ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Απάντηση στη δήλωση του Προέδρου του ΟΕΕ για το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2020


www.dpko.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο) ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ

Σε δήλωση του για την κατάθεση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στέλεχος της ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) σημειώνει ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται
οι αναπτυξιακές προοπτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, για την οποία πλέκει το εγκώμιο.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, του οποίου η παράταξη διεκδικεί την ψήφο των οικονομολόγων, εγκωμιάζει και υπερασπίζεται την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, όπως έκανε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της «εξασφαλίζει»…ένταση της φοροληστείας, μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, μείωση των εισοδημάτων μας, την ώρα που χαρίζει επιπλέον φοροαπαλλαγές στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Με βάση το κεντρικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019-όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας»-απογειώνεται στα 7,88 δισ. ευρώ (4,14% του ΑΕΠ), καθ' υπέρβαση δηλαδή ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο ύψους 616 εκατ. ευρώ , εξασφαλίζοντας επίσης περισσότερα από 6 δισ. ευρώ κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων. Επιπλέον, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα γλιτώσουν άλλα 123 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στον αντίποδα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται τη νέα χρονιά με 760 εκατ. ευρώ περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους. Την ίδια στιγμή, μειωμένο κατά 192 εκατ. ευρώ είναι και το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνε χέρι-χέρι με τις πρόσθετες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, φοροαπαλλαγές οι οποίες φορτώνονται κι αυτές στις λαϊκές πλάτες, που για μια ακόμα χρονιά θα σηκώσουν πάνω από το 93% των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αναμενόμενες «αυξήσεις» στους μέσους ονομαστικούς μισθούς για το 2019 αναμένονται μόλις στο 1,4%. Την ίδια ώρα (σύμφωνα με το προσχέδιο), ο επίσημος πληθωρισμός για το 2019 θα ανακάμψει, «τρέχοντας» με ρυθμό 1,2%, ροκανίζοντας τις όποιες αυξήσεις-ψίχουλα στους ονομαστικούς μισθούς. Σε αυτήν τη βάση, οι λεγόμενες «πραγματικές αυξήσεις» (μετά την αφαίρεση του επίσημου πληθωρισμού) ελαχιστοποιούνται μόλις στο 0,2%.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που υμνεί ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Αυτό είναι το αποτύπωμα της «βιώσιμης ανάπτυξης για όλους» που διαφημίζει ως μονόδρομο η κυβέρνηση της ΝΔ. Και όλα αυτά, πρόσθετα στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας τους ίδιους στόχους.

Οι χιλιοειπωμένες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι οι επενδύσεις και η επερχόμενη ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων θα μεταφρασθούν σε ευημερία για όλους μας, είναι καθαρή απάτη. Γιατί ήταν και είναι προϋπόθεση η συμπίεση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και η φορολεηλασία του λαού.

Το κεφάλαιο απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του. Θυσιάζουν τα δικαιώματά μας για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Τρανή απόδειξη ο πρόσφατα ψηφισμένος «αναπτυξιακός» νόμος που δείχνει ότι αυτή η ανάπτυξη όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών μας, αλλά εξαπολύεται νέα αντιλαϊκή επίθεση με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, να περιοριστεί η δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις, να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία και η δράση των σωματείων.

Τέτοιες ρυθμίσεις αποτελούν οι συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, οι συνεχής διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για την πλουτοκρατία οι αναπτυξιακή νόμοι, που ψηφίστηκαν διαδοχικά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτή η τοποθέτηση του προέδρου του ΟΕΕ πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές του ΟΕΕ στις 15 Δεκέμβρη. Να καταδικαστεί η πολιτική που στηρίζει ο «πολύχρωμος» θίασος των παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία του ΟΕΕ. Να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) για να δυναμώσει ο αγώνας και η προοπτική, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.
Keywords
Τυχαία Θέματα