανειστές αφορά την μείωση τους κατά 40 δις μέχρι τέλος του 2019.

240επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τηδιαδικασία υπαγωγής ενώ 7.700 έχουν μπει στηδιαδικασία να συμπληρώσουν στοιχεία στηνπλατφόρμα. Αρχές του επόμενου μήνα θααρχίσει να τρέχει μία αυτοματοποιημένηδιαδικασία, στη βάση χρηματοοικονομικώνδεικτών, την οποία τράπεζες και δημόσιο θαμπορούν να αξιοποιήσουν για να καταλήξουνσύντομα σε λύσεις

●●●

ΣΤΕ- Δικαστικά

ΣτΕ 1751/2017 Φορολογία εισοδήματος (οικ. ετών 2006-2008) – Ανάκληση δήλωσης – Προθεσμία υποβολής ανακλητικής δήλωσης/αίτησης – Πενταετία και μετά από το άρ. 8 παρ. 15 του ν. 3842/2010 – Δεν προκύπτει κάτι άλλο από τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4174/2013

Περίληψη

Δεν παρατείνεται ούτε αναβιώνει η προθεσμία συνεπεία της δημοσίευσης απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται, σε υποθέσεις άλλων φορολογούμενων, ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις βάσει των οποίων έγινε η δήλωση – Δεν ισχύουν κατ’ αναλογία τα κριθέντα με τις ΣτΕ Ολομ. 2176-7/2004

ΣτΕ 2829/2016

Περίληψη

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 του ν. 1473/1984, προβλέπεται η επιστροφή εντόκως, και, συγκεκριμένα, με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, φόρων, δασμών και συναφών προστίμων, που, σύμφωνα με οριστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως. Στην περίπτωση αυτή η τοκοφορία αρχίζει μετά την πάροδο του οριζομένου στις ανωτέρω διατάξεις εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου από την κοινοποίηση στην φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως και εφ" όσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες στις ως άνω διατάξεις προϋποθέσεις.

ΣτΕ2810/2017

Περίληψη

Ο νομοθέτης με την ΣτΕ2810/2017 καθορίζει ως συνταγματική τηναύξηση του ειδικού φόρου ακινήτων στο 15τοις εκατό καθώς αφορά φόρο επί τωνακινήτων στις εταιρείες, οι οποίες, μη “επιθυμώντας”την “αποκάλυψη” στις φορολογικές αρχέςτης ταυτότητας των πραγματικών κυρίων τωνακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτo τoνεκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχοφυσικών προσώπων υποκειμένων κατ’ αρχήν σεφορολογία στην Ελλάδα, λειτουργώντας έτσιως οχήματα φοροαποφυγής, με αποτέλεσμα τηναπόκρυψη φορολογικής ύλης

ΣτΕ2115/2017 Εικονική συναλλαγή - Εικονικότιμολόγιο

Περίληψη

ΣτΕ2115/2017 Εικονική συναλλαγή - Εικονικότιμολόγιο - Το βάρος της απόδειξης πρέπεινα αποδείξει είτε ότι ο εκδότης τουτιμολογίου εάν είναι πρόσωπο φορολογικώςανύπαρκτο, δηλαδή, πρόσωπο που δεν είχεδηλώσει έναρξη του επιτηδεύματος του, ούτεείχε θεωρήσει στοιχεία στην αρμόδιαφορολογική αρχή (οπότε ο λήπτης βαρύνεταιπλέον ν' αποδείξει την αλήθεια τηςσυναλλαγής και την καλή πίστη κατά το χρόνοτης, ότι δηλαδή είχε ελέγξει τα στοιχεία τουαντισυμβαλλομένου του - εκδότη τωνφορολογικών στοιχείων), είτε ότι ο εκδότηςτου τιμολογίου είναι πρόσωπο φορολογικώςμεν υπαρκτό, αλλά συναλλακτικώς ανύπαρκτο,ή ότι, ενόψει των επιχειρηματικών τουδυνατοτήτων, όπως προκύπτουν απ' τησυνολική εκτίμηση της συναλλακτικής τουσυμπεριφοράς και της φύσεως του κύκλουεργασιών του, δεν είναι δυνατόν να ήταν σεθέση να εκπληρώσει την επίμαχη παροχή (οπότε,και πάλι, ο λήπτης του φορολογικούστοιχείου βαρύνεται ν' αποδείξει τηναλήθεια της συναλλαγής, δηλαδή ότι αυτήπραγματοποιήθηκε μεταξύ αυτού και τουφερόμενου ως εκδότου, έτσι όπωςπεριγράφεται στο τιμολόγιο...)».

ΣτΕ 2851/2017 - Προθεσμία παραγραφής αξιώσεων κατά του Δημοσίου και των ΟΤΑ που έχουν βεβαιωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση

Περίληψη

Με το άρθρο 90 παρ. 6 του ν. 2362/1995 θεσπίσθηκε συντομότερη παραγραφή (5ετής) για τις αξιώσεις κατά του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σε σχέση με την παραγραφή (20ετή) που θεσπίσθηκε με το άρθρο 86 παρ. 3 του ιδίου νόμου για τις αντίστοιχες αξιώσεις του Δημοσίου κατά τρίτων αλλά και με την παραγραφή (20ετή), που θεσπίζει για τις αξιώσεις αυτές η γενική διάταξη του άρθρου 268ΑΚ

●●●


ΛοιπέςΟικονομικές ειδήσεις

Από τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος η κ. Παπανάτσιουμας υπενθύμισε πως το κλίμα στις επιχειρήσεις αρχίζει να αντιστρέφεται (δεν είναι σίγουρη καθώς αναφέρει "Πιστεύουμε") και όσο αυξάνεται η φορολογική βάση θα μειώνονται οι συντελεστές ( για όσες εταιρείες δηλαδή απομείνουν μέχρι το 2020 θα ζήσουν την εμπειρία μείωσης των συντελεστών στα πλαίσια ενός δίκαιου σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος )

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΤΕ εκδίδεταιΚώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας, πουπεριλαμβάνει τις αρχές των ορκωτώνελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειώνπάντα με γνώμονα την προστασία του δημοσίουμε επαγγελματική ικανότητα και επιμέλεια.

Το ΝομικόΣυμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε πως οιυπηρεσίες ΓΕ.Μ.Η. κρίνουν εάν οικοινοπραξίες ασκούν εμπορικέςδραστηριότητες ώστε να εγγραφούνυποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η.

Με γνώμονα την ασφάλεια τωνσυμβολαιογράφων πουθίγεται λόγω των πλειστηριασμών αποφάσισανομόφωνα την αποχή διενέργειαςπλειστηριασμών μέχρι τέλους του έτους με σκοπό να υπάρξουν αλλαγές στηδιαδικασία των πλειστηριασμών.

Για όσους συναδέλφους έχουνπεριπτώσεις δανειοληπτών τέως ΟΕΚ διαβάστεολόκληρο το σχέδιο για τις ρυθμίσειςσύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε από εδώτο Νομοσχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ και από εδώτο Νομοσχέδιο για τις υπαίθριεςεμπορικές δραστηριότητες.

●●●

Απόψεις

Η ταλαιπωρία των δικηγόρων με Μπλοκάκι συνεχίζεταιόπως τονίζει ο Πρόεδρος της ένωσης ΕμμίσθωνΔικηγόρων και θα προχωρήσουν σε δικαστικάμέτρα εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

●●●

Αρθρογραφία

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα πουμας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτετα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δενυπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκητου προφίλ σας να δημιουργήσετεκατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν μεένα κλικ.

Άρθρα Κληρονόμοι πνευματικών δικαιωμάτων : Φορολογικό πλαίσιο των ποσών που εισπράττουν οι κληρονόμοι πνευματικών δικαιωμάτων, του συναδέλφου κ. Βλάχου Θεόδωρου

●●●

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Μην ξεχάσετε με 15/11 και 16/11 τιςυποχρεώσεις που τρέχουν :

την εκπνοή της παράτασης 15/11 αφορά την προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4446/2016 επίσης

15/11 τον ετήσιο πίνακα προσωπικού, την υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ και δήλωσης απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών για τον προηγούμενο μήνα

16/11 υποβολή και πληρωμή ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων.

Παρατείνονται μέχρι 31/12/2018 η ολοκλήρωσηεπενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθείστις διατάξεις του Ν.3908/2011.



●●●

Φτάσαμε στο τέλος του σημερινούσχόλιου δυστυχώς μεγάλης έκτασης αν καιπροσπαθώ πάντα να είμαι σύντομος για να μην σαςκουράζω. Σας σήμερα πριν από 25 χρόνια,το διαδίκτυο άρχισε να λειτουργεί για όλο τον κόσμο.Εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού και ωςwww, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύουείναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι ο οποίοςπραγματικά άλλαξε τα στάνταρ στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην καθημερινότητα, στη διακίνηση, το εμπόριο αγαθών, την εκπαίδευση, τα ταξίδια, την ενημέρωση και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κ.λπ.

Δείτε το παρακάτω linkκαθώς οδημιουργός του Διαδικτύου μιλάει πωςοραματίζεται το επόμενο διαδίκτυο.

Καλή συνέχεια ...

Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, το νησι, εν λόγω, νέα, offshore, ηπα, τραπεζες, εργανη, βουλη, εδοεαπ, μμε, ααδε, φεκ, συγκεκριμένο, διευκρινίσεις, βεβαίωση, κυα, athens, law, forum, κος, ιουνίου, γνώμονα, αποδειξεις, φοροι, ΦΠΑ, ήτοι, αφμ, φδχ, εφκα, σσε, ισχύ, δις, ελλαδα, ΟΤΑ, ειδήσεις, ελτε, οεκ, οαεδ, τιμ, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βασιλισσα ελισαβετ, ασφαλιστικη ικανοτητα, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αμοιβες, υιοθετηση, υπουργειο εργασιας, αιτηση, αρειος παγος, βημα, γυναικα, εδοεαπ, εργασια, ηπα, θεμα, μμε, νησι, οικονομια, πλαισιο, πρωτοσελιδα, σσε, το βημα, φδχ, φεκ, φυσικη, ωρα, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, ανεργια, αοριστου χρονου, αποζημιωση, αποκαλυψη, αφορμη, βεβαίωση, βοηθεια, γεγονοτα, γεφυρα, γινονται, γνώμονα, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δις, διοικητης, διαδικτυο, δοθηκε, εγινε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελευθερια, ελισαβετ, ελτε, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εξοδα, επενδυσεις, επρεπε, ερυθραια, ερχονται, ετων, ετος, εφαπαξ, ισχυει, θεσεις εργασιας, θετικο, ιση, κυβερνηση, κλιμα, κος, κτισμα, λαθος, λειτουργια, ληψη, ληξη, λογο, μηνες, μειωση, μορφη, μπορειτε, μυστικα, ομαδα, παντα, ορια, ουσιαστικα, οχηματα, πηγη, πιστη, ρεκορ, ρυθμισεις, ρυθμιση, σαββατο, σιγουρη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, ταλαιπωρια, ταξιδια, τεως, τιμ, ισχύ, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, χρονος, χρονικα, ωρες, athens, ανηκει, ασφαλεια, εφαρμογη, forum, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, law, offshore, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα