Ενδοκοινοτικές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο - Πως και πότε θα επηρεαστούν από το Brexit



Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στο καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά το καθεστώς ΦΠΑ μέχρι το τέλος της περιόδου των 19 μηνών που θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος. Η έξοδος (Brexit) έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019, που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει από το σύστημα ΦΠΑ
της Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι λεπτομέρειες υποβλήθηκαν στις 19 Ιουνίου σε επικαιροποίηση των διαπραγματεύσεων βάσει του άρθρου 50 ΣΕΕ σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ενημερώνει την πρόοδο που σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης.

Κατά συνέπεια, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν (μέχρι την 31η Δεκ 2020) οι διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ) σχετικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα εξακολουθήσει επίσης να ισχύει το όριο της απαλλαγής από το ΦΠΑ σε ότι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οι τελικές αιτήσεις για την επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με την ισχύουσα 8η οδηγία θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2021

Άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φορολογικών αρχών της ΕΕ θα επεκταθούν περαιτέρω, μεταξύ των οποίων:
- Η συνεργασία για τη φορολογική απάτη βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.
- Η είσπραξη και η εφαρμογή ειδικών φόρων κατανάλωσης για εμπορεύματα που μεταφέρθηκαν πριν από το Δεκέμβριο του 2020.
- Αμοιβαία συνδρομή έως τον Δεκέμβριο του 2025 σχετικά με τη συλλογή των φόρων που οφείλονται πριν από το Δεκέμβριο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα