Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Φορολογική Διαφάνεια εντείνει την πίεση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



Μετά την δημοσιοποίηση των Paradise Papers , 200 αντιπρόσωποι από περισσότερες από 90 αντιπροσωπείες χωρών συναντήθηκαν στην Γιαουντέ του Καμερούν για τη 10η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς, το οποίο αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 147 χώρες και δικαιοδοσίες.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ ενέκρινε την πρώτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής του προτύπου AEOI λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ 50 χωρών, στο πλαίσιο του νέου προτύπου για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Η "αρχή" της ετήσιας κατάρτισης εκθέσεων και οι αξιολογήσεις από ομοτίμους συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ δημοσίευσε αξιολογήσεις από ομοτίμους του Κουρασάο, της Δανίας, της Ινδίας, της Νήσου Μαν, της Ιταλίας και της Τζέρσεϋ. Οι δημοσιεύσεις έφτασαν τις 16 στο δεύτεο γύρω των ανασκοπήσεων, από τις 147 χώρες και δικαιοδοσίες που συμμετείχαν στο Φόρουμ, βάσει του διεθνούς προτύπου διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοπιστωτικών λογαριασμών. Το πρότυπο ενισχύθηκε πέρυσι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδίως σε τομείς που καλύπτουν την έννοια της πραγματικής ιδιοκτησίας.(beneficial ownership)

Οι εκπρόσωποι στη συνεδρίαση του Yaounde συμφώνησαν επίσης ότι οι χώρες και οι δικαιοδοσίες που εργάζονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ καθώς και στο πλαίσιο ενσωμάτωσης του σχεδίου για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών (Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)) θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον κατάλογο των τρίτων χωρών οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα φορολογικής διακυβέρνησης

Σε άλλες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αφρικανική Πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Φόρουμ θα συνεχίσει τις εργασίες για να επωφεληθεί από την πρόοδο της φορολογικής διαφάνειας. Άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και στην Ασία συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της διασυνοριακής φορολογίας μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της ανταλλαγής πληροφοριών, τόσο κατόπιν αιτήματος όσο και αυτομάτως.

"Το Καμερούν ήταν υπερήφανο που φιλοξένησε τη 10η συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ, καθώς η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αντιπροσωπεύουν τεράστια απώλεια εσόδων που οι χώρες θα μπορούσαν να επενδύσουν σε δημόσιες υπηρεσίες", δήλωσε ο Alamine Ousmane Mey, Υπουργός Οικονομικών, Καμερούν. "Το έργο του Παγκόσμιου Φόρουμ είναι το κλειδί για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αφρικής, και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας για να ενισχύσουμε την παγκόσμια φορολογική διαφάνεια".

Διαβάστε τη Δήλωση Αποτελεσμάτων της Συνάντησης

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.

Keywords
Τυχαία Θέματα