ΣΛΦΕΕ Ν. Αρκαδίας: Αίτημα για παράταση ΜΥΦ και επιστολή για τις «Υπηρεσίες Μιας Στάσης»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

[email protected]

ΠΡΟΣ
Υφυπουργό Οικονομικών κα. Αικατερίνη Παπανάτσιου
Κοιν.:
1) Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή
2) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Χουλιαράκη

Θέμα: «Αίτημα για παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και κατάργηση των προστίμων για τροποποιητικές»

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή ότι πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του φορολογικού

έτους 2017, αλλά και τον τρόπο υποβολής τους, ως ΣΛΦΕΕ Νομού Αρκαδίας ζητάμε:

• Να υπάρχει επαρκής χρόνος για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων Μ.Υ.Φ. και να δοθεί παράταση του χρόνου υποβολής μέχρι τις 31/3/2018 και διορθώσεις μέχρι 30/4/2018. Η συγκεκριμένη περίοδος δεν θα επηρεάσει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς η υποβολή τους θα ξεκινήσει λογικά στα μέσα Απριλίου το νωρίτερο.

• Την επαναφορά του ορίου στα 300 ευρώ ανά παραστατικό και την υποβολή ενός αρχείου ανά έτος, από τη στιγμή που οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον μέσω των τραπεζών, δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης των συγκεντρωτικών καταστάσεων με τον τρόπο που γίνεται τώρα.

• Oι καταστάσεις αυτές πρέπει να έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις τροποποιήσεις των Καταστάσεων αυτών να μην επιβάλλονται πρόστιμα, από τη στιγμή που οι αρχικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα προκειμένου να μην χρεώνονται υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία τις περισσότερες φορές επιβαρύνονται οι ίδιοι οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, για λάθη που επιφέρουν καμιά μεταβολή στα δημόσια έσοδα.

-------------------------------------------------------------------------------

Τρίπολη 16/02/2018

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου.

Κοιν.:
Ι.Την Υφυπουργό Υπ.Οικ. κα. Αικατερίνη Παπανάτσιου
ΙΙ.Τον Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Πιτσιλή
ΙΙΙ.Τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Ε κ. Κων/νο Κόλλια

Θέμα: Διευκολύνσεις στις Συστάσεις Εταιρειών – Επιχειρήσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σήμερα η ίδρυση εταιρειών γίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) των Γ.ΕΜ.Η και από Συμβολαιογράφους. Στους παραπάνω φορείς πρέπει να υποβληθούν συμφωνητικά, έγγραφα και έντυπα, τα οποία συμπληρώνονται από πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς. Δηλαδή οι φορείς αυτοί έχουν υποχρέωση να καταχωρήσουν στο Σύστημα τα στοιχεία που τους κατατέθηκαν από τους Λογιστές Φοροτεχνικούς.

Επίσης πάλι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υπόχρεοι για την υποβολή όλων των φορολογικών εντύπων στο Τaxis για τις νομικές οντότητες είναι οι Λογιστές Φοροτεχνικοί.

Μετά τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον προσβολή να αποκλείονται οι Πιστοποιημένοι Λογιστές Φοροτεχνικοί από την δυνατότητα να ιδρύουν επιχειρήσεις. Να αποκλείονται αυτοί οι οποίοι από την επομένη της ίδρυσης θα κληθούν να υλοποιήσουν όλα όσα πρέπει για μπορέσουν οι νομικές οντότητες να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις (έκδοση κωδικών Τaxis, Υποβολή στοιχείων έναρξης ΦΜΗ κλπ).

Πιστεύουμε πως δεν είναι στις προθέσεις σας να εξυπηρετήσετε με αποφάσεις σας επαγγελματικές κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με το επιχειρείν. Ακόμη και στις διπλανές μας χώρες, στις οποίες μεταναστεύουν μαζικά ελληνικές επιχειρήσεις, η όλη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων γίνεται από τους αντίστοιχους συναδέλφους αυτών των χωρών.

Δεν μπορεί να μας θεωρείτε υπεύθυνους για την ορθή υποβολή των οικονομικών δεδομένων των νομικών οντοτήτων (δηλώσεων, Ισολογισμών κλπ), από τα οποία προκύπτουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, αλλά ανίκανους να διεκπεραιώσουμε την διαδικασία έναρξης αυτών των οντοτήτων.

Σας καλούμε με απόφασή σας, αφενός για την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών να δώσετε αποκλειστικά το δικαίωμα ενάρξεων στους συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς. Παράλληλα με την ίδια απόφαση να καθιερωθεί επιτέλους το δικαίωμα ηλεκτρονικής υπογραφής και στους πιστοποιημένους Λογιστές Φοροτεχνικούς, σε αυτούς που καθημερινά συμβάλλουν στην καλλίτερη λειτουργία του κράτους και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΝΔΥΛΕΝΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα