Εξετάζεται η αναδιοργάνωση των ΔΟΥ με σκοπό την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού



Στο θέμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων ορισμένων Δ.Ο.Υ. αναφέρθηκε η Α.Α.Δ.Ε. με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή.

Αναλυτικά το έγγραφο/απάντηση αναφέρει τα ακόλουθα:

Σχετικά με το θέμα «Καταργήσεις - συγχωνεύσεις Δ.Ο.Υ. στη Θεσσαλονίκη», σας γνωρίζουμε, κατά τον τομέα των αρμοδιοτήτων μας ότι ο Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 43 του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων»

του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 (Α' 94) και λειτούργησε, από 01/01/2017, εκδόθηκε με την αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 (Β'968 & 1238) απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ύστερα από την παροχή της σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης αυτής.

Έκτοτε, η δομή και η λειτουργία των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., μεταξύ των οποίων και των Δ.Ο.Υ., οι οποίες αποτελούν υπηρεσίες αιχμής στους νευραλγικούς τομείς της βεβαίωσης και της αναγκαστικής είσπραξης των δημοσίων εσόδων, τελούν υπό διαρκή μελέτη και αξιολόγηση, ώστε να γίνονται έγκαιρα οργανωτικές παρεμβάσεις, σε περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται, για να προσαρμόζονται στις συνθήκες του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτών και κατά συνέπεια της Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου αυτή να επιτύχει τον σκοπό και την αποστολή της, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις μέσα από την μετεξέλιξή της σε έναν πρότυπο Οργανισμό διασφάλισης των δημοσίων εσόδων, ο οποίος θα θεμελιώσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, θα ενισχύσει την φορολογική συμμόρφωση και θα καταπολεμήσει φαινόμενα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με απώτερο σκοπό την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών της Αρχής και να εξοικονομηθούν πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, με στόχο την ενίσχυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, και η αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ., για την οποία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα οριστική πρόταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα