Πανεπιστημονική: «Διαβούλευση... για τον Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών ή τηλεπαιχνίδι παλαιάς κοπής...;;;»


http://www.dpk-o.gr/

«ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»…ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ή ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ…;;;

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ-ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια έρχονται από το ΟΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Διοίκησης (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), αλλά και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΟΦΕΕ-ΕΦΕΕΑ, διάφορες προτάσεις, που παρουσιάζονται σαν «μάνα εξ ουρανού» που υποτίθεται λύνουν τα προβλήματα

των λογιστών. Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων της τελευταίας οκταετίας, που τσακίζουν το εισόδημα, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πέφτουν στο τραπέζι αποπροσανατολιστικές προτάσεις για την εφαρμογή Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών, την εφαρμογή τιμοκαταλόγων και άλλα πολλά.

Στα πλαίσια της «διαβούλευσης» για την τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας, καλούνται οι λογιστές-φοροτέχνες από το ΟΕΕ (αλλά και την ΠΟΦΕΕ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο επιπέδου «συμφωνείτε ή διαφωνείτε», κατά το αλήστου μνήμης τηλεπαιχνίδι…Η μορφή των ερωτο-απαντήσεων περισσότερο θυμίζει τη λαϊκή ρήση «κορώνα κερδίζω-γράμματα χάνεις»…!!! Και υποτίθεται ότι αυτοί που το προωθούν το θεωρούν ως τεράστιας σημασίας ζήτημα για τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών. Δηλαδή αν δεν το θεωρούσαν ως τέτοιο, τι είδους «διαβούλευση» θα έκαναν;

Τελικά γιατί αποφεύγουν μαζικές διαδικασίες συζήτησης για να αποφασίσουν με πλήρη γνώση οι ίδιοι οι λογιστές-φοροτέχνες; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα ο κώδικας αυτός δένει χειροπόδαρα μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών;

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών αποτελεί ένα πλαίσιο οδηγιών, κατευθύνσεων και κανόνων, φορτώνοντας προσωπικές ευθύνες στους λογιστές-φοροτέχνες που δεν τους αναλογούν. Παρουσιάζεται ότι δήθεν ρυθμίζει τις σχέσεις των επαγγελματιών λογιστών με το αστικό κράτος, τους υπόλοιπους λογιστές, τους πελάτες τους, την εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας και το ΟΕΕ. Στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές. Ένα εργαλείο που τελικά ενισχύει την τάση συγκέντρωσης της αγοράς.

Από την αρχή είχαμε καταδικάσει τη δημιουργία του και τον χαρακτηρίσαμε αντιδραστικό. Απαιτούμε την κατάργησή του. Οι σχέσεις λογιστών και λογιστών-πελατών, ρυθμίζονται ή μπορούν να ρυθμιστούν από την εκάστοτε νομοθεσία και δεν χρειάζεται κανένας Κώδικας Δεοντολογίας.

Η επιμονή της πλειοψηφίας της ΚΔ του ΟΕΕ κινείται στα πλαίσια εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και των αντιλαϊκών νόμων που αφορούν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων από επιμελητήρια και την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος. Ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα ρυθμιστεί η αγορά σε όφελος όλων των λογιστών, κάτι που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Αυτός είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι δυνάμεις με αξιοθαύμαστη συνέπεια. Στο χέρι της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών λογιστών-φοροτεχνών είναι αν θα τους το επιτρέψουν.
«Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»…όπως λέει και το τραγούδι!

Καμία συμμετοχή στην διαβούλευση-καρικατούρα για τον Κώδικα Σφαγής των λογιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα