Διχάζει την Ευρώπη η επιβολή ψηφιακού φόρου - Φόβοι για αντίποινα από τις ΗΠΑ

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν συμφωνούν σε ένα σχέδιο φορολόγησης επί του τζίρου των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου όπως το Google και το Facebook, φοβούμενοι αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ τον Μάρτιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιβάλλουν εισφορά 3% στα ψηφιακά έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων που κατηγορούνται μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλό συντελεστή φόρου.

Το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί
θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 28 κράτη της Ε.Ε. ωστόσο, κάποια από αυτά διαφωνούν.

"Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο επειδή δεν έχουν ακόμη επιλυθεί τόσα τεχνικά ζητήματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας Kristian Jensen στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος φόρος της ΕΕ σχεδιάστηκε κατά τρόπο που θα έπληττε κυρίως τις αμερικανικές εταιρείες και συνεπώς ίσως να υπάρχουν αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Παρόμοια άποψη είχαν διατυπώσει και οι διπλωμάτες από διάφορα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας, σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζει την πρόταση της Ε.Ε. δεν θα "ηρεμήσει" μέχρι να εγκριθεί το σχέδιό της για ψηφιακό φόρο σε όλη την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας την Τρίτη.

"Πρέπει να υπάρξει η έγκριση μιας οδηγίας για την ψηφιακή φορολογία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Keywords
Τυχαία Θέματα