Οι δαπάνες μισθοδοσίας των ΑΕΙ που καταβάλλονται απ' ευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους στην ενιαία αρχή πληρωμής, καταχωρίζονται στα λογιστικά αρχεία που τηρούνται κατά το διπλογραφικό σύστημα, ως δαπάνες και ισόποσα έσοδα από επιχορήγηση αντίστοιχα. - ΣΟΛ ΑΕ



ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΛ Crowe

Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2019 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, ΚΑΤΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΩΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα προετοιμάζεται

να τηρήσει διπλογραφικό σύστημα και να συντάξει χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Η μισθοδοσία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων και του διδακτικού προσωπικού συντάσσεται από το τμήμα μισθοδοσίας του Πανεπιστημίου. Αποστέλλεται από αυτό στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία το εξοφλεί με χρήματα που λαμβάνει από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Κράτους.

Επισημαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο εισπράττει δίδακτρα από τους φοιτητές.

Στα λογιστικά αρχεία (Δημόσιο Λογιστικό) που τηρεί το Πανεπιστήμιο δεν έχει καταχωρηθεί πληρωμή δαπάνης μισθοδοσίας, ούτε είσπραξη επιχορήγησης για εξόφληση μισθοδοσίας.

Ερωτάται αν στο διπλογραφικό σύστημα, θα λογισθεί η δαπάνη μισθοδοσίας για να έχουμε ορθή κοστολόγηση της παρεχόμενης από το Ίδρυμα υπηρεσίας;

ΓΝΩΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Το Ελληνικό Δημόσιο επιχορηγεί τις λειτουργικές δαπάνες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είτε καταβάλλοντας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα χρήματα για να διασφαλίσει τη λειτουργία του είτε εξοφλώντας απ’ ευθείας υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη δραστηριότητά του.

Η επιλογή της άμεσης μεταφοράς επιχορηγήσεων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.), για την πληρωμή του κόστους μισθοδοσίας (Αποδοχές – Ασφαλιστικές Εισφορές – Παρακρατούμενοι φόροι), δεν μεταβάλει το γεγονός ότι πρόκειται για επιχορήγηση του νομικού προσώπου, από την οποία απουσιάζει η χρηματική καταβολή στο δικαιούχο της επιχορήγησης, η οποία αντικαθίσταται από την πληρωμή των πιστωτών του επιχορηγούμενου (στην περίπτωση μας καταβολή του κόστους της μισθοδοσίας).

Κατά συνέπεια στα λογιστικά αρχεία του Α.Ε.Ι. θα καταχωριστεί κανονικά η μισθοδοσία, με χρεοπίστωση των σχετικών λογαριασμών δαπανών και υποχρεώσεων, και οι υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν θα χρεωθούν («εξοφληθούν») με πίστωση ισόποσου εσόδου από επιχορηγήσεις, κατά την χρονική στιγμή που τα αρχεία μισθοδοσίας θα σταλούν για πληρωμή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.).

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογους λογιστικούς χειρισμούς, ακολουθούν οι Δήμοι για τεχνικά έργα που ενεργούνται για λογαριασμό τους από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, από τα οποία στο Δήμο στέλνονται μόνο εξοφλημένα παραστατικά, τα οποία οφείλει να καταχωρήσει σε χρέωση των περιουσιακών στοιχείων και πίστωση λογαριασμού επιχορηγήσεων.

Ανάλογη λογιστική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις οντότητες για τις επιχορηγούμενες δαπάνες που καταβάλλονται απ’ ευθείας στους δικαιούχους από τον φορέα επιχορήγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα