Ε. Αχτσιόγλου: «Ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των μνημονίων»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19-12-2017

Σημεία ομιλίας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον Προϋπολογισμό του 2018.

«Ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι ο τελευταίος
προϋπολογισμός των μνημονίων. Συντάχθηκε και θα ψηφιστεί από την Βουλή μέσα σε ένα κλίμα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική. Μια δυναμική που μήνα με τον μήνα ενισχύεται.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η σταθερή απομείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες από εκεί που την παραλάβαμε.

Η γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο πως, όταν δεν δημιουργούνται τεχνητά εμπόδια από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση είναι σε θέση και να ολοκληρώνει γρήγορα τις αξιολογήσεις, χωρίς να προκαλούνται ανησυχίες ούτε για την ελληνική οικονομία ούτε για την ελληνική κοινωνία, και να φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι το υπερπρονόμιο για τα δεδουλευμένα έξι μηνών των εργαζομένων, οι οποίοι θα ικανοποιούνται πρώτοι έναντι όλων των άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης.

Ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα είναι και η σημαντική αύξηση κατά 315 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο προϋπολογισμός του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας αυξάνεται κατά 315.000.000€. Το 2015 παραλάβαμε τον τομέα αυτό με προϋπολογισμό 750.000.000€, και το 2018 θα φτάσει περίπου τα 1.830.000.000€. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, ως αποτέλεσμα περισσότερες από 680.000 οικογένειες θα δουν ως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν.

Και για να τελειώνουμε εξαρχής με όλη αυτή την παραφιλολογία περί της προέλευσης τόσο του υπερπλεονάσματος για το 2017 όσο και του πλεονάσματος του 2018, αλλά και τις υποκριτικές κατηγορίες περί εξόντωσης των πολιτών από την υπερφορολόγηση, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω τα εξής: Σε πολύ μεγάλο βαθμό η θετική πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων τόσο του 2017 όσο και του 2018 οφείλεται στην θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.

Έχοντας παραλάβει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα άνω του 1 δισ. 100 εκ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και περί τις 380.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας, ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε το 2017 με έναν προϋπολογισμό ελλειμματικό κατά 750 εκ. ευρώ. Τελικά, ο ΕΦΚΑ έκλεισε το 2017 με πλεόνασμα άνω των 300 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια θετική ανατροπή άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η θετική δημοσιονομική εκτέλεση του ΕΦΚΑ το έτος 2017 αντανακλάται και στον Προϋπολογισμό για το έτος 2018.

Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης για το 2018 θα έχουν πλεόνασμα ύψους €860 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1 δισ. 57 εκατ. ευρώ.

Βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει στηθεί στα πόδια του και ανακτά τη χαμένη του αξιοπιστία.

Πριν λίγους μήνες, από αυτό εδώ το βήμα, συζητώντας μια επίκαιρη επερώτηση για το ασφαλιστικό, επιχειρηματολογώντας για την πολύ θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, για τη θετική ανατροπή στον προϋπολογισμό του, για τις ανακρίβειες που λέγονται όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έθεσα το εξής ερώτημα: «ποιον τελικά εξυπηρετεί η δημιουργία απολύτως στρεβλών εντυπώσεων για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Η απάντηση ήρθε μέσω μιας ερώτησης, σαφούς και ξεκάθαρης, στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ: «Να δοθεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);»

Είναι προφανές πια ποιόν εξυπηρετεί η δημιουργία απολύτως στρεβλών εντυπώσεων για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ποιόν εξυπηρετεί η εσκεμμένη και μεθοδική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», συγκρίνοντας τα στοιχεία των ετών 2014 και 2017 προκύπτει αύξηση της απασχόλησης κατά 293.258 νέες θέσεις εργασίας.

Από τις 293.258 νέες θέσεις εργασίας, το 63% είναι πλήρους απασχόλησης και το 37% μερικής απασχόλησης.

Στο διάστημα 2014-2017 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν από 1.063.768 σε 1.248.647, δηλαδή κατά 17,37%.


Η μείωση των δεικτών της ανεργίας είναι αδιαμφισβήτητη, όμως δεν εφησυχάζουμε. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στους νέους και τις νέες. Μέσα στο 2018 προγραμματίζουμε την άμεση υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της νεανικής εργασίας και την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικής περιθωριοποίησης. Και επειδή η καθημερινότητα είναι απαιτητική, εγκαινιάσαμε την καμπάνια αυτή μέσα από την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ύψους 400 ευρώ σε 55.000 άνεργους νέους και νέες, ηλικίας 18- 24 ετών. Είναι ο δικός μας τρόπος να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που όσο ήταν κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία των νέων πάνω από το 60% και ήταν στην κυβέρνηση το 2012 όταν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θεσμοθετήθηκε ο κατώτατος μισθός για τους νέους στα 430 ευρώ καθαρά, σήμερα χαρακτηρίζει ως «φιλοδώρημα» το έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης των 400 ευρώ.

Τα πράγματα λοιπόν γίνονται καλύτερα για τους αδύναμους όχι όμως από κάποια ιδιότυπη νομοτέλεια, όχι χάρη μια ιστορικής αναγκαιότητας, όχι χάρη σε μια μηχανιστική αντίληψη του ιστορικού χρόνου. Τα πράγματα γίνονται καλύτερα επειδή αλλάζει η πολιτική προτεραιότητα της χώρας.

Oι πράξεις έχουν σημασία, οι πολιτικές επιλογές έχουν σημασία, και έχουν αποτελέσματα, τίποτα δεν γίνεται καλύτερο από μόνο του, κι αν κάτι αλλάζει σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι από την παθητική αναμονή της ελεημοσύνης της ΕΕ.

Αν κάτι αλλάζει σ’ αυτή τη χώρα είναι γιατί παρά την υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος η κυβέρνηση μας σε όλους τους τόνους έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα, κάθε περιθώριο και κάθε επίδοση της ελληνικής οικονομίας για να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή, αυτό κάνουμε και σήμερα. Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η οικονομική ενίσχυση των νέων ανέργων, έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους, έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι ο ενισχυμένος κοινωνικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.

Η μέριμνά μας στα προβλήματα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν μένει στα λόγια, αλλά την κάνουμε πράξη όπως μπορούμε και με όσες δυνατότητες εξασφαλίζουμε, με στόχο την επούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας.

Διότι η επούλωση αυτών των πληγών δεν μπορεί να περιμένει την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι μία παράλληλη προσπάθεια με την πορεία εξόδου από την κρίση, θα είναι ακόμα πιο δυναμική και αποφασιστική μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το καθεστώς επιτήρησης».
Keywords
Τυχαία Θέματα