Ε. Αχτσιόγλου: «Πολιτική και όχι δικαστική απόφαση η επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας - Η θετική απόκλιση του ΕΦΚΑ ενίσχυσε το πλεόνασμα»



Καμία δικαστική απόφαση δεν υπάρχει για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας, ήταν πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να επιστρέψει όσα οι προηγούμενες παρανόμως παρακράτησαν, τόνισε η υπουργός Εργασίας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Μείωση της ανεργίας και αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εκκαθάριση των μητρώων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων δημιούργησαν το πλεόνασμα του 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε από την

αντιπολίτευση για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας που είχαν γίνει σε συνταξιούχους και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται μέρος του κοινωνικού μερίσματος λόγω του ότι οφείλεται σε δικαστική απόφαση, η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι «είναι ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως την περίοδο από τα τέλη του 2012 ως το 2016 ... ο νόμος 4024/2011 προέβλεπε ότι η εισφορά Υγείας θα παρακρατείται όχι στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό αλλά σε ένα πλασματικό που θα λάμβαναν αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές».

Η αδικία αυτή αποκαταστάθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016 και ορίστηκε ότι στο εξής η παρακράτηση των εισφορών Υγείας θα γίνεται στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό ... και αυτή τη στιγμή, με την υπεραπόδοση που έχουμε στην οικονομία, επιστρέφουμε στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Δικαστική απόφαση δεν υπάρχει σχετικά με αυτό το ζήτημα», ξεκαθάρισε η υπουργός, «αλλά γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη ... προφανώς μη δεσμευτική που δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε διόρθωσαν το λάθος».

«Ήταν πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης, είπαμε στους συνταξιούχους ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα θα επιστραφούν τα χρήματα. Αυτή την πολιτική δέσμευση υλοποιούμε. Χτες ψηφίσαμε τη ρύθμιση στη Βουλή, θα την υλοποιήσουμε με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου».

«Είναι το λιγότερο υποκριτικό» η αντιπολίτευση να μιλάει για δικαστική απόφαση, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αυτές που έκαναν την παράνομη παρακράτηση και δεν διόρθωσαν το λάθος. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση το διορθώνει και επιστρέφει στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακράτησαν οι προηγούμενες ... αν ήταν αυτονόητο γιατί δεν το έκαναν;», αναρωτήθηκε η κ. Αχτσιόγλου.

Έτσι «χτίστηκε» το υπερπλεόνασμα που διανέμεται

Μεγάλο τμήμα του υπερπλεονάσματος που αναδιανέμεται μέσω του κοινωνικού μερίσματος, «είναι αποτέλεσμα της πολύ θετικής πορείας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ... έχουμε θετική απόκλιση 1,1 δισ. ευρώ ... ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός», διευκρίνισε η ίδια, παραθέτοντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την υπεραπόδοση:

• αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας (θύμισε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις εισφορές τους με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η αύξηση αντανακλά αποκλειστικά την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης)
• καλύτερη απόδοση στην ρύθμιση οφειλών και στην λειτουργία του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, από την οποία προήλθαν περίπου 200 εκατ. ευρώ
• αναθεώρηση προς τα κάτω της συνταξιοδοτικής δαπάνης με την μεγάλη εκκαθάριση στα μητρώα των εκκρεμοτήτων (η μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων σε συνδυασμό με την μείωση των αναδρομικών λόγω της ταχύτερης πληρωμής συντάξεων τους τελευταίους μήνες οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης)
«Ο συνδυασμός των τριών ... βοήθησε να έχουμε πολύ μεγάλη θετική απόκλιση στον ΕΦΚΑ και τελικά ένα σημαντικό υπερπλεόνασμα στην Γενική Κυβέρνηση», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Εάν το ζήτημα ήταν ότι δεν πληρώνουμε αυτό το ποσό θα μεταφερόταν για το 2018 ... αν δει κανείς τον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση της δαπάνης για του χρόνου. Άρα έγινε καθαρή δουλειά εκκαθάρισης των μητρώων και ταχύτερης πληρωμής των συντάξεων», όπως τόνισε.

Ενίσχυση για το 32% του πληθυσμού

Το κοινωνικό μέρισμα θα καλύψει και το χαμηλότερο εισοδηματικό μέρος της μεσαίας τάξης, συνολικά περίπου το 32% του πληθυσμού, όπως σημείωσε επίσης η κ. Αχτσιόγλου.

Η διαδικασία γίνεται με βάση τα νοικοκυριά και λαμβάνονται υπόψιν και τα φιλοξενούμενα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι. Όσο περισσότερα μέλη έχει ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλώνει και το εισοδηματικό όριο για να λάβουν την ενίσχυση, με βάση τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.

Υπάρχει επίσης μέριμνα για όσους ενώ εργάζονταν το 2016 φέτος βρίσκονται άνεργοι. «Ανάλογα με το χρόνο ανεργίας το 2017 θα αφαιρείται ποσό από τα εισοδήματα του 2016 και είναι εξαιρετικά πιθανό να εμπίπτει κανείς για να λάβει την ενίσχυση».

Πλαφόν υπάρχει ως προς την ακίνητη περιουσία, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω υποβολής αιτήσεων, με εύκολη διαδικασία και ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την οποία οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: Στο Κόκκινο

Keywords
Τυχαία Θέματα