Για ποιο λόγο η Ελλάδα συμφώνησε την μεταφορά του Παναμά από τη λίστα των μη συνεργάσιμων κρατών της Ε.Ε.



Σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή απάντησε η αρμόδια διεύθυνση της ΑΑΔΕ σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μεταφορά του Παναμά από την λίστα των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς.

Αναλυτικά η ΑΑΔΕ αναφέρει στο έγγραφό της τα εξής :

Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών EE (ECOFIN) 5/12/17 υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου

σχετικά με τον Ευρωπαϊκό κατάλογο μη συνεργάσιμων κρατών.

Ιστορικό
Η Ομάδα Εργασίας του Κώδικα Δεοντολογίας στη Φορολογία των Επιχειρήσεων είχε αναλάβει να καταρτίσει έως το τέλος του 2017, ενοποιημένο κατάλογο από όλα τα κμ της ΕΕ, με τρίτα κράτη, που εφαρμόζουν πρακτικές φοροαποφυγής.
Ο κατάλογος προωθήθηκε στα πλαίσια, της δέσμης μέτρων κατά της φοροαποφυγής (anti-tax avoidance) και η επιλογή των τρίτων χωρών, που συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν, πραγματοποιήθηκε μετά από τεχνική ανάλυση που βασίστηκε σε στοιχεία δημοσίως διαθέσιμα και σε πληροφορίες που παρείχαν οι εξεταζόμενες δικαιοδοσίες.

Τα κριτήρια εξέτασης αποφασίστηκαν με συναίνεση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τους τομείς της φορολογικής διαφάνειας, χρηστής φορολόγησης και εφαρμογή αντι-BEPS μέτρων (Base Erosion and Profit Shifting) (Μετατόπιση φορολογικής βάσης).

Οι δικαιοδοσίες που παρουσίασαν προβληματικές περιοχές σε σχέση με τα κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ενημερώθηκαν με επίσημη επιστολή υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία περιείχε τα συμπεράσματα της τεχνικής ανάλυσης για την συγκεκριμένη δικαιοδοσία και έθετε το χρονικό όριο για την κατάθεση πολιτικής δέσμευσης (υψηλού επιπέδου), για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο τελικός κατάλογος μη συνεργάσιμων κρατών που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5/12/2017 περιείχε 17 δικαιοδοσίες, μεταξύ αυτών και τον Παναμά.

Η αιτιολόγηση για τη συμπερίληψη του Παναμά καταγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, (έγγραφο 15429/17, FISC 345, ECOFIN 1088/5/12/2017) ως εξής: «Ο Παναμάς έχει ένα επιζήμιο φορολογικό καθεστώς και δεν δεσμεύθηκε σαφώς ότι θα το καταργήσει ή θα το τροποποιήσει, όπως του ζητήθηκε, έως 31/12/2018.

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζουμε ότι η Ελλάδα προφανώς αποδέχθηκε τον κατάλογο, όπως αποφασίστηκε, αφού επρόκειτο για αποτέλεσμα διαφανούς και θεσμοθετημένης διαδικασίας, για την οποία οι τρίτες χώρες είχαν εγκαίρως ενημερωθεί σε όλα τα στάδια της.

Όμως το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 23/01/2018 αποφάσισε την μεταφορά του Παναμά από το Παράρτημα I των μη συνεργάσιμων κρατών στο παράρτημα II των δικαιοδοσιών υπό στενή παρακολούθηση, μετά την ανάληψη δέσμευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από την πλευρά του Παναμά, για την τροποποίηση του επιζήμιου φορολογικού του καθεστώτος. Ο Παναμάς θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση έως την 31/12/18, οπότε και θα κριθεί οριστικά. Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη κατόπιν ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Συμπληρωματικά, αναφέρουμε ότι στον εθνικό κατάλογο της Ελλάδας για το έτος 2017, που εκδόθηκε με την υπ’ αριθμ' ΠΟΛ.1024/13.2.2018, ΦΕΚ Β'542/18, ο Παναμάς συμπεριλαμβάνεται έως μη συνεργάσιμο κράτος έως την 30η/06/2017, λόγω κύρωσης από πλευράς του της Κοινής Σύμβασης Συμβουλίου της Ευρώπης - ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα από 01/07/2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα