Το σχόλιο της Δευτέρας - Η αληθινή παιδεία δεν έχει αγοραστική αξία...

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος

«Σκοπός είναι να ζεις την παιδεία σου χωρίς να τη διαφημίζεις. Ν΄ ακούς μουσική, να διαβάζεις, να βλέπεις και να σκέφτεσαι χωρίς να κοινοποιείς τις εσωτερικές διεργασίες που πραγματοποιούνται μέσα σου. Δεν μπορούν αυτές να αποτελούν τίτλους έπαρσης και αυτοπροβολής. Διότι έτσι αυτόματα αυτοαναιρούνται. Αυτοκαταργούνται.

Η παιδεία υπάρχει μέσα στην εργασία μας και μες στις καθημερινές μας θέσεις και αντιθέσεις, αρνήσεις και καταφάσεις. Η παιδεία μάς αποκαλύπτει δίχως εμείς να την αποκαλύπτουμε. Είναι η προσωπογραφία μας και όχι ένα δελτίο ικανοτήτων και προτερημάτων μας για κοινωνική τοποθέτηση ή αποκατάσταση. Η αληθινή παιδεία δεν έχει αγοραστική αξία. Δεν είναι εμπορεύσιμη. Γι΄ αυτό και δεν χρειάζεται η διαφήμιση της, όπως δεν διαφημίζουμε την υγεία μας, το ήθος μας ή την κρίση μας».

Αυτά είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Δεν σας κρύβω ότι δεν αφήνομαι μόνο στις υπέροχες μελωδίες του σημαντικού και ταλαντούχου αυτού ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στον τόπο μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εγκύπτω ενίοτε και στις τοποθετήσεις που κατά καιρούς έκανε. Θαρρώ πως είναι σαν να συνομιλώ μαζί του εκεί στο αγαπημένο του στέκι στο Παγκράτι, στον «μαγεμένο αυλό».

Πολλοί από μας έχουμε πέσει κάποια στιγμή στη ζωή μας στα δίκτυα της οίησης και της αυτοπροβολής, φουσκώνοντας συχνά από περηφάνια ως διάνοι. Σε κάθε έκφανση της ζωής μας διατυμπανίζαμε το «εγώ» μας. Οι υπερφίαλες τοποθετήσεις είναι συνήθεις σε διάφορες συζητήσεις ενώ δεν λείπουν οι απαξιωτικές αναφορές και οι χαρακτηρισμοί. Λίγες φορές ακούμε πραγματικά αυτά που μας λένε οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας. Πιστεύουμε πάντα πως έχουμε δίκιο και «διαφημίζουμε» τα επιτεύγματα του «εγώ» μας. Όσο για την αυτοκριτική μας, ούτε κουβέντα.

Όμως, η έπαρση νοθεύει την αλήθεια σου και σε οδηγεί αρχικά στο να δημιουργήσεις και στη συνέχεια να συντηρείς με ευλάβεια ένα ψέμα μέσα στο οποίο πορεύεσαι. Είναι σαν μια αόρατη φούσκα που σε περιβάλλει και δεν σου επιτρέπει να αναπνέεις, ούτε να ζεις πραγματικά. Όσο πιο γρήγορα απαγκιστρωθείς από δαύτη τόσο το καλύτερο, γιατί έτσι θα παραμείνεις με μόνη συνοδοιπόρο την αλήθεια σου. Όταν είσαι αληθινός είσαι ουσιαστικά ο εαυτός σου και όντας απαλλαγμένος από τον μανδύα της αλαζονείας μπορείς να βαδίσεις με ασφάλεια στα σοκάκια της ζωής έχοντας στο δισάκι σου τη σεμνότητα και τα όνειρά σου.

Άφηνε τις πράξεις σου να μιλούν για σένα, αλλά να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή και να αποφεύγεις τις τρομερές παγίδες της ματαιοδοξίας και της έπαρσης που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδό σου. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις, βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό, και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις, θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

Ας αναλογιστούμε...

¤

ΙΙ. Πόθεν έσχες, ο νέος νόμος είναι γεγονός!

Επανέρχεται στο προσκήνιο ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα πέρυσι λόγω και των συνεχόμενων εξελίξεων. Ψηφίστηκε τελικά ο ν. 4571/2018 (σ.σ. δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου Νόμος 4571/2018 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ o νόμος με τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» - Κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 3213/2003 στο φορολογικό αρχείο του κόμβου) και πλέον πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τις αλλαγές. Δείτε και τη σχετική ανακοίνωση Πόθεν έσχες: Ανακοίνωση pothen.gr για την υποβολή των δηλώσεων

Επίσης, μελετήστε προσεκτικά τις νέες προθεσμίες στο παρακάτω άρθρο που είχε συνταχθεί και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του κόμβου:

■ (Upd) Πόθεν έσχες: Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τα έτη 2015, 2016 και 2017 μετά τη δημοσίευση του ν. 4571/2018

¤

ΙΙΙ. Μέτρα για τους πληγέντες

■ Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για τη Ζάκυνθο, κ.λπ. [ ΠΟΛ. 1199/2018 Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. ΠΟΛ. 1203/2018 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26.10.2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ].

■ Μέτρα για τους πληγέντες στη Ζάκυνθο - Υπεγράφη η απόφαση από το Υπ. Εργασίας

■ Τα μέτρα του Υπ. Οικ. για τους πληγέντες μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Μαντούδι Ευβοίας

¤

IV. Παρατάσεις σε προθεσμίες και διαδικασίες


■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: (Upd) Πρατήρια υγρών καυσίμων: Παράταση προθεσμίας και νέα εγκύκλιος για την αναβάθμιση των ΕΑΦΔΣΣ και των αντιστοίχων λογισμικών έκδοσης παραστατικών τους - ΠΟΛ 1195/2018

Περίληψη

Οι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων, πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και προμηθευτών υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου για πρατήρια, υποχρεούνται να προβούν στις αναβαθμίσεις ή ρυθμίσεις των λογισμικών, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1195/2018, μέχρι την 15-12-2018, με την βοήθεια των εξουσιοδοτημένων τεχνικών των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των τεχνικών των εφαρμογών που εκδίδουν τα παραστατικά.

■ Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις Δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα» [Μέχρι την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 16:00]

■ Παρατείνεται η ισχύς των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) ξενοδοχείων μέχρι 31-10-2019

■ Ειδική εισφορά διαδικτύου: Παράταση ημερομηνίας υποβολής και καταβολής ΑΚΕΕΔ

■ Παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα διατήρησης νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ

■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/04 και 3908/11

Α. Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο ν.3299/2004 και εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1.α του άρθρου 76 του ν.4399/2016 ή τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν.3299/2004, έως τις 30/6/2019.

Β. Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/2011 έως τις 31-12-2019, με δυνατότητα χρήσης των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Π.Δ. 33/2011, δηλαδή επί πλέον παράτασης 2 ετών εφ’ όσον έως τις 31-12-2019 έχει υλοποιηθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου που εγκρίθηκε.

¤

V. Αρθρογραφία, μελέτες κ.ά.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ Eιδικό καθεστώς φορολογίας υποκειμένων στο ΦΠΑ μεταπωλητών που παραδίδουν μεταχειρισμένα αγαθά και αντικείμενα καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας (άρθρο 45 του κώδικα ΦΠΑ) [του Φ. Τσατούρα ]

■ Eιδικό καθεστώς φορολογίας υποκειμένων στο ΦΠΑ μεταπωλητών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (άρθρο 45 του κώδικα ΦΠΑ)[του Φ. Τσατούρα ]

■ Ανασκόπηση νομολογίας Οκτωβρίου 2018 [της δικηγόρου, Νένας Διονυσοπούλου]


■ Δεκαπενθήμερο εκπτώσεων 1η έως και 15η Νοεμβρίου [του Α. Σακελλαριάδη]

■ Πως βλέπει τον «Λογιστή», η Τέχνη της Ζωγραφικής [του Κ. Νιφορόπουλου]

¤

VI. Επιστροφές φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α. μέχρι 10.000 ευρώ

■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: ΠΟΛ.1202/2018 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36 του Ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α΄179/11.10.2018)

Άρθρο 36 ν. 4569/2018

Σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις επιστροφές του παρόντος άρθρου δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

Με την ανωτέρω εγκύκλιο κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4569/2018, αναφορικά με την επιστροφή φόρου εισοδήματος και φ.π.α. σε ορισμένες περιπτώσεις. Η έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης είναι η 11η Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά έχουν ανάλογη εφαρμογή οι οδηγίες της ΠΟΛ.1132/2017 και του με αρ. πρωτ. ΔΕΛ Α 144738 ΕΞ 2017 ΕΜΠ /19.9.2017 εγγράφου της Διεύθυνσης Ελέγχων.

¤

VII. Αγροτικό εισόδημα και μείωση συντελεστή φόρου κατά 50% για τα τρία πρώτα χρόνια

■ ΠΟΛ.1205/2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Περίληψη

Η μείωση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου του άρθρου 29 κατά ποσοστό 50% για τα τρία πρώτα χρόνια [όταν ακαθάριστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ] εφαρμόζεται και για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ και την ένταξή τους στα καθεστώτα του ΦΠΑ. Η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται για το πρώτο έτος που δηλώνεται εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω Ε3 και για τα δύο (2) επόμενα έτη για τα οποία δηλώνεται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα


Σημείωση: Τελικά αυτός ο Κ.Φ.Α.Σ. μας ακολουθεί ακόμη και τώρα, στην τσέπη μας γλιστράει, σαν διφραγκάκι τόσο δα μικρό, που έλεγε και ο αξέχαστος Μ. Λοΐζος. Στο τέλος σχεδόν του 2018, όντες εδώ και χρόνια στον κόσμο των Ε.Λ.Π. μόνο σαν αναπόληση ορισμένων ανθρώπων μπορώ να εκλάβω αυτή την αναφορά στην ανωτέρω εγκύκλιο. Όταν μάλιστα αυτή η αναπόληση εκφράζεται και μέσα από επίσημες εγκυκλίους της Α.Α.Δ.Ε. τότε έχουμε νόστο με τη βούλα της Α.Α.Δ.Ε.!

¤

VIII. Εργάνη - «Πίνακας προσωπικού συμπληρωματικός ωραρίου - Ατομικός» μέσω γραπτού μηνύματος (sms)



Δόθηκαν οι απλές οδηγίες για την υποβολή μέσω sms του εντύπου Ε4 «Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου - Ατομικός».

Θυμίζω ότι, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής υποβολής του εντύπου Ε4 «Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου - Ατομικός» μέσω sms, αλλά είναι θέμα επιλογής (είναι δυνητικό), δηλαδή ισχύουν και οι δύο τρόποι υποβολής.

Αν επιλεγεί ο «εύκολος» τρόπος υποβολής μέσω sms, τότε θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:

Το γραπτό μήνυμα αποστέλλεται στον αριθμό 54001 με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i) για τον απασχολούμενο, για τον οποίο πρόκειται να υποβληθεί SMS, να έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν τουλάχιστον μια υποβολή εντύπου Ε3 ή Ε4 με κάποιον από τους υπόλοιπους τρόπους υποβολής,

ii) να έχει καταχωρηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι σε ισχύ ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου από το μενού [Αριθμοί Κινητών Τηλεφώνων] και

iii) ο εργαζόμενος να είναι στην τρέχουσα κατάσταση (μενού [Μητρώα] - [Στοιχεία Προσωπικού] και επιλογή πεδίου [Τρέχουσα Κατάσταση]).

Διαβάστε τις οδηγίες στη σχετική είδηση του κόμβου


¤

IX. Τα νέα του Ε.Φ.Κ.Α. - Επιστροφή εισφορών

Με την εγκ. 47/2018 του Ε.Φ.Κ.Α. δόθηκαν οδηγίες για την Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

■ Εγκ. 47/2018

Περίληψη

Με τις νέες διατάξεις, αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές μη μισθωτών από 1/1/2017 και εντεύθεν συμψηφίζονται μέσω της διαδικασίας ετήσιας εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να εξαχθεί το τελικό ετήσιο αποτέλεσμα, που όπως είναι γνωστό μπορεί να είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό.
Το πιστωτικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης δύναται να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου προκειμένου να συμψηφισθεί με εισφορές επόμενων μηνών εφόσον υποβληθεί αίτημα, εντός διμήνου. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής το υπόλοιπο επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Εάν έχει χωρήσει δικαστική απόφαση που επιδικάζει ανάλογα, επιστρέφεται έντοκα.
Η διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και στο προσεχές μέλλον θα υλοποιηθεί εκ νέου σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.
Μετά το πέρας της εκκαθαριστικής διαδικασία και τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της τελευταίας δόσης εκκαθάρισης οι οφειλές βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ (σε εξέλιξη σχετικές ενέργειες).
Με την εγκύκλιο 21/2018 της Διεύθυνσης Εισφορών Μη Μισθωτών έχουν παρασχεθεί οδηγίες - διευκρινίσεις σχετικά με τους κανόνες και την πάγια διαδικασία υλοποίησης της ετήσιας εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών.

Ερωτήσεις: Πού είναι η εγκύκλιος του Ε.Φ.Κ.Α. αναφορικά με τα ποσοστά και τα πακέτα κάλυψης για τις περιπτώσεις των αμοιβών διαχείρισης σε Ο.Ε. και Ε.Π.Ε.; Πότε θα κοινοποιηθεί επιτέλους; Από1.6.2018 ισχύει η απόφαση (Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών) και φτάσαμε αισίως αρχές Νοεμβρίου 2018 χωρίς ωστόσο να έχουμε ουδέν νεότερο. Ακόμη δεν ξέρουμε πως θα χειριστούμε από πλευράς Ε.Φ.Κ.Α. τις αμοιβές που δόθηκαν ήδη. Τόσο δύσκολο είναι να γραφεί μια τέτοια εγκύκλιος;

■ Αναδρομικές διαφορές από ασφαλιστικές κατηγορίες για νέους ασφαλισμένους τ. ΕΤΑΑ Τομέα Υγειονομικών

■ Tην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών



Μικρό Διάλειμμα

Ήταν ένας νέος ωχρός. Καθόταν στο πεζοδρόμιο.Χειμώνας, κρύωνε.
Τι περιμένεις; του λέω.
Τον άλλον αιώνα, μου λέει.
“Που να πάω”
Όσο για μένα, έμεινα πάντα ένας πλανόδιος πωλητής αλλοτινών πραγμάτων,αλλά… αλλά ποιος σήμερα ν’ αγοράσει ομπρέλες από αρχαίους κατακλυσμούς.“Χρωματίζω πουλιά και περιμένω να κελαηδήσουν”.Αλλά μια μέρα δεν άντεξα.
Εμένα με γνωρίζετε, τους λέω.
Όχι, μου λένε.
Έτσι πήρα την εκδίκησή μου και δε στερήθηκα ποτέ τους μακρινούς ήχους.
“Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι”
Κι ύστερα στο νοσοκομείο που με πήγαν βιαστικά…
Τι έχετε, μου λένε.
Εγώ; Εγώ τίποτα, τους λέω. Μόνο πέστε μου γιατί μας μεταχειρίστηκαν,μ’ αυτόν τον τρόπο.
Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι.Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους.Άλλοτε πάλι θέλω να σώσω την ανθρωπότητα,αλλά εκείνη αρνείται.
“Όμως απόψε, βιάζομαι απόψε,να παραμερίσω όλη τη λησμονιά και στη θέση της ν’ ακουμπήσω,μια μικρή ανεμώνη.”
Κύριε, αμάρτησα ενώπιόν σου, ονειρεύτηκα πολύ“μια μικρή ανεμώνη.”
Έτσι ξέχασα να ζήσω.
Μόνο καμιά φορά μ’ ένα μυστικό που το ‘χα μάθει από παιδί,ξαναγύριζα στον αληθινό κόσμο, αλλά εκεί κανείς δε με γνώριζε.
Σαν τους θαυματοποιούς που όλη τη μέρα χάρισαν τ’ όνειρα στα παιδιά και το βράδυ γυρίζουν στις σοφίτες τους πιο φτωχοί κι απ’ τους αγγέλους.
Ήτανε πάντοτε αλλού.
Και μόνο όταν κάποιος μας αγαπήσει, ερχόμαστε για λίγο κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί.
“Sos, Sos, Sos, Sos
Φυσάει απόψε φυσάει,τρέχουν οι δρόμοι λαχανιασμένοι φυσάει,κάτω από τις γέφυρες φυσάει,μες στις κιθάρες φυσάει.
Φυσάει απόψε φυσάει,μες στις κιθάρες φυσάει.
Δώσ’ μου το χέρι σου φυσάει, δώσ’ μου το χέρι σου.

Τ. Λειβαδίτης, Φυσάει (επίλογος), «Νυχτερινός επισκέπτης», Αθήνα, Κέδρος, 1972

¤

Χ. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι

■ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Επανυποβολές αιτήσεων και συμψηφισμοί ποσών

■ Α.Α.Δ.Ε: Νέο τηλεφωνικό κέντρο

■ 1160300 ΕΞ 2018Παροχή οδηγιών για τη χορήγηση αδειών απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)

■ Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπόρων ζώντων ζώων της χώρας

■ Σεμινάριο ΟΕΕ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό: Μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων

Νέα απόφαση για το μητρώο των ΜΚΟ

■ «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο»: Τα συμπεράσματα από την έκθεση του Συνηγόρου

■ Επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων: Ξεκινάει από 01-01-2019

¤

ΧΙ. Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

■ Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2018

¤

ΧΙΙ. Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις

■ Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί για δύο ακόμη χρόνια το κατώτατο όριο ένταξης στο ΦΠΑ

Tax Flash: Γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ενίσχυση της προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος στην ΕΕ

¤

XΙΙΙ. Νομολογία

■ ΣτΕ 1519/ 2018 Κύρος έκθεσης κατάσχεσης βιβλίων και στοιχείων στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία - Επίδοση στον Οικονομικό Διευθυντή Ανώνυμης Εταιρείας

■ ΣτΕ 1734/ 2018 Φόρος Στο κρασί. Ακύρωση ορισμένων διατάξεων της απόφασης ΔΕΦΚΦ Β 5026381 ΕΞ 2015/16.12.2015

■ Υπόθεση C-138/ 12 Αρχή της ουδετερότητας του φόρου - Επιστροφή του καταβληθέντος φόρου στον προμηθευτή, σε περίπτωση άρνησης αναγνώρισης του δικαιώματος του αποδέκτη μιας απαλλασσόμενης από τον φόρο πράξης να εκπέσει τον φόρο

Μουσικό διάλειμμα

¤

XIV. Σχετικά με τον νέο νόμο για το «ξέπλυμα»


Ο ν. 4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», όπως είναι γνωστό ισχύει από 30.07.2018. Μέσα στα υπόχρεα πρόσωπα του εν λόγω νόμου είναι και οι εξωτερικοί λογιστές - φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και ιδιώτες ελεγκτές. Την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκαν τρεις εγκύκλιοι που αφορούν στον νόμο 4557/2018 και είναι καλό να τις δούμε όλοι σιγά σιγά έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα και κυρώσεις στο μέλλον.

■ ΠΟΛ. 1201/2018 Εφαρμογή άρθρου 20 ν. 4557/ 2018 (ΦΕΚ 139 Α΄/30-7-2018) [ [ Σημαντική: Μας αφορά γενικότερα ]. Δείτε και τη σχετική ανάρτηση του κόμβου: Οι νέες υποχρεώσεις των νομικών προσώπων για τη συμπλήρωση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων και οι κυρώσεις

■ ΠΟΛ. 1200/2018 Ορισμός εγγράφων και στοιχείων για την πιστοποίηση και επαλήθευση από τα υπόχρεα πρόσωπα της ταυτότητας των πελατών και των πραγματικών δικαιούχων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων κατά την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας του ν. 4557/ 2018

■ ΠΟΛ. 1204/2018 Υποχρεώσεις υπόχρεων προσώπων βάσει των διατάξεων του Ν.4557/ 2018 (Α' 139) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές [ Σημαντική: Μας αφορά ως λογιστές ].


¤


XV. Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.



■ ΣΛΟΤ 1754/ 2018 Αγροτικός Συνεταιρισμός ως ομάδα παραγώγων και χρηματοδότηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του

■ ΣΛΟΤ 2081/ 2018 Ενοποίηση Επιμελητηρίων

¤

XVI. Λοιπά φορολογικά

■ Δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου και ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.

Περίληψη

Οι παροχές (Μ.Α.Π. - Μέσα Ατομικής Προστασίας) και γάλακτος των ετών 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016, που προβλέπονται στην πιο πάνω κοινή απόφαση και οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθόσον τα χορηγούμενα ποσά αντιστοιχούν σε παροχές σε είδος που συμβάλλουν στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και που θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί σε αυτούς στα πιο πάνω έτη. Συνεπώς, τα ποσά αυτά δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013. Σε περίπτωση που έχει γίνει παρακράτηση φόρου στις ως άνω αμοιβές, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1083/2018, με την έκδοση νέας, ορθής βεβαίωσης αποδοχών.

ΟΑΣΘ και μέτοχοι αυτού: Φορολογική μεταχείριση μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4482/2017

Περίληψη

Όσον αφορά στη φορολογική μεταχείριση του Ο.Α.Σ.Θ. και των μετόχων αυτού μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4482/2017 και μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισής του, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
α) Δεδομένου ότι με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου καταργήθηκαν οι διατάξεις του ν.δ. 3721/1957, με βάση τις οποίες, τα κέρδη του Ο.Α.Σ.Θ. φορολογούνταν στο όνομα των μετόχων αλλά και ότι ο Ο.Α.Σ.Θ. συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο δημοσιευμένο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για αυτόν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περ. α΄ του άρθρου 46 του ν. 4172/2013 και όσα ειδικότερα έχουν διευκρινιστεί με την ΠΟΛ.1044/10.2.2015 εγκύκλιό μας και κατά συνέπεια, από 25.7.2017 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών του Ο.Α.Σ.Θ. φορολογείται ο ίδιος ο Ο.Α.Σ.Θ. και όχι οι μέτοχοί του.

β) Όσον αφορά στους μετόχους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι έχουν απωλέσει την ιδιότητα του μετόχου και συνεπώς δεν υφίσταται εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τρέχον έτος υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (2018), για το εισόδημα που απέκτησαν εντός του φορολογικού έτους 2017, ήτοι για το χρονικό διάστημα πριν από την εξαγορά του Οργανισμού από το Ελληνικό Δημόσιο, παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα να υποβάλουν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος του έτους 2018 αίτηση διαγραφής της βεβαιωθείσας γι’ αυτόν τον λόγο προκαταβολής.

¤


XVII. Επίλογος

Τελικά, όταν ο αγώνας τελειώνει και τα 'χεις δώσει όλα, μπορεί να νιώσεις τη πικρή γεύση της ήττας και όχι τη γλύκα της νίκης. Δεν κιότεψες, προσπάθησες, πάλεψες, έχασες τη μάχη όχι όμως τον πόλεμο. Είσαι αποκαμωμένος, το κορμί σου είναι λαβωμένο, γεμάτο πληγές, όμως η ψυχή σου είναι δυνατή, αντέχει ακόμη. Αυτή η δύναμή της θα σε ωθήσει στο να γευτείς κάποια στιγμή τη γεύση της νίκης ή την κατάκτηση των ονείρων σου. «Μ' αρέσει εκείνος που η ψυχή του είναι πιο βαθιά απ' την πληγή του», έλεγε ο Φ. Νίτσε...

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους τους συναδέλφους.

Keywords
αξια, πετρελαιο θερμανσης, εν λόγω, εισφορα αλληλεγγυης, φεκ, ΦΠΑ, νέα, πετρελαιο, υγραεριο, εκπτωσεις, εμπ, διευκρινίσεις, sms, εργανη, ισχύ, εταα, βουλη, sos, αθηνα, ειδήσεις, ηλεκτρονική, οεε, χιι, tax, flash, δου, οασθ, υφίσταται, ήτοι, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, οαεδ, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, θηκη κινητου, ητανε μια φορα, ήτοι, ημερομήνια, αμοιβες, ηλεκτρονική, αιτηση, γλυκα, γνωμη, δου, εδρα, εμπ, εργασια, εταα, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, μουσικη, νιτσε, οασθ, οεε, ονειρα, προγραμμα, τα νεα, υγεια, φεκ, ψεμα, ωρα, flash, αγροτικη, αρθρα, αρθρο, βοηθεια, βραδυ, γαλα, γευση, γινει, γροθια, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, διευκρινίσεις, δωσει, δειγμα, δικτυα, εαυτος, ευλαβεια, εφημεριδα της κυβερνησεως, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, ενιοτε, εξελιξη, επρεπε, ετη, ετων, ετος, εφημεριδα, τεχνη, ζακυνθο, ζωη, ζωης, ζωων, ειδος, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, διαφημιση, ισχυς, κεδρος, κιθαρες, κουβα, κρασι, λειβαδιτης, λειτουργια, ληξη, λογο, ματια, μυστικο, μειωση, μικρο, μπορεις, μεταχειρισμενα, νερο, ομαδα, παντα, ομπρελες, ονομα, οντας, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πεμπτη, πιστοποιηση, ποθεν εσχες, προβληματα, ψυχη, ρυθμισεις, συνεχεια, σκεφτεσαι, σωσω, στιγμα, σχεδια, τρια, ισχύ, φορολογικη, φορολογια, φορα, χερι, χατζιδακις, χρημα, αγωνας, ασφαλεια, δικιο, εφαρμογη, εκδικηση, ερχομαστε, για σενα, ιδιαιτερα, μεινει, μια ματια, νεκροι, νοσοκομειο, πληγη, πληγες, sms, sos, tax, θελω να, θεματα, θεσεις, ωραιο, χειμωνας
Τυχαία Θέματα