Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένων αγαθών με τον νόμο 4646/2019


Το παρόν άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο από τους συνδρομητές του κόμβου, αποτελεί αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύεται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο αναπαραγωγή του, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά.

Με τα άρθρα 40 και 79 του νόμου 4646/2019 επέρχονται μεταβολές στο παράρτημα ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά.

Ειδικότερα:

■ Με το άρθρο 40

του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%:

► τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των βρεφών και παιδιών συσκευασμένων για τη λιανική πώληση

► τα καλύμματα κεφαλής ασφαλείας δικυκλιστών (κράνη)

► τα είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία ήτοι απορροφητικές πάνες για βρέφη, από κάθε ύλη

► τα καθίσματα αυτοκινήτου παιδικά και τα μέρη αυτών.

Τι επιδιώκεται με την αλλαγή αυτή
Με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου, γα την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. των παρασκευασμάτων για τη διατροφή παιδιών και βρεφών αποσκοπούν στην ευκρινέστερη διατύπωση ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες ως προς την εφαρμογή του κατάλληλου συντελεστή Φ.Π.Α.
Με την διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου, για την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. των καλυμμάτων κεφαλής ασφαλείας (κρανών) των δικυκλιστών προτείνονται για λόγους ασφαλείας των χρηστών δικύκλων μέσω της μείωσης των τιμών των ειδών αυτών.

Με την διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου, για την υπαγωγή των συγκεκριμένων βρεφικών ειδών (απορροφητικές πάνες, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου) αποσκοπούν στην ασφάλεια των βρεφών και παιδιών των οικογενειών με τη δυνατότητα απόκτησης αυτών με χαμηλότερες τιμές.

Τι τροποποιείΗ διάταξη του άρθρου 40 τροποποιεί την παρ. 26 και εισάγει νέες παραγράφους 48 και 49 στο τέλος του κεφαλαίου Α. Αγαθά του Παραρτήματος III Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή της παρ. 1 του α. 21 του ν.2859/2000.Αιτιολογική έκθεση Επί του άρθρου 40

Με τις διατάξεις επέρχονται τροποποιήσεις στο Παράρτημα III του Κώδικα ΦΠΑ, οι οποίες κρίθηκαν κοινωνικά αναγκαίες για την προστασία των πολιτών.
Ειδικότερα, επανέρχεται προϊσχύουσα διάταξη για εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα είδη βρεφικής και παιδικής διατροφής, προς άρση
οποιονδήποτε αμφιβολιών ότι στα είδη διατροφής των βρεφών και των παιδιών θα πρέπει να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Αναλόγως, προβλέπεται η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία, ενισχύοντας τις οικογένειες μέσω της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη καθημερινής χρήσης όπως οι πάνες αλλά και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, για τα οποία μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προστασίας της οδικής ασφάλειας των πολιτών εντάσσεται και η προτεινόμενη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα κράνη των δικυκλιστών, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής αγοράς λόγω και του υψηλού κόστους των ειδών αυτών. Άρθρο νόμουΆρθρο 40
Ρυθμίσεις Φ.Π.Α. για την υπαγωγή σε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Οι διατάξεις του Παραρτήματος 111 ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (παράγραφος 1 του άρθρου 21) του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιούνται ως εξής:

1. Η παράγραφος 26 του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού, αντικαθίσταται ως εξής:
«26. Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα, περιλαμβανομένων των παρασκευασμάτων για τη διατροφή των βρεφών και παιδιών, συσκευασμένων για τη λιανική πώληση. Είδη ζαχαροπλαστικής (Δ.Κ. 1901,1902,1903, 1904,1905).»

2. Στο τέλος του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού προστίθεται 2 νέες παράγραφοι 48 και 49, ως εξής:
«48. Καλύμματα κεφαλής ασφαλείας δικυκλιστών (κράνη δικυκλιστών) (Δ.Κ. Ε.Χ. 6506)
49. Είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία, ήτοι απορροφητικές πάνες για
βρέφη, από κάθε ύλη (Δ.Κ. Ε.Χ. 9619) και καθίσματα αυτοκινήτου παιδικά και τα μέρη αυτών (Δ.Κ. Ε.Χ. 9401).»
Έναρξη ισχύος Οι διατάξεις της παραγράφου 26 και των παραγράφων 48 και 49 του Κεφαλαίου Α. του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ, όπως τροποποιούνται με το άρθρο 40 του παρόντος εφαρμόζονται από 1.1.2020.

■ Με το άρθρο 79 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% (σ.σ. από 13% που ίσχυε έως 12.12.2019) και τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου, των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004, καθώς και τα εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002.

Αιτιολογική έκθεση Με την προτεινόμενη ρύθμιση μετατάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ πέραν των εμβολίων για την ιατρική του ανθρώπου της ΔΚ 3002, τα οποία ήδη βρίσκονται στον υπερμειωμένο συντελεστή, τα ανοσολογικά προϊόντα της ΔΚ 3002, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται στην ιατρική του ανθρώπου.
Η ρύθμιση αφορά σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια.Άρθρο νόμουΆρθρο 79. Τροποποίηση του Κεφαλαίου Α΄ «Αγαθά» του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α. σχετικά με τον μειωμένο συντελεστή για φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα - Κείμενο νόμουΗ παράγραφος 37 του Κεφαλαίου Α΄ «Αγαθά» του Παραρτήματος III του ν. 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.» (Α΄ 248) αντικαθίσταται ως εξής:
«37. Φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 (ΔΚ ΕΧ 3003 και ΕΧ 3004). Εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002 (ΔΚ ΕΧ 3002). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας περίπτωσης ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).» Έναρξη ισχύος Από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ ήτοι από 12-12-2019


■ Συμπεράσματα: Βάσει των ανωτέρω (σ.σ. και εφόσον η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. δεν αποφασίσει διαφορετικά) η μετάταξη στον υπερμειωμένο συντελεστή (6%) για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα ισχύει από 12.12.2019 σε αντίθεση με τις λοιπές μεταβολές του παραρτήματος ΙΙΙ (βρεφικές τροφές,κράνη και λοιπά βρεφικά είδη,κ.λπ.) που ισχύουν από 1.1.2020.

Τονίζεται επίσης ότι στα παραστατικά πωλήσεων που εκδίδονται με ημερομηνία έκδοσης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα εάν αυτά αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όσον αφορά στα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 12.12.2019 και εφεξής και αφορούν στις μεταβολές στην παράγραφο 37 του παραρτήματος ΙΙΙ, διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που παρέχονται εκπτώσεις εκ των υστέρων, για πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, στις επιστροφές πωληθέντων αγαθών, καθώς και για άλλες διαφορές, που επηρεάζουν την αξία ή το περιεχόμενο του αρχικού τιμολογίου, υπολογίζεται Φ.Π.Α. με τους νέους συντελεστές.

Keywords
Αναζητήσεις
φεκ μείωση συντελεστών φπα κρανη
Τυχαία Θέματα