ΣτΠ: «Σημαντική μείωση οφειλής από την ΕΥΔΑΠ και ακύρωση λογαριασμού»



Ποιότητα ζωής
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Σημαντική μείωση οφειλής από την ΕΥΔΑΠ, και ακύρωση λογαριασμού

Δεκέμβριος 2017

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδική επιστήμονας: Μυρτώ Παινέση

Πολίτες ζήτησαν τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι αφενός μεν για την επιβολή από την ΕΥ∆ΑΠ υπέρογκης και αδικαιολόγητης χρέωσης παροχής ύδρευσης για κατανάλωση που δεν οφειλόταν σε αφανή διαρροή, αφετέρου δε για την έκδοση λογαριασμού που είχε

εκδοθεί στο όνομα αποβιώσαντος.

Ειδικότερα, στη μία περίπτωση, το ακίνητο υδροδοτούνταν έως τα τέλη Μαρτίου του 2015 από τον Δήμο Αμαρουσίου και έκτοτε η υδροδότηση μεταφέρθηκε στην ΕΥ∆ΑΠ. Ενώ ο πολίτης είχε καλύψει όλες τις οφειλές προς τον Δήμο, κατά τη μεταφορά της υδροδότησης, έγινε λανθασμένος υπολογισμός, αφού στον λογαριασμό αναφερόταν στην κατανάλωση ως πρόσθετα 2.108 κυβικά μέτρα, ενώ η πραγματική διαφορά ήταν 421 κυβικά μέτρα. Η οφειλή προσδιορίστηκε εσφαλμένα σε € 13.394. Παράλληλα και ενώ ο πατέρας του αναφερόμενου είχε ήδη αποβιώσει και ενώ η περιέλευση της ιδιοκτησίας στον υιό του είχε ήδη δηλωθεί στον Δήμο, εκδόθηκε λογαριασμός στο όνομα του πατέρα (ίδιος αριθμός μετρητή, διαφορετικός αριθμός μητρώου) με οφειλή ύψους € 838 και για το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου 2015 έως 26 Φεβρουαρίου 2016. Στην άλλη περίπτωση η ΕΥ∆ΑΠ επέβαλε σε πολίτη χρέωση ύψους € 23.597, για κατανάλωση που και πάλι δεν οφειλόταν σε αφανή διαρροή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε εγγράφως από την ΕΥ∆ΑΠ τόσο την αναμόρφωση των οφειλών όσο και την ακύρωση του λογαριασμού, ποσού € 838. Η Ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε προς την ΕΥ∆ΑΠ ότι, όπως αναγράφεται σε σχετικό δελτίο τύπου της, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της και υπό την επικεφαλίδα ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΕΥ∆ΑΠ, «Στις περιπτώσεις αυτές (λανθασμένη ένδειξη, ελαττωματικός μετρητής κ.λ.π.) η αναμόρφωση του λογαριασμού είναι πλήρης με αποτέλεσμα την μηδενική επιβάρυνση του πολίτη».

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η ΕΥ∆ΑΠ προέβη στις απαραίτητες διορθώσεις καθώς, στην πρώτη περίπτωση, αποδέχθηκε τον λανθασμένο υπολογισμό της κατανάλωσης που οφειλόταν σε εσφαλμένη αντιστοιχία των μετρητών με τις ενδείξεις καταμέτρησης που λήφθηκαν από το προσωπικό του Δήμου κατά την παραλαβή του δικτύου. Συγκεκριμένα, η ΕΥ∆ΑΠ προέβη αφενός μεν στη σημαντική μείωση της οφειλής από € 13.394 σε € 1.507, αφετέρου δε στην ολική ακύρωση του λογαριασμού, ύψους € 838 και κατάργηση της παροχής. Στη δεύτερη περίπτωση, η ΕΥ∆ΑΠ προέβη σε μείωση του αρχικού ποσού των € 23.597 στο ποσό των € 1.576,42 και συνήψε διακανονισμό για την αποπληρωμή της σε δόσεις.

Πληροφορίες: 213 1306712, 213 1306670, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα