Κριτήρια ένταξης στο κανονικό καθεστώς αγροτών



Το παρόν άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο από τους συνδρομητές του κόμβου, αποτελεί αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύεται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο αναπαραγωγή του, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά.

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ.

ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Καινούργια χρονιά ξημέρωσε, προβληματισμοί πολλοί (παλιοί και νέοι), ανησυχίες, αμφιβολίες, ανασφάλεια, μερικά από τα καλά (και) του νέου έτους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τη διάθεση, την αισιοδοξία, τα χαμόγελα, την ηρεμία, τη σιγουριά, κάνοντας τα να φαντάζουν στους περισσότερους σαν ουτοπία και να ακούγονται μόνο στις αρχές του χρόνου όταν συναντάμε γνωστούς μας ανθρώπους.

Η λέξη ΕΥΧΟΜΑΙ έχει μεγάλη σημασία όταν την εννοείς και είναι παντελώς αδιάφορη όταν τη λες απλά για να την πεις.

Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς, να επικρατήσει ψυχραιμία σε όλους μας, να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να μην δημιουργούμε στον εαυτό μας τον πανικό με το παραμικρό και το κυριότερο: επειδή οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου (Προσοχή! μέχρι 30/1, όχι 31/1), πρέπει να γίνει η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, διαφορετικά έχει πρόστιμο.

Α1. Μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς των αγροτών, με βάση τις πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων

Η ΠΟΛ.1201/2016 ορίζει ότι:

«…στις 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος..».


Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει η παραπάνω παράγραφος.

Για να γίνει μετάταξη κάποιου, από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, πρέπει να έχει πάνω από 15.000,00€ τζίρο το προηγούμενο έτος. Μιλάμε για τους αγρότες και του παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να συγκεντρώσουν όλα τα τιμολόγια αγοράς με τα οποία πούλησαν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια ή στους εμπόρους και να τα προσκομίσουν στο λογιστή τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα πρέπει να ενταχθούν ή όχι, βάσει τζίρου, στο κανονικό καθεστώς.

Επίσης, όπως και πέρυσι, λαμβάνονται υπόψη και οι λιανικές πωλήσεις που έκανε ένας αγρότης του ειδικού καθεστώτος, προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος επίσης, αλλά και προς ιδιώτες, εκδίδοντας το ειδικό στοιχείο πώλησης αγροτικών προϊόντων (ΠΟΛ.1191/2016).

Εφόσον η άθροιση των ανωτέρω ξεπερνά το ποσό των 15.000,00€, τότε μέχρι τις 30.01.20 θα πρέπει να γίνει η μετάταξη τους στο κανονικό καθεστώς.

Α2. Μετάταξη στο κανονικό καθεστώς των αγροτών, με βάση τις πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων, αθροιζόμενες με εργόσημα.

Εάν κάποιος έχει διενεργήσει πωλήσεις π.χ. 13.000,00€ και ταυτόχρονα εντός του έτους, έχει λάβει εργόσημα στο όνομα του αξίας π.χ. 3.000,00€, επειδή τα ανωτέρω ποσά αθροιζόμενα υπερβαίνουν το όριο των 15.000,00€, υποχρεούται να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς.

Α2. Μετάταξη στο κανονικό καθεστώς των αγροτών, με βάση τις επιδοτήσεις.

Το δεύτερο κριτήριο ένταξης είναι το όριο των 5.000,00€ από επιδοτήσεις. Η ίδια ΠΟΛ.1201/2016 ορίζει ότι:

«…στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες».


Η εν λόγω διάταξη εισάγει νέο κριτήριο ένταξης σύμφωνα με το οποίο λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν εντός του προηγούμενου έτους, ανεξάρτητα ποια χρονιά αφορούν.

Επισήμανση: Δεν έχουμε την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να δούμε συνολικά όλες τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις εντός του 2019 σε μία εκτύπωση, γιατί η βεβαίωση επιδοτήσεων για το 2019 θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι αν περιμένουμε τη βεβαίωση, θα επιβαρυνθούμε πρόστιμο αφού η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης είναι η 30η Ιανουαρίου.


Επομένως, εκτυπώνουμε την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε έτος ξεχωριστά και θα αθροίσουμε τις επιδοτήσεις εκείνες οι οποίες έχουν καταβληθεί εντός του 2019. Εφόσον το άθροισμα ξεπερνά τις 5.000,00€, ενημερώνουμε τον πελάτη μας ότι πρέπει να γίνει η μετάταξη του στο κανονικό καθεστώς.

Σημείωση: Επανήλθε η δυνατότητα έκδοσης της κατάστασης δημοσιοποίησης πληρωμών με τους κωδικούς taxis.


Από τη διεύθυνση www.opekepe.gr/el επιλέγουμε:

- Εφαρμογές

- Εφαρμογές για την ενημέρωση του πολίτη

- Σύστημα δημοσιοποίησης πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ

- Μέσω της εφαρμογής «Δημοσιοποίηση πληρωμών».

Αθροίζοντας όλες τις καταβολές, μπορούμε να ελέγξουμε εάν οι καταβληθείσες το 2019 επιδοτήσεις, έχουν ξεπεράσει το όριο των 5.000,00€ που μας ενδιαφέρει.

Ο παραπάνω είναι ένας από τους τρόπους ελέγχου. Απαιτεί χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλους τους πελάτες μας που είναι στο όριο.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ζητήσουμε να μας προσκομίσουν την κατάσταση από τα γραφεία που συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας τους.

Ο κάθε συνάδελφος επιλέγει με ποιον από τους δύο (ή και τους δύο) τρόπους θα λειτουργήσει.

Για την ένταξη λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις, πλην των επιδοτήσεων για επενδυτικές δαπάνες και των αποζημιώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρω τις κάτωθι:

1. Βασική ενίσχυση.

2. Πρασίνισμα

3. Συνδεδεμένες ενισχύσεις παντός τύπου και καλλιέργειας.

4. Ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη είναι και αυτή).

5. Ειδική ενίσχυση για την κτηνοτροφία (αίγες, πρόβατα κλπ).

6. Επιδότηση για βιολογική καλλιέργεια.

7. Εξισωτική αποζημίωση.

8. Ενίσχυση νέων αγροτών (δεν πρόκειται για επένδυση).

9. Υπομέτρο 6.3 – Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων κλπ.

Δεν λαμβάνονται υπόψη:

1. Η πρόωρη συνταξιοδότηση.

2. Η αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

3. Η επιδότηση για επενδυτικές δαπάνες.

4. Το πετρέλαιο, όποτε κι αν καταβληθεί, όποιο έτος κι αν αφορά.

5. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) [Με την Ε.2173/2019 καθορίστηκε ότι οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 28/24016/06-02-2019 (ΦΕΚ Β΄ 315) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δικαιούχους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των παραγωγών αυτών σε περιόδους ειδικών δυσχερειών, έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου τα εν λόγω ποσά δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ βάσει της εγκυκλίου ΠΟΛ.1201/2016…].

Επισημάνσεις:

- Η μετάταξη εκτός του χρονικού ορίου των πρώτων 30 ημερών του έτους, σημαίνει πρόστιμο 100,00€, λόγω εκπρόθεσμης ένταξης.

- Η διαπίστωση από τον έλεγχο ότι δεν έγινε μετάταξη όπως υπήρχε υποχρέωση, σημαίνει πρόστιμο 2.500,00€ [αυτό προς ενημέρωση των φορολογουμένων οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ένταξη στο κανονικό καθεστώς, δεν είναι κάτι που το επιλέγουν αυτοί, αλλά προβλέπεται από το νόμο].

- Μην συγχέετε τη διαδικασία της ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με τις επιδοτήσεις που φορολογούνται. Για την ένταξη /μετάταξη στο κανονικό καθεστώς, λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις, είναι φορολογούνται είτε όχι, με εξαίρεση τις αναφερόμενες στο παρόν άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα