ΟΕΕ: Ζητάει αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση των φοροτεχνικών οι οποίοι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: [email protected]

Αθήνα, 28-08-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση των φοροτεχνικών, οι οποίοι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να εμπλέκονται σε υπόθεση τροποποιητικών

δηλώσεων προηγούμενων ετών, οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5 εκατ. ευρώ, ζητά - με επιστολή του προς το Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "Το ΟΕΕ, ως η Δημόσια Αρχή που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, μετά από δημοσιεύματα που στοχοποιούν το επάγγελμα, ζητάει να ενημερωθεί αρμοδίως για όλες αυτές τις περιπτώσεις που έχουν διαβιβασθεί από την Υφυπουργό Οικονομικών και εμπλέκονται λογιστές - φοροτεχνικοί, προκειμένου να ελεγχθούν εάν οι συγκεκριμένοι νόμιμα ασκούν το επάγγελμα και να προωθήσει στα Πειθαρχικά του Όργανα την τυχόν δίωξή τους”.

Το αίτημα αυτό έρχεται μετά την υπ’ αριθμ. ΣΔΟΕ Δ ΣΤΡ ΣΧΕΔ Α016138 ΕΞ 2018 Απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών, βάσει της οποίας μεταφέρθηκαν από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 427 φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί σε κρυπτογραφημένο και προσυπογεγραμμένο ηλεκτρομαγνητικό μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι το μητρώο λογιστών - φοροτεχνικών κατόχων επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού κατά τάξεις, το οποίο ενημερώνεται κάθε έτος μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του Π.Δ. 340/1998, καθώς και το μητρώο των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών με μνεία του αριθμού βεβαίωσης, που τους έχει χορηγηθεί, διασυνδέονται με τα αρχεία των λογιστών, που μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέλη των παραπάνω μητρώων είναι αυτά και μόνο αυτά σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν δικαίωμα να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, “Οι προσπάθειές μας για την διασφάλιση της προβλεπόμενης ταυτοποίησης, όπως επανειλημμένα έχετε ενημερωθεί από τον Φορέα μας για τα προβλήματα και τα λάθη του συστήματος TAXIS με αποδεδειγμένες περιπτώσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων από άτομα, που δεν έχουν δικαίωμα, είναι και θα είναι συνεχείς”.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141882
2132141870

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2018 Αρ. Πρωτ.: Φ/1/6384

Προς
Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Κοινοποίηση:
-Υπουργό Οικονομικών
κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Κατερίνα Παπανάτσιου
-Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ
κ. Σταύρο Θωμαδάκη

Θέμα: Αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για ενημέρωσή του σχετικά με τις 427 περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων που έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τις υποθέσεις που εντοπίσθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από έλεγχο δεκάδων τροποποιητικών δηλώσεων προηγούμενων ετών, οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5 εκατ. Ευρώ. Με την υπ’ αριθμ. ΣΔΟΕ Δ ΣΤΡ ΣΧΕΔ Α016138 ΕΞ 2018 Απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών μεταφέρθηκαν από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 427 υποθέσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί σε κρυπτογραφημένο και προσυπογεγραμμένο ηλεκτρομαγνητικό μέσο.

Όπως γνωρίζετε, η νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού με τον Ν. 2515/1997 θεωρήθηκε από την Πολιτεία αναγκαία και επιβεβλημένη για την ορθή οργάνωση αυτού του επαγγελματικού κλάδου, θέτοντας προϋποθέσεις στην κατοχή συγκεκριμένων προσόντων και επαγγελματικής επάρκειας και οριοθετώντας δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όσους το ασκούν.

Ο ρόλος του λογιστή – φοροτεχνικού είναι καθοριστικός στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας και το ποιοτικό επίπεδο της παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών έχει επιπτώσεις τόσο στους αποδέκτες τους, δηλαδή επιτηδευματίες, όσο και στο Κράτος.

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την ανάγκη θέσπισης κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την ανάληψη και εκτέλεση των πάσης φύσεως λογιστικών και φοροτεχνικών εργασιών, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των πιστοποιημένων λογιστών που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξέδωσε κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 246 του Ν.4072/2012(Α’/86) την υπ’ αριθμ. 57088 /ΔΙΟΕ-1033/18.12.2013 (Β’ 3314) Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών - Φοροτεχνικών» μετά από πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η εφαρμογή του Κώδικα στοχεύει στη συμβολή των λογιστών - φοροτεχνικών στην προστασία των φορολογουμένων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης στο πλαίσιο της ήδη νομοθέτησης στοχευμένων μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα, η Επιτροπή τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας έχει επιληφθεί και εξετάσει πολλές καταγγελίες, που είχαν κατατεθεί σε βάρος λογιστών - φοροτεχνικών.

Το μητρώο λογιστών - φοροτεχνικών κατόχων επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού κατά τάξεις, το οποίο ενημερώνεται κάθε έτος μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του Π.Δ. 340/1998, καθώς και το μητρώο των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών με μνεία του αριθμού βεβαίωσης που τους έχει χορηγηθεί, διασυνδέονται με τα αρχεία των λογιστών που μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέλη των παραπάνω μητρώων είναι αυτά και μόνο αυτά σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν δικαίωμα να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες.

Οι προσπάθειές μας για την διασφάλιση της προβλεπόμενης ταυτοποίησης, όπως επανειλημμένα έχετε ενημερωθεί από τον Φορέα μας για τα προβλήματα και τα λάθη του συστήματος TAXIS με αποδεδειγμένες περιπτώσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων από άτομα που δεν έχουν δικαίωμα, είναι και θα είναι συνεχείς.

Το ΟΕΕ, ως η Δημόσια Αρχή που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, μετά από δημοσιεύματα που στοχοποιούν το επάγγελμα, ζητάει να ενημερωθεί αρμοδίως για όλες αυτές τις περιπτώσεις που σας έχουν διαβιβασθεί από την Υφυπουργό Οικονομικών και εμπλέκονται λογιστές - φοροτεχνικοί, προκειμένου να ελεγχθούν εάν οι συγκεκριμένοι νόμιμα ασκούν το επάγγελμα και να προωθήσει στα Πειθαρχικά του Όργανα την τυχόν δίωξή τους.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα