Δίκτυο Λογιστών-Φοροτεχνικών: Προτάσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία


Αθήνα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ελληνική Πολιτεία δηλώνοντας επί της ουσίας την αδυναμία της να ελέγξει επαρκώς τους φορολογούμενους και να καταπολεμήσει φαινόμενα φοροδιαφυγής, φοροκλοπής και φοροδιαφυγής επιχειρεί να ενσωματώσει τους λογιστές στο πλαίσιο του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού διευρύνοντας τις αρμοδιότητές τους και επαυξάνοντας την ευθύνη τους.

Ο λογιστής καλείται να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο μέσα σε ένα περιβάλλον συγκρουσιακών συμφερόντων επιφορτιζόμενος αυξανόμενες υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου παράλληλα με τις υποχρεώσεις έναντι του εντολέα-πελάτη

του.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών βιβλίων έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών που έχει θεσπίσει και επιβάλλει τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο στον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών.

Στα μνημονιακά χρόνια της λιτότητας με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων που άσκησαν εξουσία έχουν αποδιαρθρωθεί πλήρως οι ελεγκτικές υπηρεσίες στα πλαίσια της λογικής περικοπής των δημοσίων δαπανών για να επιτευχθούν τα δυσθεώρητα πλεονάσματα του 3,5% προκειμένου να αποπληρωθεί το τερατώδες δημόσιο χρέος.

Υπό τον μανδύα της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος διαχέεται η επικοινωνιακή αυταπάτη που καλλιεργούν οι ηγεσίες του ΥΟ και της ΑΑΔΕ περί πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω στοχευόμενων ελέγχων που θα προκύπτουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές να μετακυλήσουν το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης των δαπανών του ελεγκτικού μηχανισμού στους πολίτες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Στα πλαίσια αυτής της συλλογιστικής παρουσιάζεται και η εφαρμογή Mydata η οποία επί της ουσίας μεταφέρει το βάρος της εφαρμογής του μέτρου στις πλάτες του κλάδου.

Αντί το ΥΟ και η ΑΑΔΕ να θεσπίσει την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και στην συνέχεια να προχωρήσει στα ηλεκτρονικά βιβλία, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο ενάντια σε κάθε λογική.

Με την εμμονή για υποχρεωτική εφαρμογή από την 1/1/2020 από την μια πλευρά αναθέτει στους λογιστές να πείσουν τους πελάτες τους που εκδίδουν τα τιμολόγια τους χειρόγραφα να προμηθευθούν εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης και από την άλλη συμπιέζει τους χρόνους ενημέρωσης των βιβλίων και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Το επιχείρημα της κατάργησης των ΜΥΦ ακυρώνεται de facto με την εφαρμογή του μέτρου γιατί στην πραγματικότητα θα κληθούμε να υποβάλλουμε ΜΥΦ μηνιαία ή ανά τρίμηνο.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία του μέτρου των ΜΥΦ όπου ο κλάδος αναλωνόταν σε ένα εξαντλητικό κυνηγητό των αποκλίσεων, σπαταλώντας ατέλειωτες απλήρωτες εργατοώρες για να υποβάλλει τα αρχεία σε ένα απαράδεκτο και ανεπαρκές σύστημα Taxisnet, η σκέψη και μόνο αυτό να γίνεται ανά μήνα ή τρίμηνο φαντάζει τρομακτική.

Αν συνυπολογιστούν τα κόστη προσαρμογής των λογιστικών γραφείων στις απαιτήσεις του μέτρου όσον αφορά την προμήθεια software ή και ενδεχομένως hardware, την αναγκαστική εφαρμογή του GDPR για την διασφάλιση διαβίβασης των παραστατικών εσόδων των εντολέων-πελατών μας, οι συνάδελφοι λ-φ επιβαρύνονται κόστη που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τα μετακυλήσουν στους πελάτες τους ζητώντας αυξήσεις στις αμοιβές τους όταν ο κανόνας στην αγορά λογιστικών υπηρεσιών είναι οι διαρκείς μειώσεις των αμοιβών και τα "φέσια".

Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η πληροφόρηση του κλάδου είναι σχεδόν ανύπαρκτη για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει από 1/1/2020, προκύπτει η αναγκαιότητα να μεταφερθεί η εφαρμογή του μέτρου όταν τα πάντα θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν σωστά και χωρίς προβλήματα.

Αυτό απαιτεί δωρεάν ενημέρωση του κλάδου από στελέχη της ΑΑΔΕ, συζήτηση μέσα στις Ενώσεις και την ΠΟΦΕΕ ώστε ο κλάδος να διαμορφώσει θέσεις και προτάσεις μέσα από θεσμικές διαδικασίες και να μην είναι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, υπόθεση μόνο των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ.

Ο κλάδος δεν αντέχει να επωμιστεί νέα βάρη.

→ Προτείνουμε την αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου από 1/1/2020.

→ Ουσιαστική διαβούλευση με τον κλάδο που θα κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη το μέτρο

→ Ενημέρωση του κλάδου μέσω των ΓΣ των Ενώσεων και της ΠΟΦΕΕ.

→ Πιλοτική εφαρμογή χωρίς κυρώσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα.

→ Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων για τον προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού είτε αυτός αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, είτε τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα