Τα φορολογικά έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Ποιες κατηγορίες εμφανίζουν αύξηση και ποιες μείωση



Με την παρούσα έκθεση αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Μάρτιο του 2018. Μεταξύ άλλων, κατά την ανάλυση, συγκρίνονται τα έσοδα Mαρτίου του τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους και αιτιολογούνται αποκλίσεις σε σημαντικές κατηγορίες εσόδων. Η ανάλυση ακολουθεί τη δομή και τους κωδικούς αριθμούς εσόδων (ΚΑΕ) του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε έσοδα προ επιστροφών φόρου, όπως λαμβάνονται από την αρμόδια Διεύθυνση
του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, τα φορολογικά έσοδα ανέρχονται σε 9.927.848.025,55 €, αυξημένα κατά 4,43% (ήτοι 412,25 εκ. €) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 9.515.593.136,8 €, αλλά και υψηλότερα κατά 1,20% σε σχέση με τον τριμηνιαίο στόχο (9.809. 864.326,58 €) (Γράφημα 1).

Η υπέρβαση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυξημένα έσοδα προηγούμενων χρήσεων τόσο άμεσης όσο και έμμεσης φορολογίας, και ειδικότερα, στα έσοδα που προέκυψαν από τις ρυθμίσεις που έγιναν για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητεας ύλης παρελθόντων ετών ή για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημαντική συμβολή στην παρατηρούμενη τάση των εσόδων είχαν και τα αυξημένα έσοδα που προέκυψαν από τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και τη σταδιακή αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πλήθος προϊόντων.
Σύμφωνα με τη διάρθρωση των συνολικών φορολογικών εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 (Γράφημα 1), οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 36,46% και οι έμμεσοι φόροι στο 63,54% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Τα ποσοστά συμμετοχής των άμεσων και έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 ανέρχονταν σε 36,87% και 63,13%, αντίστοιχα.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.

Keywords
Τυχαία Θέματα