Το σχόλιο της Δευτέρας - Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών κυριάρχησε και την περασμένη εβδομάδα στην επικαιρότητα, με τις αναφορές βέβαια να επικεντρώνονται στο συλλαλητήριο που έγινε χθες στην πλατεία Συντάγματος. Φαντάζομαι ότι αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα το πήραν ήδη. Ο Μίκης

πάντως και όσοι βρέθηκαν σε αυτή την τεράστια συγκέντρωση το έστειλαν.

Στα υπόλοιπα θέματα τώρα, αν και η εβδομάδα ξεκίνησε κάπως νωχελικά, η ΑΑΔΕ φρόντισε να την κάνει ενδιαφέρουσα και να συνεχίσει να μας κρατάει σε εγρήγορση.

Διαθέσιμη λοιπόν είναι από την περασμένη Δευτέρα η δυνατότητα ένταξης των μη ληξιπροθέσμων οφειλών στην ρύθμιση του νόμου 4152/2013 η οποία γίνεται στο Taxisnet με ηλεκτρονικό τρόπο. [Εδώ το σχετικό θέμα].

Το άνοιγμα της εφαρμογής ακολούθησε αμέσως μετά την δημοσίευση του νόμου που έκανε την απαραίτητη τροποποίηση στο ΦΕΚ. [Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4514/2018].

Αν και τα αντανακλαστικά της Α.Α.Δ.Ε. ήταν αστραπιαία σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο αυτό μου μας έκανε εντύπωση είναι ότι αυτή τη δυνατότητα την ζήταγαν εδώ και χρόνια οι πολίτες, οι σύλλογοι, οι λογιστές, οι οργανώσεις, οι κοινωνικοί φορείς, ο Παπαδάκης, ο Μπουτάρης, ο Γκλέτσος, ο Ψινάκης και απ' ότι έμαθα πρόσφατα και ο Ιβάν Σαββίδης, και το μόνο που χρειαζόταν τελικά ήταν μια μικρή φράση στον νόμο και μερικές ώρες εργασίας από τους ανθρώπους της ΔΗΛΕΔ. Μιλάμε για τεράστιο έργο! Προφανώς και υπήρχε πάντα η απαραίτητη βούληση για να γίνει α αλλαγή αυτή, απλά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ τα τελευταία 4 χρόνια στην κορυφή του πρωταθλήματος...

Σχετικά με τη ρύθμιση των 12/24 δόσεων δείτε και : Αίτηση ρύθμισης οφειλών: Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις από την Α.Α.Δ.Ε.

Και να θυμάστε πάντα την φράση που είπε πρόσφατα ένας "σοφός" : «Ο μόνος λόγος που είσαι σε μια ρύθμιση είναι για να βγεις από αυτή»

Η Α.Α.Δ.Ε. όπως προανέφερα ήταν αρκετά δραστήρια την περασμένη εβδομάδα. Εκτός λοιπόν από τις παρεμβάσεις στην ρύθμιση του ν.4152/2013, η ανεξάρτητη αρχή μας ενημέρωσε με σχετικό δελτίο τύπου ότι θα γίνει επανυπολογισμός ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ για ορισμένες περιοχές της χώρας και μάλιστα για τα έτη 2010 έως 2016. Ας είναι καλά το Σ.τ.Ε. που άλλαξε 10 φορές τις αξίες των περιοχών αυτών. [Δείτε εδώ για ποιες περιοχές πρέπει να εκτυπώσετε εκ νέου τα εκκαθαριστικά ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ]


Συνεχίζω πάλι με την Α.Α.Δ.Ε., γιατί όπως μάθαμε μέσω βουλής, σύντομα μέσω TAXISnet θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για την απόδοση τελών χαρτοσήμου επί των αμοιβών τρίτων.
Επίσης σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για το μητρώο Βραχυχρόνιας μίσθωσης, η εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων μέσω πιστωτικής κάρτας, το Περουσιολόγιο, και η εφαρμογή για την υποβολή φόρου διαμονής.
Για να γίνουν όμως όλες αυτές οι εφαρμογές, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία κλεισίματος - συγχωνεύσεων Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε να μπορέσει να βρει το απαραίτητο προσωπικό.

Μέχρι να ετοιμαστεί η εφαρμογή για το φόρο διαμονής, θα πρέπει η ΑΑΔΕ με κάποιο τρόπο να εισπράττει το φόρο. Γι' αυτό λοιπόν δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΛ.1015/2018 (Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου διαμονής) με την οποία κοινοποιήθηκε το έντυπο με το οποίο θα αποδίδεται ο φόρος.

Η επιστημονική ομάδα του κόμβου συγκέντρωσε όλα όσα έχουν κοινοποιηθεί σχετικά με το φόρο διαμονής και μέσα από ένα χρηστικό άρθρο δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την υποχρέωση αυτή. [(upd) Φόρος διαμονής - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσω ερωτήσεων - απαντήσεων].

Ένα από τα ενδιαφέροντα έγγραφα της ΑΑΔΕ (ΔΕΑΦ 1017521 ΕΞ 2018) το οποίο κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά την παροχή σε είδος οχημάτων και πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς γίνεται με τα λεγόμενα "ορφανά" οχήματα, αυτά δηλαδή που μένουν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και δεν παρέχονται σε κάποιο υπάλληλο εταίροι ή μέτοχο της εταιρίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο λοιπόν "στα κοινόχρηστα οχήματα, ανεξαρτήτως της ΛΤΠΦ αυτών, τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί σε συγκεκριμένο υπάλληλο ή ομάδες υπαλλήλων, αλλά διατίθενται από την επιχείρηση με σκοπό να χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής από το προσωπικό της, ως αναγκαίο μέσο για τη διεκπεραίωση της εργασίας που του έχει ανατεθεί, δεν θα υπολογίζεται παροχή σε είδος."
Μη βιάζεστε όμως γιατί το παραμύθι έχει και δράκο. Το ότι δεν παραχωρούνται τα ανωτέρω κοινόχρηστα οχήματα θα πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει η εκάστοτε επιχείρηση σε περίπτωση ελέγχου.
Το πως θα μπορέσουν οι εταιρίες να αποδείξουν ότι τα κοινόχρηστα οχήματα δεν ξεπόρτισαν από τις εγκαταστάσεις τους μετά το πέρας του ωραρίου, και κατά συνέπεια δεν θα επιβαρύνουν κάποιο πρόσωπο με παροχή σε είδος, δεν φαίνεται και τόσο απλό όσο ακούγεται. Ωστόσο, στο briefing της Παρασκευής μπορείτε να δείτε μερικές από τις "σοβαρές" προτάσεις μας.

Εάν έχετε οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και βρίσκεστε ανάμεσα στα 17.000 Α.Φ.Μ. τα οποία χρωστάνε τα 85 από τα 100 δις των ληξιπροθέσμων -όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ALPHA- τότε σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμη η σχετική δημοσίευση του κόμβου : Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ΦΚΑ για ελ. επαγγελματίες.
Οι υπόλοιποι έτσι και αλλιώς σύμφωνα με τον υπουργό, χρωστούν 100 έως 300 ευρώ, οπότε και να θέλουν δεν μπορούν να μπουν στην ρύθμιση αυτή.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο θέλει προσοχή, και το οποίο ανέδειξε ο κόμβος την εβδομάδα που πέρασε είναι και το θέμα του ελέγχου των δικαιολογητικών που πρέπει να κατέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν ενδοκοινοτικές παραδόσεις, και τα οποία αποδεικνύουν ότι τα αγαθά έχουν πραγματικά μεταφερθεί στο κράτος μέλος που γίνεται η παράδοση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ουκ ολίγες φορές χρεώσει ΦΠΑ σε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν φρόντισαν να κατέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη φυσική μεταφορά των αγαθών εκτός Ελλάδος [ Δείτε το σχετικό θέμα ΔΕΔ - μη αναγνώριση απαλλαγής ΦΠΑ σε ενδοκοινοτικές παραδόσεις ].


Κλείνω την εισαγωγή του σημερινού σχολίου με την συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στο ALPHA. Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά ο κος Τσακαλώτος ανέφερε μεταξύ άλλων «ξέρουμε ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει και μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας». Πρόσθεσε ακόμα ότι στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα γίνουν και άλλα βήματα για την φοροδιαφυγή, την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έβγαζε ανακοίνωση η οποία αναφέρει : Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. παρεμποδίζουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής [Δείτε το σχετικό θέμα εδώ]

Ενδιαφέρον όμως ήταν το σχόλιο που έκανε σχετικά με την κατάργηση της μείωσης του 1,5% στην παρακράτηση μισθών και συντάξεων η οποία ισχύει ως γνωστόν από 1.1.2018. "Ένας καφές το μήνα είναι" είπε ο Υπουργός Οικονομικών. Τον καφέ αυτόν (ο οποίος στοιχίζει στα έσοδα του προϋπολογισμού περίπου 70 εκ. ευρώ) καλούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να τον δώσουν πίσω στο κράτος, το οποίο κράτος με την σειρά του (όχι φυσικά όλο τον καφέ, δυο τρεις γουλιές μόνο) θα τον δώσει ως κοινωνικό μέρισμα σε επιχειρήσεις και ιδρύματα με κοινωφελή σκοπό.
Κάποια ποσά θα πάνε στον διεθνή Οίκο Ευγηρίας Moodys, ο οποίος ως γνωστόν περιθάλπει όλους τους ηλικιωμένους παγκοσμίως.


Και αρκετά ποσά θα πάνε στην εταιρία Rothschild & Cie η οποία όπως είναι γνωστό, πρωτοστατεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας με αρκετές δράσεις παγκοσμίως, ενώ είναι και ο βασικός χορηγός των "γιατρών χωρίς σύνορα" αλλά και άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τα λίγα αυτά εκατομμύρια που θα λάβει η συγκεκριμένη εταιρία συμβούλων, τα δίνουμε για συγκεκριμένο σκοπό τον οποίο μπορείτε να τον διαβάσετε στο σχετικό ΦΕΚ. Τη συγκεκριμένη δυναστεία την εμπιστευόμαστε πάνω από 170 χρόνια τώρα, γιαυτό και για αρκετά χρόνια την αναφέραμε "τιμητικά" σε ορισμένους προϋπολογισμούς της Ελλάδας.

Να είναι καλά οι άνθρωποι να προσφέρουν, και εμείς (όπως και άλλες χώρες φυσικά) θα είμαστε πάντα αρωγοί στο φιλανθρωπικό τους έργο.



Επισημάνσεις εβδομάδος


►Τι ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

►Η δωρεάν παραχώρηση ακινήτου: Η φορολόγηση του φυσικού προσώπου που παραχωρεί δωρεάν ακίνητο σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Όλες οι περιπτώσεις

►Ε9 - Τα «Ειδικά Kτίρια»

►Η επιδότηση νέων αγροτών ως κριτήριο ένταξης στο κανονικό καθεστώς αγροτών

⥢⥤

Briefing εβδομάδος


► Το briefing της ημέρας - «Πόθεν έσχες», TAXISnet και τέλη χαρτοσήμου και διανεμόμενα κέρδη σε ειδικές περιπτώσεις (30.01.2018)

► Το briefing της ημέρας - Πλειστηριασμοί και πρώτη κατοικία, επιδότηση νέων αγροτών κ.ά. (29.01.2018)

► Το briefing της ημέρας - Ρύθμιση οφειλών, «εξωδικαστικός», παροχές σε είδος, φόρος διαμονής κ.ά. (02.02.2018)


⥢⥤

⧉ Φορολογικές και άλλες αποφάσεις

■ Φορολογική μεταχείριση μισθωμάτων που καταβάλλονται για τη χρήση δικαιωμάτων (franchising)

Σε κάθε περίπτωση μία εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα τα οποία προμηθεύεται τόσο από προμηθευτές (δικαιοπάροχους) προς τους οποίους καταβάλλει δικαιώματα όσο και από τρίτους, οι καταβολές των δικαιωμάτων εκπίπτουν κατά τον χρόνο πώλησης των εμπορευμάτων μέσω του κόστους πωληθέντων. Κατά συνέπεια, η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια εμπορεύματα αντιστοιχούν οι καταβολές δικαιωμάτων και σε ποια όχι. Ωστόσο αν αυτό δεν είναι εφικτό και οι εν λόγω καταβολές δεν έχουν ενσωματωθεί εν τέλει στο κόστος πωληθέντων, τα ποσά που εμφανίζονται σε τυχόν χωριστά τιμολόγια θα εκπίπτουν με βάση τις γενικές διατάξεις των άρθρων 22 και 23 περί έκπτωσης των δαπανών.

Η απόφαση : ΔΕΑΦ Β 1017519 ΕΞ 2018

■ Οι απόφαση με τις λεπτομέρειες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς του Δημοσίου

Συνοπτικά, οι κυριότερες μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στις σχετικές μεταβατικές διατάξεις, είναι οι ακόλουθες:

• Θέσπιση διενέργειας και των κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενων πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα. Αποκλειστική διενέργεια αυτών με ηλεκτρονικά μέσα από 1.5.2018
• Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ
• Θέσπιση ηλεκτρονικής δημοσίευσης περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού σε διαδικτυακό τόπο και μεταβολή / εναρμόνιση του χρόνου κοινοποίησης και δημοσίευσης του προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων)
• Θέσπιση ελάχιστου / υποχρεωτικού περιεχομένου της περίληψης προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων)
• Θέσπιση ειδικής προθεσμίας κατάθεσης εκπλειστηριάσματος από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα
• Μεταβολή του χρόνου αποστολής των σχετικών εγγράφων στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό(κινητών και ακινήτων)
• Επαναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά την 17.1.2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους. Εναρμόνιση με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την 18.1.2018
• Διεύρυνση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας του Δημοσίου το αργότερο σε δέκα πέντε ημέρες από τον πλειστηριασμό
• Εναρμόνιση των διατάξεων του ΚΕΔΕ περί κατάταξης απαιτήσεων του Δημοσίου με τις σχετικές νομοθετικές μεταβολές στον ΚΠολΔ και τον Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007, Α' 153)

Η απόφαση : ΠΟΛ.1017/2018

■ Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οι περιφερειακοί συνδυασμοί του άρθρου 121 του ν. 3852/2010, μετά το νέο ΚΦΕ

Οι περιφερειακοί συνδυασμοί που καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 121 του ν.3852/2010, οι οποίες είναι παρόμοιου περιεχομένου με τις διατάξεις που αφορούν τους δημοτικούς συνδυασμούς, περιλαμβάνονται κατ' αρχήν στην έννοια των νομικών οντοτήτων, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.), πλην όμως δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του Κ.Φ.Ε., καθόσον συγκροτούνται αποκλειστικά για συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες και δεν αναγνωρίζονται από το νόμο ως φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων άλλων, πλην των προβλεπομένων στην εκλογική νομοθεσία και για τους σκοπούς αυτής.

Η απόφαση : ΔΕΑΦ 1017521 ΕΞ 2018 Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013

■ Η φορολογία των διανεμόμενων κερδών σε ειδικές περιπτώσεις (λογιστικά κέρδη με φορολογική ζημιά κ.λπ.)

Σε περίπτωση ύπαρξης φορολογικών ζημιών παρελθόντων ετών, οι οποίες μεταφερόμενες (συμψηφιζόμενες) με τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους συνεπάγονται ζημιογόνο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια χρήση, πραγματοποιείται και διανομή κερδών θα πρέπει τα προς διανομή ποσά να φορολογούνται, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν.4172/2013, ξεχωριστά (αυτοτελώς).

Το ποσό των κερδών που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται από κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους που δεν έχουν υπαχθεί σε φορολόγηση προστίθεται στις μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες, καθόσον το ποσό αυτό έχει ήδη υπαχθεί σε φορολόγηση με βάση τα αναφερόμενα πιο πάνω και επομένως ο μη συνυπολογισμός του στα αποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους θα είχε ως αποτέλεσμα τη διπλή φορολόγησή του.

Ο φόρος που προκύπτει από τη φορολόγηση του ποσού αυτού, δεδομένου ότι αποτελεί φόρο επί κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, συμψηφίζεται με τους αναφερόμενους στην παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 φόρους με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ν), εφαρμοζομένων όσων έχουν διευκρινισθεί με τις σχετικές οδηγίες της Διοίκησης αναφορικά με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, χωρίς όμως να βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 71 του ίδιου νόμου. Για την καταβολή του φόρου αυτού έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013.

Η απόφαση:ΠΟΛ.1014/2018 (Θέλει διάβασμα προσεκτικό με καθαρό μυαλό. Δείτε οπωσδήποτε και τα παραδείγματα).

■ Στατιστικά κατώφλια 2018 - Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

Τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2018 έως 31.12.2018, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat, διαμορφώνονται ως εξής:
α) Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις αφίξεις και
β) Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις αποστολές.

Η απόφαση: ΠΟΛ.1016/2018

⧉ Μερικές ακόμη σε τίτλους

■ ΣτΕ 3260/2017 Ο προσδιορισμός του κέρδους από εμπορικές επιχειρήσεις του άρθρου 28 του ΚΦΕ για την αγοραπωλησία ακινήτων. Αποκλείεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος, συνεπεία της μη τήρησης βιβλίων και στοιχείων, λαμβανομένου υπόψη ότι τα συμβόλαια πώλησης και μεταβίβασης ακινήτων αποτελούν τα προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. παραστατικά στοιχεία των αντίστοιχων συναλλαγών

■ Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Γ 1014370 ΕΞ 2018 Κοινοποίηση της αριθ.πρωτ.ΔΕΦΚΦΓ1009468ΕΞ2018/18.01.2018 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., για τον καθορισμό της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων του έτους 2018

■ Δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «όμοιων με το φόρο εισοδήματος ή ουσιωδώς παρόμοιας φύσης φόρων» των ισχυουσών ΣΑΔΦ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ

Η απόφαση : Γνωμοδότηση ΝΣΚ 13/2018

⥢⥤

⧉ Εργατικά Ασφαλιστικά

■ Προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας λόγω καταγγελίας κατόπιν μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας - Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρ. 7 του ν. 1545/1985

Με την απόφαση αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4488/2017 με τις οποίες επαναπροσδιορίζονται οι προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, την οποία ο μισθωτός θεωρεί ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, ασκώντας το δικαίωμα του άρθρo 7 του ν. 2112/1920 με την κατάθεση εξώδικης δήλωσης ή/ και αγωγής εναντίον του εργοδότη του.

Η απόφαση: ΟΑΕΔ αριθμ. πρωτ.: 7495/2018 Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρ. 7 του ν. 1545/1985 (Α ' 91), όπως προσετέθησαν με το άρθρ. 51 του ν. 4488/2017 (Α' 137)

■ Επέκταση των παροχών μητρότητας στις παρένθετες, τεκμαιρόμενες μητέρες και στις γυναίκες που υιοθετούν τέκνο - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

Το επίδομα μητρότητας που χορηγείται στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες επιτρέποντας την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων επεκτείνεται στις κυοφορούσες (φέρουσες/παρένθετες) αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και στις τεκμαιρόμενες (αποκτώσες) αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα καθώς και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δυο ετών (παρ.1 αρθ.44 του Ν.4488/2017).
Για την απόδοση του παραπάνω επιδόματος απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση της δικαστικής άδειας παρένθετης μητρότητας και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.
Στην περίπτωση υιοθεσίας απαιτείται η προσκόμιση της τελεσίδικης δικαστικής πράξης υιοθεσίας και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Η απόφαση: Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 5/2018 Επέκταση των παροχών μητρότητας στις παρένθετες, τεκμαιρόμενες μητέρες και στις γυναίκες που υιοθετούν τέκνο

■ Η μείωση κατά 50% του Κλάδου Σύνταξης για όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης

Άργησε αλλά ήρθε. Το ζητούμενο είναι βέβαια να εφαρμοσθεί για να δουν και οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι τις μειώσεις στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.
Για αιτήσεις υπαγωγής στην κοινοποιούμενη ρύθμιση που έχουν υποβληθεί από 1.01.2017 και δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις προβλεπόμενες βάσει του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μείωση, τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους θα συμψηφιστούν με τις ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών.

Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.: Φ10042/οικ. 5472/128/2018 Γνωστοποίηση της διάταξης της παραγράφου 13 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016

■ Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ανέργους

Με απάντηση που δόθηκε στην βουλή υπενθυμίζεται τι ισχύει για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ανέργους για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί πριν την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016.

Η απόφαση : 31-01-2018 - Αριθμ. πρωτ.: 1161/2017 Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ανέργους

⧉ Επίσης

ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ: Παράταση Β' εξαμήνου 2016 καθώς και αναδρομικών Β' 2011 και Α' 2012

⥢⥤

⧉ Αρθρογραφία κόμβου


► Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος - εξωτερικού. Επικαιροποιημένο με τις τελευταίες αλλαγές

►Πάγια και αποσβέσεις (Λογιστική και φορολογική βάση - Ομοιότητες και διαφορές) - Πίνακας συντελεστών φορολογικών αποσβέσεων (Κατά λογαριασμό λογιστικής)

►Φάκελος Ενδοομιλικών Συναλλαγών: Λειτουργική Ανάλυση και Τεκμηρίωση Ενδοομιλικών Συναλλαγών

► Φορολογική μεταχείριση των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 – Επικαιροποιημένο μέχρι 4/4/2017 - ΣΟΛ Α.Ε.


⥢⥤

▣ Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

■ Η υπηρεσία IRS των ΗΠΑ εκδίδει οδηγίες σχετικά με τον φόρο επαναπατρισμού κερδών

■ Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. σε φορολογία και ΦΠΑ για το 2018

⥢⥤

▣ Υποχρεώσεις Εβδομάδος

Την εβδομάδα αυτή όσο και εάν ακούγεται περίεργο δεν υπάρχει καμία σημαντική φορολογική υποχρέωση. Ωστόσο είναι αρκετές αυτές που έχουν μαζευτεί για το τέλος του μήνα.

Δείτε τες όλες εδώ : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Φεβρουαρίου 2018

Δώστε προσοχή όμως στην υποχρέωση: «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»: Υποχρέωση υποβολής καταλόγων υπόχρεων «πόθεν έσχες» από τις εταιρείες - Διευκρινίσεις για το 2018

Καθώς επίσης και : «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων»: Υπόχρεοι - προθεσμίες

Σχετικά με τις ΜΥΦ : Δείτε εδώ την χρηστική επισήμανση του κόμβου για το πόσα αρχεία και από ποιους υποβάλλονται μέχρι μέχρι 28.2.2018, αλλά και μέχρι πότε μπορεί να γίνει η διόρθωση για τις συναλλαγές με τους προμηθευτές (έξοδα)

▣ Επίλογος

Coca Cola: Γίνεται η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών παγκοσμίως να θριαμβεύει… κατά λάθος; Κι όμως γίνεται!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: μετά από κυριαρχία σχεδόν 80 ετών σε κάθε επίπεδο επί της Pepsi, η Coca Cola αρχίζει να χάνει σταθερά ολοένα και περισσότερο έδαφος, εξαιτίας ενός απλού τρικ του «αιώνιου αντιπάλου» της: το 1975 ξεκινάει το “Pepsi Challenge”- μια αρκετά ξεκάθαρη αλλά σαρωτική, όπως αποδείχτηκε, ιδέα.

Οι άνθρωποι της Pepsi έστηναν πάγκους έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, καλώντας απλούς πολίτες σε ένα «τυφλό» γευστικό τεστ: πίνεις μια γουλιά και από τα δύο αναψυκτικά χωρίς να γνωρίζεις ποιο είναι ποιο και στο τέλος λες, on camera, ποιο προτιμάς.

Τ’ αποτελέσματα του «τυφλού» διαγωνισμού ήταν συντριπτικά υπέρ της Pepsi, κάτι που μεταφραζόταν, εν έτει 1983, σε αναντίρρητη υπεροχή στις πωλήσεις εντός των ΗΠΑ. Κάπως έτσι, το μερίδιο της Coca Cola στην Αμερική είχε κάνει ελεύθερη βουτιά, μιας και από το 60% έπεσε, στα mid 80s, στο 24%, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Αυτό κινητοποίησε άμεσα τους ιθύνοντες της εταιρίας, οι οποίοι μετά από πολυήμερα συμβούλια, κατέληξαν στην… γκάφα του αιώνα: αλλάζουν την συνταγή της, προσθέτοντας περισσότερο σιρόπι καλαμποκιού αντί για ζάχαρη!

Στόχος τους ήταν να λανσάρουν ένα «ανώτερο προϊόν», από γευστικής άποψης, από την Pepsi, ούτως ώστε να πάρουν εκ νέου τα ηνία στη μεταξύ τους μάχη.
Έτσι, στις 23 Απριλίου του 1985 κυκλοφορεί η “New Coke”, που είναι μια πιο γλυκιά εκδοχή της Coca Cola. Ωστόσο, αντί να σαρώσει όπως υπολόγιζαν τα μεγάλα κεφάλια της εταιρίας, η New Coke πάει άκλαυτη, με περισσότερες από 40.000 επιστολές διαμαρτυρίας να καταφτάνουν στα γραφεία της και να πηγαίνουν το κράξιμο στο επόμενο επίπεδο.

Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους της Coca Cola σε μια καινοφανή κίνηση: παραδέχτηκαν το λάθος τους, επαναφέροντας μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες (στις 11 Ιουλίου του 1985) την «παλιά» Coca Cola, η οποία πήρε την ονομασία “Coca Cola classic”.

Αυτό ήταν: έκτοτε οι πωλήσεις του αναψυκτικού εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη φτάνοντας μέχρι την παγκόσμια στρατόσφαιρα, με την Coca Cola να ρίχνει οριστικά και αμετάκλητα την Pepsi στο καναβάτσο, δίνοντάς της δια παντός (;) το νούμερο 2 στη λίστα.
Οι καταναλωτές τρελάθηκαν με την ιδέα της επαναφοράς της κλασικής Coke, τα νούμερα πήραν την ανιούσα άμεσα και ο θρυλικός CEO της εταιρίας Ντόναλντ Κίοχ είπε- αναφορικά με το «αυτογκόλ», αρχικά, που μετατράπηκε σε θρίαμβο μετέπειτα- το αμίμητο «Κάποιοι κριτικοί θα πουν ότι η Coca Cola έκανε ένα μαρκετινίστικο λάθος. Κάποιοι κυνικοί θα πουν ότι όλο αυτό ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο τέχνασμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ούτε τόσο χαζοί, αλλά ούτε και τόσο έξυπνοι».

Coca Cola- Pepsi διπλό ημίχρονο, άσος τελικό, λοιπόν, καθώς επιβεβαιώθηκε ένα από τα πιο διαδεδομένα ρητά παγκοσμίως: «Η τύχη πάει με τους ισχυρούς».

Πηγή http://menshouse.gr/istories/71844/coca-cola-megalyteri-gkafa-stin-istoria-tou-marketing-pou-egine-kata-lathos-yperoplo

Καλή συνέχεια σε όλους.
Keywords
εν λόγω, εισφορα αλληλεγγυης, coca cola, αντ, μικης θεοδωρακης, ααδε, taxisnet, φεκ, ΠΑΟΚ, φαπ, ενφια, ΦΠΑ, βουλη, συγκεκριμένο, εφκα, δις, alpha, κος, υπουργοι, moodys, rothschild, ελλαδα, εταιρεία, κεδε, προσφορες, συμμετοχή, διευκρινίσεις, νσκ, οαεδ, επιδομα, σολ, irs, ηπα, pepsi, τεστ, camera, ιθύνοντες, ηνία, coke, ceo, ρητά, http, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, αποστολος γκλετσος, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπη ρευματος, www.taxisnet.gr, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητων, σκοπια, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αποτελεσματα, ρυθμιση οφειλων, νωχελικα, ρητά, ιβαν σαββιδης, ηνία, χωρες, αντ, το θεμα, αιτηση, δωρεαν, εμπορικη, ηπα, θεμα, ιβαν, νσκ, προγραμμα, τεστ, τσαυ, τυχη, φεκ, φυσικη, ψινακης, ωρα, alpha, ceo, αρθρο, αιτησεις, αμερικη, απλα, αφιξεις, γινει, γινεται, γκλετσος, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, διευκρινίσεις, δις, διοικητης, δωσει, διπλο, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εγρηγορση, εγγραφο, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, εν λόγω, ενενηντα, εννοια, επρεπε, εταιρεία, εταιρια, ετη, ετων, εφαρμογες, ζημια, ιδεα, ιδια, ειδος, υπηρεσια, ισχυει, ιθύνοντες, ημιχρονο, οικο, καφες, κεδε, κινηση, κομβος, κος, λαθος, λεπτομερειες, μηνες, μειωση, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, οχηματων, οχηματα, πλειστηριασμοι, προγραμματα, πωλησεις, ρεκορ, ρυθμιση, σαββιδης, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σιροπι, συνταγη, σολ, συλλογοι, φαπ, φυσικα, φυσικο, φορολογικη, φορολογια, ωρες, βηματα, coca cola, coke, http, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ερωτησεις, γευστικο, ηλεκτρονικα, irs, camera, moodys, ομαδες, pepsi, rothschild, θεματα, υπεροχη, χαζοι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα