Φοροδιαφυγή: «Η ψηφιακή οικονομία δεν φορολογείται στο βαθμό που πρέπει»


Η νέα επιτροπή του ΕΚ για το οικονομικό έγκλημα και τη φορολογική απάτη επικεντρώνεται επίσης στην ψηφιακή οικονομία.

Η ειδική επιτροπή (TAX3), η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, παρακολουθεί τις εργασίες της προηγούμενης επιτροπής PANA, ενώ διερευνά και νέα θέματα στον τομέα της φορολογίας.

Μιλήσαμε για τα καθήκοντα της επιτροπής με τον πρόεδρο της, Πέτρ Γιέζεκ (Φιλελεύθεροι, Τσεχία).

Η νέα
επιτροπή επικεντρώνεται σε θέματα όπως το οικονομικό έγκλημα, τη φοροαποφυγή και τη φοροαπαλλαγή. Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Η εντολή της επιτροπής αυτής είναι ευρύτερη από πριν. Είχαμε τις επιτροπές TAX1 και TAX2, οι οποίες αφορούσαν μόνο φορολογικές αποφάσεις. Η επιτροπή PANA εξέτασε τα στοιχεία που ήρθαν στο φως με την αποκάλυψη των Panama Papers, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Αυτή η τέταρτη επιτροπή θα πρέπει πρώτα απ 'όλα να αξιοποιήσει το έργο των προηγούμενων επιτροπών για να δει πώς αντιμετωπίζονται και υλοποιούνται οι συστάσεις τους. Θα εξετάσει επίσης τη φορολογική απάτη που αποκαλύφθηκε στα έγγραφα Paradise και άλλα ψηφιακά φορολογικά ζητήματα, ενώ θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της πώλησης υπηκοότητας από τα κράτη-μέλη.

Υπήρξατε εισηγητής της επιτροπής PANA, η οποία εξέταζε επίσης θέματα όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις φορολογικές απάτες. Μετά τις εργασίες της PANA, τι χρειάζεται ακόμα να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα;

Είναι μια συνεχής διαδικασία. Η προηγούμενη επιτροπή εξέδωσε συστάσεις και η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ή εφαρμόζονται αυτές οι συστάσεις.

Θα εξετάσουμε επίσης τον τρόπο φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας, διότι δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Δεν είναι έγκλημα, αλλά ο ισχύων νόμος δεν επιτρέπει στην ψηφιακή οικονομία να φορολογείται στο επίπεδο που αξίζει. Οι φορολογικοί συντελεστές για τις ψηφιακές εταιρείες είναι ένα κλάσμα από αυτό που οι κανονικές εταιρείες πληρώνουν. Ορισμένες αμερικανικές ψηφιακές εταιρείες αποκτούν αποκτούν για παράδειγμα, περισσότερα από το ήμισυ των εσόδων τους εκτός ΗΠΑ, αλλά φορολογούνται σχεδόν αποκλειστικά εκεί.

Οι πληροφοριοδότες και οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη υποθέσεων φορολογικής απάτης και οικονομικών εγκλημάτων. Τι περισσότερο μπορεί να κάνει η ΕΕ για να τους προστατεύσει ώστε να συνεχίσουν να προωθούν την αλήθεια;

Δεν έχουμε καταλήξει σε επίσημο συμπέρασμα, αλλά η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα σχέδιο οδηγίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η οικονομική αποζημίωση και οι νομικές διασφαλίσεις, εάν, για παράδειγμα, χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της καταγγελίας τους. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξεταστεί το θέμα, εν μέρει επειδή η κατάσταση είναι διαφορετική μεταξύ των κρατών-μελών.

Πού βρισκόμαστε όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο οικονομικό και φορολογικό μας σύστημα;

Εάν οι πολίτες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται άδικα και ότι ορισμένα άτομα και εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τη φορολογία, αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ίσως ακόμη και στη διακυβέρνηση. Από την άλλη, εάν κάνουμε τα πράγματα σωστά στη φορολογία, καθιστώντας την δικαιότερη, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος με εκείνους που αισθάνονται ότι μένουν πίσω από την παγκοσμιοποίηση.

Μερικά παραδείγματα μεγάλων πολυεθνικών είναι εντυπωσιακά. Δεν θα πρέπει να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα είτε για δεδομένα, σε μια χώρα της ΕΕ και να φορολογούνται σε άλλη χώρα ή ακόμα και εκτός της ΕΕ. Αυτό σαφώς δεν είναι δίκαιο. Δεν έχει νόημα, αλλά η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες το επιτρέπουν. Αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Υπάρχουν νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται τώρα στα κράτη μέλη και στο Συμβούλιο. Εξαρτάται από το εάν θα υποστηρίξουν μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις εταιρείες. Εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από αδέξια φορολογικά καθεστώτα και τείνουν να εμποδίζουν προτάσεις, αλλά ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα η πίεση από άλλα κράτη μέλη, το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα τους πολίτες θα επιτρέψουν την υιοθέτηση νέων κανόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα