Κοινωνικό μέρισμα εν έτει 1852


Επιμέλεια: Κουλογιάννης Κων/νος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση δίνει "μέρισμα" στους πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας (εννίοτε και κάτω από αυτά).

Ενδιαφέρον έχει ένα από τα πρώτα επιδόματα το οποίο δόθηκε μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα το 1852.

Στο ΦΕΚ της 21η Μαρτίου του 1852 δημοσιεύθηκε νόμος, με τον οποίο το

Υπ. Οικονομικών μπορούσε να χορηγήσει επί πιστώσει μέχρι 30 χιλιάδες κιλά από καρπούς στους άπορους κατοίκους του Βασιλείου των Ελλήνων.

Για να λάβει μάλιστα τους καρπούς ο κάθε άπορους πολίτης θα έπρεπε να συμπληρώσει συγκεκριμένη αίτηση. (Προφανώς όχι ηλεκτρονικά καθότι το διαδίκτυο εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα).

Η διαφορά ήταν ότι το συγκεκριμένο "μέρισμα" ήταν επί πιστώσει (μερικοί στη Βουλή το χαρακτήρισαν δάνειο κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου).

Το νομοσχέδιο είχε εισαχθεί στη Βουλή με την μορφή κατεπείγοντος, προκαλώντας αντιδράσεις από ορισμένους Έλληνες Γερουσιαστές.

Ο Γερουσιαστής Κ.Ψύλλας ανέφερε σχετικά:

Ο Υπουργός Οικονομικών υπερασπίζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι 100 με 200 χιλιάδες δραχμές δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο προϋπολογισμό του κράτους ο οποίος εκείνη την χρονιά παρουσίαζε έσοδα ύψους 16 εκ. δραχμών.

Το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε αφού πρώτα είχε απορριφθεί από τον Υπ. Δικαιοσύνης τροπολογία του Γερουσιαστή Κ.Ψύλλα.

Δείτε τα ονόματα που ψήφισαν το νομοσχέδιο:

Τέλος έχει ενδιαφέρον να δείτε ποια ήταν τα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού της εποχής εκείνης. Την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός είχε έσοδα και έξοδα ύψους 19.474. 621 δρχ.

Το 20% των εξόδων του προϋπολογισμού αφορούσε τόκους ενός από τα δάνεια που είχε πάρει το ελληνικό κράτος, (γνωστό και ως «Δάνειο των 3 Μεγάλων Δυνάμεων») για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του μετά την επανάσταση του 1821.


Έξοδα προϋπολογισμού 1853

Έσοδα προϋπολογισμού 1853

Οποιαδήποτε ομοιότητα του Κοινωνικού Μερίσματος εν έτει 1852 με τα σημερινά δεδομένα είναι εντελώς συμπτωματική....

Keywords
Τυχαία Θέματα