ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: «Μικρότερη του αναμενομένου η συμβολή των θερινών εκπτώσεων στην αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο»


Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων στον κλάδο του Εμπορίου και στην ελληνική οικονομία, συνοψίζονται ως εξής:

• Μηνιαία/Ετήσια αύξηση του εποχικά διορθωμένου τζίρου, εκτός καυσίμων και λιπαντικών, στο Λιανικό Εμπόριο.

• Oριακή Μηνιαία/Ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας.

• Θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (Σύστημα «Εργάνη»).

• Οριακή μηνιαία μείωση/μικρή ετήσια αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών.

• Μηνιαία /Ετήσια μείωση της αξίας των
ακάλυπτων επιταγών.

• Μηνιαία /Ετήσια αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.

Σε οριακά ανοδικά επίπεδα κινήθηκε ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ τον δεύτερο μήνα των γενικών θερινών εκπτώσεων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, απόρροια της κατώτερης του αναμενομένου επίδοσης των παραδοσιακά εκπτωτικών κλάδων. Από την άλλη πλευρά, η διαρκής ετήσια ανοδική πορεία της αξίας των πωλήσεων διατηρήθηκε για ένα ακόμη μήνα, σημειώνοντας μάλιστα στη διάρκεια του Αυγούστου την καλύτερη επίδοση μήνα από την αρχή του έτους. Η σύγκριση των εκπτωτικών περιόδων 2018/2017 καταδεικνύει μεν βελτίωση του κύκλου εργασιών, αλλά και εδώ η συμβολή των κατεξοχήν εκπτωτικών κλάδων κυμάνθηκε σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών κατέγραψε οριακές μεταβολές τόσο σε μηνιαία (μείωση) όσο και σε ετήσια βάση (αύξηση), με κύριο χαρακτηριστικό την τόνωση των εξαγωγών και την παράλληλη διόγκωση των εισαγωγών σε επίπεδο οκταμήνου 2018. Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας, παρατηρήθηκε στασιμότητα/οριακή μείωσή του στη διάρκεια του Ιουλίου, με την νεανική ανεργία να παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, σε επίπεδα χαμηλότερα του 40%. Περαιτέρω, η επαναφορά μετά από δύο μήνες του θετικού ισοζυγίου νέων προσλήψεων αποχωρήσεων/απολύσεων του Πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" συνιστά μεν θετική εξέλιξη, προβληματίζει όμως η ταυτόχρονη παγιοποίηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οι περιορισμένες αμοιβές/ανασφάλεια που αυτές συνεπάγονται. Τέλος, οριακή ήταν η αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς το τελευταίο τετράμηνο του έτους συνοδεύεται από πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων, με κυριότερη όλων την έναρξη της υποχρέωσης καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Δείτε το δελτίο ή κατεβάστε το από εδώ.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.

Keywords
Τυχαία Θέματα