Το νέο καθεστώς Τελωνειακής Αποθήκευσης - Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ



Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ 1184/2018 σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και κατά την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης.

Για την υπογραφή της εγκυκλίου, είχε εκδοθεί δελτίο τύπου στις 11/10/2018 από την Α.Α.Δ.Ε. το οποίο ανέφερε τα παρακάτω:
«Με την απόφαση αυτή, καθορίζεται διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας για: α. τη θέση εμπορευμάτων σε

ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και β. την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης.
Ειδικότερα, καθιερώνεται διαδικασία για τη συγκέντρωση εγχώριων εμπορευμάτων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ταμειακής εκροής για την καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανταπόκριση στις ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πλοίων τους.
Επίσης, διευκολύνεται η συγκέντρωση εμπορευμάτων προερχόμενων από τρίτες χώρες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού σε εγκεκριμένες αποθήκες στη χώρα μας, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύουν στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής, ενώ παράλληλα τονώνονται τα έσοδα της χώρας, αφού οι δασμολογικές επιβαρύνσεις θα καταβάλλονται κατά την είσοδό τους στη χώρα μας.
Επιπλέον, τα πρόσωπα, που διαχειρίζονται τους χώρους αποθήκευσης πρέπει κυρίως να πληρούν αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια φερεγγυότητας, να συμμορφώνονται διαχρονικά με τις ισχύουσες διατάξεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, να διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, στοιχεία που τους καθιστούν εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας έτσι κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου και την αποφυγή καταστρατηγήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόβλεψη για ηλεκτρονικοποίηση της όλης διαδικασίας που θα διευκολύνει τον έλεγχο αλλά και θα μειώσει το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου απλουστευμένες υπηρεσίες προς τον εμπορικό κόσμο.»

Δείτε την ΠΟΛ.1184/2018 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

Keywords
Τυχαία Θέματα