Το σχόλιο της Δευτέρας - ΑΑΔΕ, «πόθεν έσχες», ΕΔΟΕΑΠ, ανασφάλιστα ΙΧ, «μπλοκάκια», βραχυχρόνια διαμονή, παραγραφή



Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Αρκετά γεμάτη ήταν η εβδομάδα που πέρασε με ποικιλία θεμάτων σε μια περίοδο που δεν είμαστε ακριβώς και τόσο χαλαροί αλλά ούτε και τόσο πιεσμένοι ...
Θα ξεκινήσω αμέσως με την ανασκόπηση γιατί τα θέματα είναι αρκετά.

■ Α.Α.Δ.Ε. - Περιουσιολόγιο


Η ΑΑΔΕ αναθεώρησε ορισμένους
από τους στόχους της για το 2018, ενώ πρόσθεσε και τρεις ακόμα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα [Δείτε εδώ σχετικά].
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα μας απασχολήσουν την νέα χρονιά:

α) Η πρώτη είναι η βελτίωση της διαδικασίας σχετικά με την αυτοματοποιημένη πίστωση οφειλών φορολογουμένων Δ.Ο.Υ. από τις εισπράξεις των Ταυτοτήτων Οφειλής: α) Παρακράτησης Ποσού σε Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας β) Παρακράτησης Ποσού σε Βεβαίωση Οφειλής, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 και

β) Το Ηλεκτρονικό Δελτίο αποστολής και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

E.4.1.19Σύνταξη μελέτης και υποβολή πρότασης για την δημιουργία ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.Δ.Ε.Α.Φ.Δ.ΕΛ.31/12/2018***E.4.1.20Ηλεκτρονική τιμολόγηση: α) πιλοτική εφαρμογή με ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2018 β) παραγωγική λειτουργία με ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2019.Δ.ΗΛΕ.Δ.Δ.ΕΛ, ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε, Δ.ΥΠ. ΗΛ.Υ., Δ.Ε.Α.Φ.α) 31/12/2018 β) 31/12/2019**

Το περιουσιολόγιο αργεί ακόμα... ωστόσο κάποια πράγματα είναι ήδη γνωστά [Ο Γιώργος Χριστόπουλος για το περιουσιολόγιο]



■ ΠΟΘΕΝ.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν οι διατάξεις για την τροποποίηση του νόμου του πόθεν έσχες. Μετά φυσικά θα τρέχουμε όλοι....
Σε συνέντευξη που έδωσε ο εισηγητής του νομοσχεδίου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο ξεκαθάρισε ότι στο εξής θα υπάρχει πλέον και «πόθεν», όχι μόνο «έσχες». [Δείτε σχετικά εδώ]

Εγώ απλά να θυμίσω ότι για το 2018 οι καταστάσεις των υπόχρεων σε υποβολή Πόθεν Έσχες, πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 22α Νοεμβρίου 2018. Τις υπόλοιπες ημερομηνίες μπορείτε να τις δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου: [Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για τα έτη 2015, 2016 και 2017].

Θα επανέλθουμε φυσικά μετά την ψήφιση του νόμου και την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

■ ΕΔΟΕΑΠ

Η ΠΟΦΕΕ με δελτίο τύπου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και μετά από συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.,μας ενημέρωσε ό,τι : "η υποχρέωση ειδικής εισφοράς ποσοστού 2% αφορά κυρίως διαφημιζόμενους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (ΜΜΕ) με έδρα εκτός Ελλάδας, διότι τα ΜΜΕ με έδρα την Ελλάδα επιβαρύνονται τα ίδια με την καταβολή αυτή (περ. β’ παρ.2 αρ.24 ν.4498/2017) μέσω της εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες - μη επαγγελματίες) τα οποία διαφημίζονται ΔΕΝ είναι υπόχρεα υποβολής της εισφοράς, διότι δεν είναι επαγγελματίες.

Επαγγελματίες ή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναρτημένες αγγελίες ή υπηρεσίες ή προϊόντα σε ιστοσελίδες (ανεξαρτήτως έδρας) που δεν ανήκουν στην κατηγορία ΜΜΕ, όπως ενδεικτικά ιστοσελίδες:
•σύγκρισης τιμών προϊόντων (τύπου skroutz),
•σύγκρισης και κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων (τύπου airtickets),
•σύγκρισης και κρατήσεων ξενοδοχείων (τύπου booking),
•βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb)
•επαγγελματικών καταλόγων (τύπου χρυσού οδηγού),
•καθώς και άλλες αντίστοιχες ιστοσελίδες,

δεν υπολογίζονται ως διαφήμιση και ως εκ τούτου, ΔΕΝ είναι οι διαφημιζόμενοι υπόχρεοι υποβολής της εισφοράς.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις διαφήμισης σε ιστοσελίδες της κατηγορίας μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα παραδείγματα επί πληρωμής διαφήμισης σε ιστοσελίδα ενός ΜΜΕ με έδρα το εξωτερικό όπως επίσης στο Facebook, στην Google και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες/ιστότοπους, τότε ο διαφημιζόμενος επαγγελματίας (ή επιχείρηση) ΕΙΝΑΙ υπόχρεος υποβολής της εισφοράς."

Βέβαια όλα τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά, αφού ο νόμος λέει.... ακριβώς τα αντίθετα και ως συνήθως στην Ελλάδα νομοθετούμε με τις εγκυκλίους και όχι με τους νόμους.... Και μην ξεχνάμε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι οργανισμός επικουρικής ασφάλισης.
Σύντομα θα νομοθετούν δια των εγκυκλίων και οι Μάγισσες της Σμύρνης.....

'Ελληνας φίλαθλος της εθνικής έστειλε μήνυμα στη μαμά του με πανό... (Πηγή diaforetiko.gr)

■ Ανασφάλιστα οχήματα

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΛ.1191/2018 σύμφωνα με την οποία στις Δ.Ο.Υ. δεν θα γίνονται πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων περί θέσης του οχήματός τους σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου.
Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό, είναι γιατί πρέπει να εισπραχθεί το πρόστιμο του ανασφάλιστου.
Επίσης δεν θα γίνονται δεκτά και τα αιτήματα για ακινησία στις περιπτώσεις που η παρακράτηση/κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας από κάποια δημόσια αρχή διαρκεί λιγότερο από ένα έτος.
Δείτε εδώ την σχετική Απόφαση : ΠΟΛ.1191/2018

Θυμίζω επίσης ότι εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου για τα ανασφάλιστα οχήματα : [Ανασφάλιστα οχήματα: Κυρώσεις και ποινές που προβλέπονται. Ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τους]


Η αντίδραση ενός ανασφάλιστου οχήματος μόλις διάβασε την απόφαση της ΔΕΔ....

■ Παραγραφή και δημοσιογράφοι

Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ο κόμβος την ΣτΕ 403/2018 σχετικά με την πενταετή παραγραφή σε υπόθεση που αφορά το ΦΠΑ. Η κρίση του ΣτΕ και σε αυτή την υπόθεση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική αφού πλέον μετά και την ΣτΕ 1738/2017, κάθε παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου για έτη προγενέστερα του προηγούμενου της δημοσίευσης του νόμου που δίνει την παράταση, έχει κριθεί αντισυνταγματική.
Με λίγα λόγια η υπόθεση αυτή δεν πρόσθεσε κάτι που ήδη δεν ξέραμε, ωστόσο οι συνήθεις ύποπτοι δημοσιογράφοι βρήκαν και εκεί είδηση την οποία μάλιστα παρουσίασαν με παραπλανητικούς τίτλους όπως, "Παραγράφεται ο ΦΠΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω πενταετίας" ή "«Ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις: Παραγράφεται ο ΦΠΑ λόγω ..." ή "ΦΠΑ τέλος για χιλιάδες επιχειρήσεις – Παραγραφή λόγω πενταετίας ...".
Όσοι συνάδελφοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται ορισμένα ΜΜΕ για τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί η παραπληροφόρηση κοστίζει στο επάγγελμά μας.

■ Μπλοκάκια

Μία από τις πολλές Δ.Ε.Δ. που δημοσίευσε ο κόμβος την εβδομάδα που πέρασε, είχε σαν σκοπό να υπενθυμίσει στους συναδέλφους ότι δεν προβλέπεται δυνητικός τρόπος φορολόγησης για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, και συγκεκριμένα τα όσα προβλέπονται στην περίπτωση στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ. [Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του κόμβου και την ΔΕΔ].
Η υποχρεωτικότητα βέβαια μπορεί "έμμεσα" να αρθεί με άλλους τρόπους σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο δεν είναι του παρόντος να αναφερθώ στο θέμα αυτό τώρα.

■ Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η ΑΑΔΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε την παρασκευή βάζει σε μια τάξη τα θέματα που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τις προθεσμίες των υποχρεώσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεων :

• Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
• Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.
• Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.
• Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ.1187/2017.

Το ξέρατε ότι : “στο Μεξικό οι καλλιτέχνες μπορούν να πληρώσουν τους φόρους με τα έργα τέχνης;„

■ Συντάξεις από Ιταλία

Σε μια άλλη Δ.Ε.Δ. που δημοσίευσε ο κόμβος αναφέρεται ο τρόπος φορολόγησης των συντάξεων που λαμβάνει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από το Ιταλικό κράτος. [Φορολόγηση σύνταξης από την Ιταλία].

Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές αναφορές για συντάξεις από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Μια συνοπτική παρουσίαση για το τι ισχύει για τις συντάξεις εξωτερικού που λαμβάνουν οι φορολογικοί΄κάτοικοι Ελλάδος μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου : [Πως δηλώνονται στην Ελλάδα οι συντάξεις που λαμβάνουν από την αλλοδαπή οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Η φορολόγησή τους και οι ΔΣΑΔΦ]

■ Η δεκαπενταετής παραγραφή της εκπρόθεσμης δήλωσης

Μπορεί το ΝΣΚ να άλλαξε θέση (με πρόσφατη γνωμοδότησή του 147/2018) σχετικά με το θέμα της δεκαπενταετής παραγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων, ωστόσο το θέμα θα απασχολήσει και το Σ.τ.Ε. : [Πρότυπη δίκη στο Σ.τ.Ε. για τη δεκαπενταετή παραγραφή της εκπρόθεσμης δήλωσης]

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει συγκεκριμένα :

α) Εάν η - κατά παρέκκλιση του άρθρου 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994, με το οποίο προβλέπεται, κατ’ αρχήν, πενταετής παραγραφή - δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 84 παρ. 5 εδ. α΄ του αυτού νόμου, τυγχάνει εφαρμογής μόνον στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων ή εάν, κατά την έννοια της κρίσιμης προβλέψεως της ως άνω παρ. 5 εδ. α΄ του άρθρου 84, η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης εντός της προθεσμίας πενταετούς παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον οικείο φόρο ισοδυναμεί με μη υποβολή δήλωσης.

β) Εάν η προβλεπόμενη στο άρθρο 84 παρ. 5 εδ. β΄ τριετής παράταση της παραγραφής σε περίπτωση “υποβολής των πιο πάνω δηλώσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία λήξης του χρόνου παραγραφής” αφορά στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 84 παρ. 1 ή στην δεκαπενταετή παραγραφή του άρθρου 84 παρ. 5 εδ. α΄.

γ) Αν γινόταν δεκτό ότι η πρόβλεψη περί δεκαπενταετούς παραγραφής του άρθρου 84 παρ. 5 εδ. α΄ καταλαμβάνει και την περίπτωση υποβολής δηλώσεως εκπροθέσμως, ήτοι εντός της κατά τα ανωτέρω πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, τίθεται το ζήτημα εάν η εν λόγω προθεσμία των δεκαπέντε ετών είναι σύμφωνη με τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της εύλογης διάρκειας της προθεσμίας παραγραφής και της αναλογικότητας.


■ Επισημάνσεις και άλλα ενδιαφέροντα.....

Δώστε προσοχή στις επισημάνσεις του κόμβου που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

■ Η εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντος έργο ή τμήμα έργου (εργοδότη) με τον εργολάβο για την πληρωμή των αποδοχών κ.λπ.

ΕΝΦΙΑ: Ο υπολογισμός του κυρίου φόρου στα κτίσματα

■ ΦΙΧ αγροτικό - Δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας

Tax Flash: Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση McDonald's

■ Παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί τόκων ομολογιακών δανείων και επί τόκων καταθέσεων - Συνδεδεμένες ημεδαπές εταιρείες

Το ξέρατε ότι : “οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν ψηλότερα από το Έβερεστ;„

⥢⥤

■ Η ιστορία της φορολογίας και της λογιστικής.....

Η είσπραξη δημοσίων εσόδων στο νεοελληνικό κράτος. Οι πλειστηριασμοί οι οφειλέτες και τα ακατάσχετα. [Μια μικρή και περιεκτική αναδρομή από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως και σήμερα στα νομοθετήματα που ρύθμιζαν ή ρυθμίζουν ακόμα, την είσπραξη των δημοσίων εσόδων του κράτους. ]

⥢⥤

■ Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις

ΣτΕ 544/2018 Εξωλογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις διατάξεις του ν. 2238/1994 και ΚΒΣ

Άρειος Πάγος 425/2018 Χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη επί εργατικού ατυχήματος

⥢⥤


Το ξέρατε ότι το όνομα ενός χωριού στην Ουαλία, έχει 58 γράμματα και είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μονολεκτικό τοπωνύμιο. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (το όνομα του χωριού). Ελπίζω να μην έχουν ΕΝΦΙΑ εκεί γιατί το εκκαθαριστικό θα βγαίνει σε Α3 μόνο...

■ Δ.Ε.Δ ...και άλλες Δ.Ε.Δ.

Εκτός από τις Δ.Ε.Δ. στις οποίες αναφέρθηκα πιο πάνω, ο κόμβος την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσίευσε μερικές ακόμα. Ενδιαφέρον έχει να μελετήσετε αυτές που αφορούν τον "Έλεγχο ταμείου" το πρόστιμο "μη έκδοσης Δελτίου αποστολής" και την "επιστροφή φόρου τόκου ομολόγων συνδεδεμένων επιχειρήσεων".

ΔΕΔ 4009/2018 Μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμες δηλωσεις που γίνονται εκ παραδορμήςΔΕΔ 3630/2018 Τροποποιητική δήλωση στοιχεία εξαρτώμενου τέκνουΔΕΔ 2198/2018 Αποδοχή - Επιστροφή φόρου γονικής με αίτηση έως 2019 από την αλλαγή τζ Ψυχικού αν δεν έχει επέλθει δεκαετής παραγραφήΔΕΔ 2199/2018 Αποδοχή - Επιστροφή φόρου γονικής από αλλαγή τζ ΨυχικούΔΕΔ 6225/2017 Απόρριψη - 15ετης παραγραφή για μη υποβολή δήλωσης εισοδήματοςΔΕΔ 5266/2017 Πρόστιμο τέλος καπνιζόντωνΔΕΔ 3820/2018 Αποδοχή επιστροφή φόρου τόκου ομολόγων συνδεδεμένωνΔΕΔ 5263/2017 Λήπτης εικονικών σε ΦΠΑΔΕΔ 3892/2018 Αφορολόγητο το ειδικό επιδόμα μουσικού οργάνου στους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής ΣκηνήςΔΕΔ 1806/2017 Επιστροφή τέλους επιτηδεύματος που καταβλήθηκε με δόσειςΔΕΔ 4327/2017 Πρόστιμο μη έκδοσης δελτίου αποστολήςΔΕΔ 3069/2017 Έλεγχος ταμείου


⥢⥤

ΣΛΟΤ

Δύο αποφάσεις ΣΛΟΤ δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

►ΣΛΟΤ 1717/2018 Χειρισμός επιχορηγήσεων κατά την αρχική αναγνώριση στα ΕΛΠ

Για τις επιχορηγήσεις επενδύσεων προ της 1/1/2015, είτε πρόκειται για επιχορηγήσεις που μεταφέρονταν σταδιακά στα αποτελέσματα (έσοδα), μέσω του λογαριασμού 81.01.05 «Αναλογούσες στην χρήση επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων», είτε πρόκειται για επιχορηγήσεις του Ν 3299/2004, για τον οποίον δεν ίσχυε η διαδικασία αυτή, παρέχεται από τον νόμο η δυνατότητα εξαίρεσής τους από το λογιστικό πλαίσιο του Ν.4308/2014 και κατά συνέπεια η εμφάνιση τους σε λογαριασμό καθαρής θέσεως για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από την φορολογική νομοθεσία, μέχρι την πλήρη απόσβεση των επιχορηγηθέντων παγίων περιουσιακών στοιχείων, ή την τυχόν διάθεσή τους.


►ΣΛΟΤ 1759/2018 Λογιστική αντιμετώπιση εξωκεφαλαιακών εισφορών ΙΚΕ

Έχω τα αμάξι στο συνεργείο και θα "πεταχτώ" με άλλο μέσο στην δουλειά...

⥢⥤

■ Φορολογικές αποφάσεις

►Τροποποιήσεις σε θέματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) - ΠΟΛ 1193/2018

Η απόφαση αυτή αφορά την κοινοποίηση μιας 2 νέων διατάξεων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα α) χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., κατόπιν αίτησης του υπόχρεου, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος και
β) απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1193/2018

►Το νέο καθεστώς Τελωνειακής Αποθήκευσης - Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ

Η απόφαση αυτή αφορά τη διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και κατά την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1184/2018

► Εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στις δίκες για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

Ακόμα μια κοινοποίηση διάταξης του νέου νόμου 4569/2018. Με τις νέες διατάξεις μεταβάλλεται ο τρόπος εκπροσώπησης του Ελληνικού Δημοσίου, ως πιστωτή, στις δίκες του ν. 3869/2010, (νόμος Κατσέλη).

Η απόφαση : ΠΟΛ.1190/2018

►Ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα: Διευκρινίσεις για το πρόστιμο που επιβάλλεται όταν δεν έχει καταβληθεί το νόμιμο τέλος

Μετά την 1.1.2014 και την ισχύ του ΚΦΔ η φορολογική αρχή έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να διενεργεί έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθ.8 του ν.2515/1997 «Ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια» κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1192/2018

► Η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών

Με την απόφαση καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, οι όροι, προϋποθέσεις και επί μέρους διαδικασίες του ειδικού καθεστώτος των ελευθέρων ζωνών που αφορούν:
α) στη σύσταση των ελευθέρων ζωνών,
β) στον καθορισμό των αρμόδιων τελωνειακών αρχών,
γ) στην εγκατάσταση μίας επιχείρησης εντός της ελεύθερης ζώνης για την άσκηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας,
δ) στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων προσώπων,
ε) στη διαδικασία εισόδου και εξόδου των εμπορευμάτων προς/από την ελεύθερη ζώνη,
στ) στη λειτουργία των ελευθέρων ζωνών,
ζ) στην εκκαθάριση του ειδικού καθεστώτος και
η) στον έλεγχο εντός της ελεύθερης ζώνης.

Η απόφαση : ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ 2018

⥢⥤

■ Εργατικά - Ασφαλιστικά


ΕΤΕΑΕΠ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών

►Ασφάλιση εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες II και III του Λιμένος Πειραιώς

► Δ.ΑΣΦ./929/1206151/2018 Αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων τ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ - ΤΑΝ από την ιδιότητα κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 ν. 4488/2017

► Δεν έχουν εφαρμογή στους έμμισθους μηχανικούς και στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή οι διατάξεις της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης της παρ. 4 του άρθρου 20 ν. 4488/2017

► Φ.21250/2748/41/2018 Τροποποίηση Κανονισμού Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (τ. ΕΤΕΑ)

►Δ.ΑΣΦ./960/1221557/2018 Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ


Ο τρόπος για να μείνετε μέχρι αργά στο γραφείο χωρίς πρόβλημα...


⥢⥤


■ Λοιπές αποφάσεις για την εβδομάδα που πέρασε.

► 107919/2018 Τροποποίηση συμπλήρωση της αριθμ. 484/36/ Φ.15/2012 (ΦΕΚ Β΄ 230) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός, κλιμάκωση και διαδικασία επιβολής προστίμων του άρθρου 29 παρ. 8 του ν. 3982/2011» (ΦΕΚ Α΄ 143)

► 1154810 ΕΞ 2018 Διευκρινίσεις αναφορικά με την απογραφή δεξαμενών φορολογικών αποθηκών και αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων

⥢⥤

■ Αρθρογραφία

► Ειδικό καθεστώς για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενους στο φόρο µη εγκατεστημένους εντός της Ένωσης (άρθρο 47β ν. 2859/2000)

►Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δηλώσεις ΦΠΑ-VIES

Προσοχή !!! Μία αλλαγή που πρέπει να έχετε υπόψη.
24. Υποβάλλω Δήλωση Φ.Π.Α. και θέλω να διορθώσω τον ΚΑ 401 (πιστωτικό υπόλοιπο προηγ. φορολογικής περιόδου), αλλά δεν μπορώ.

Ο ΚΑ 401 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση στην προηγούμενη φορολογική περίοδο και μετά την αποδοχή της από το Taxis, ο ΚΑ 401 θα διορθωθεί αυτόματα.

►Επιλογή νομικής μορφής επιχείρησης - 12 «συγκριτικοί πίνακες», με 58 σημεία σύγκρισης

►Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Δημήτρη Αυλωνίτη: «Για ένα νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο»


Περιμένοντας το επίδομα θέρμανσης....

⥢⥤



Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδα είναι :

22 Οκτ 2018 Υποβολή συμφωνητικών στο Taxisnet που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο
22 Οκτ 2018 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Σεπτεμβρίου
22 Οκτ 2018 Δήλωση Φ.Π.Α. και καταβολή του φόρου προηγούμενου τριμήνου για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Ευρ. Ένωσης μη υποκείμενους στο φόρο (άρθρα 47α, 47β, 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α)
22 Οκτ 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία
22 Οκτ 2018 Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Σεπτέμβριο
22 Οκτ 2018 Υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, για αναχωρήσεις μισθωτών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα
26 Οκτ 2018 Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα
26 Οκτ 2018Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.
Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος του μήνα υπάρχει η υποχρέωση υποβολής του Ετήσιου πίνακα προσωπικού. Λογικά θα δοθεί παράταση... Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει και η ΠΟΦΕΕ [ Αίτημα για μεταφορά προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Εντύπου Ε4 (Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού) και κατάργηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής του]

Καλή συνέχεια... και προσοχή στους κροκόδειλους....



Keywords
ααδε, εδοεαπ, εδοεαπ, εν λόγω, επιδομα θερμανσης, αντ, νέα, βεβαίωση, συριζα, φεκ, μμε, ελλαδα, facebook, google, ΦΠΑ, νσκ, ήτοι, ενφια, tax, flash, δηλωσεις, αθηνα, θεσσαλονικη, εμφάνιση, διευκρινίσεις, ισχύ, ΕΤΕΑΕΠ, iii, εταα, τσμεδε, απογραφη, taxis, επιδομα, taxisnet, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απογραφη 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, www.google.gr, www.taxisnet.gr, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, skroutz, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δικαιολογητικα, εκκαθαριστικο, αποτελεσματα, ήτοι, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, χωρες, αντ, το θεμα, αγγελιες, αιτηση, ακινητα, αφορολογητο, δουλεια, εδρα, εταα, ηθικη, θεμα, ιταλια, μμε, νσκ, πλαισιο, τσμεδε, φεκ, flash, iii, taxis, αρθρο, απλα, βεβαίωση, βγαινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δικη, δοθει, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εννοια, εργα, εμφάνιση, ετη, ετων, ετος, ευθυνη, εφαπαξ, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηθικη βλαβη, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, διαφημιση, εικονα, κομβος, λειτουργια, λογια, μαμα, μεξικο, μπορειτε, ουαλια, ονομα, οχηματα, παρουσιαση, πλειστηριασμοι, ποθεν εσχες, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συνεχεια, στο κοκκινο, τμημα, τροχαια, ισχύ, φυσικα, φορολογικη, ψηφιακη, οδυνη, δικαιωματα, εφαρμογη, ελληνικα, ερωτησεις, ηλεκτρονικα, πληροφοριες, tax, θελω να, θεματα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα