ΕΛΕΠΑ: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 23/02

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Ε.Λ.Ε.Π.Α.)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, ΤΗΛ. 38 02 923 - 38 35 093, ΦΑΞ: 33 06 776 - ΑΘΗΝΑ
Web site: www.elepa.gr. E_mail: elepa@elepa.gr.

ΟΛΟΙ στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΛΕΠΑ

Σάββατο 23/02, στις 5.30μμ,

στα γραφεία του σωματείου, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η πραγματικότητα που ζούμε κάθε μέρα στην δουλειά είναι γνωστή σε όλους. Πολλές ώρες δουλειάς, χαμηλοί μισθοί, απλήρωτες υπερωρίες, πίεση για τις προθεσμίες, ανακύκλωση της ανεργίας μέσω ολιγόμηνων προγραμμάτων, αδήλωτη εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πολλά ακόμα.

Τα μεγάλα λόγια για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650€ που ακούμε τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση επιχειρούν να αποκρύψουν ότι το 2012 έγινε οριζόντια μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751€ στα 586, κατά 22% (και 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών), μαζί με την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ. Στο κλάδο μας η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού ο κατώτατος μισθός των 912€ που προβλεπόταν από την σύμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), έπεσε στα 586€. Επομένως οι απώλειες τόσων χρόνων όχι απλά δεν καλύπτονται αλλά αντιθέτως βρισκόμαστε πολύ πίσω από την κάλυψή τους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιεί για πρώτη φορά το αρ. 103 του μνημονικού νόμου 4172/2013, που νομοθετήθηκε επί ΝΔ με Υπ. Εργασίας τον Βρούτση. Σύμφωνα με το νόμο:

α) ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης

β) το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από την «κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας».

Στο αίτημα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα €751 εδώ και τώρα, η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία τέτοιες αυξήσεις. Δεν μας λέει όμως ότι η περικοπή των μισθών μας μέσα σε ένα βράδυ έγινε χωρίς να ρωτήσουν αν οι εργαζόμενοι αντέχουν τέτοια μείωση. Ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση που δίνεται προεκλογικά μπορεί να παρθεί πίσω οποιαδήποτε στιγμή εφόσον κριθεί από τον εκάστοτε υπουργό ότι δεν βγάζουν αρκετά κέρδη οι μεγαλοεργοδότες.

Οι μεγάλοεργοδότες του κλάδου πατούν πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο νόμων που και αυτή η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, ώστε να επεκτείνουν το ωράριο από οκτώ σε εννέα ή και δέκα ώρες (Ελεγκτικές εταιρείες, Leroy Merlin κ.α.), να μην πληρώνουν υπερωρίες, «να τα κάνουμε όλα και να συμφέρουμε».

Η απάντησή μας σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι η υπογραφή της ΣΣΕ που προτείνει η ΠΟΛ και το σωματείο μας.

Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των εργοδοτών δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ, με αποτέλεσμα η εργασιακή πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων του κλάδου μας να είναι πολύ χειρότερη. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ότι επαναφέρει τις κλαδικές ΣΣΕ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχει νομοθετήσει την δυνατότητα των εργοδοτών να μην προσέρχονται καν σε διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ. Καταψήφισε ξανά πριν 2 μήνες την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε €751. Εφαρμόζει τον νόμο Αχτσιόγλου-Βρούτση (που αναφέρεται παραπάνω) και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το σωματείο μας όμως έχει την πείρα υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ εδώ και δεκατετίες. Γνωρίζουμε καλά ότι ο μόνος τρόπος να υπογραφεί σύμβαση είναι να το επιβάλλουμε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας. Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή ΣΣΕ. Η επιτυχία αυτής της μάχης δεν κρίνεται κυρίως από τις συναντήσεις με τον ΣΕΒ, αλλά κρίνεται από την οργάνωση και την συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα. Κανείς ποτέ δεν μας χάρισε κανένα δικαίωμα. Ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε με αγώνες μας.

Ακόμα και μέσα στην κρίση έχουμε νίκες. Καταφέραμε σε αρκετούς χώρους δουλειάς να επιβληθούν αυξήσεις, να πληρώνονται υπερωρίες, να τηρείται το 8ωρο, να πληρωθούν επιδόματα, να μετακινούνται δωρεάν οι άνεργοι και πολλά ακόμα. Έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ!

Αυτά που ζούμε καθημερινά και που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα πανηγύρια και τις φιέστες της Κυβέρνησης για το τέλος των μνημονίων, και την αύξηση του κατώτατου μισθού οφείλουμε να τα συζητήσουμε και με οργανωμένο και μαζικό τρόπο να απαντήσουμε. Σας καλούμε στην Γενική Συνέλευση του σωματείου μας.

Έχοντας υπόψη μας τα δύσκολα ωράρια και τις μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις των εργαζομένων, αποφασίσαμε να γίνει η Γενική Συνέλευση του σωματείου μας το Σάββατο 23/2 το απόγευμα, στις 5.30 μμ, στα γραφεία μας στην Κάνιγγος 27.

Η δύναμη είναι στην ενότητα και στην οργάνωση.

Όλοι στην Γενική Συνέλευση τo Σάββατο 23/02 στις 5,30μμ!

Αποφασίζουμε το σχέδιο δράσης μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Keywords