Ε9: Διορθώσεις του εξ αιτίας καιρικών ή φυσικών φαινομένων ή άλλων αιτιών



Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου

Α. ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΜΕΧΡΙ 28-2-2018

Παρατάθηκε μέχρι και την 28.02.2018 η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για ακίνητα που βρίσκονται:

- στη Δημοτική Ενότητα Μεγάρων του Δήμου Μεγάρων,
- στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων,
- στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και
- στη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής

Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

και έχουν υποστεί ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15.11.2017, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων αυτών μετά τις καταστροφές.

Ν.3427/2005 άρθρο 23
ΠΟΛ.1216/22.12.2017

Β. ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Εξ αιτίας δικαστικών αποφάσεων κ.λ.π.)

Για τη χορήγηση απαλλαγής ή έκπτωσης από το φόρο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (δικαστική απόφαση κ.ά.) , η οποία δεν αναφέρεται στο υπόδειγμα 1, υποβάλλεται παρακάτω υπόδειγμα 1Α, το οποίο επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

ΠΟΛ.1163/23.7.2015 άρθρο 2 παρ.1 τελευταίο εδάφιο
ΠΟΛ.1200/2017

Γ. ΑΠΑΛΛΑΓΗ EN.Φ.I.A. ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ: Ειδικά για τη χορήγηση απαλλαγής σεισμόπληκτων ακινήτων απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί τις σχετικές ζημίες.

(Δεν θα πρέπει να αμελούν να προχωρούν στις παραπάνω διαδικασίες (αλλά και στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και στην ΔΕΗ εάν έχουν καταστραφεί τα ακίνητά τους) όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί ζημίες στα ακίνητά τους από πλημμύρες ή σεισμούς κλπ. Η παράλειψη αυτή πιθανόν να τους κοστίσει, αφού δεν θα μπορέσουν διαφορετικά να γλυτώσουν τις επιβαρύνσεις από ΕΝΦΙΑ, Τέλη καθαριότητος και φωτισμού, ΤΑΠ κ.ά.)

Keywords
Τυχαία Θέματα