Ανακοίνωση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ για το ΟΕΕ και το νομοσχέδιο για την Παιδεία


http://www.dpk-o.gr/

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΗ

Είναι
ήδη γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σαν τον κλέφτη το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία (ΑΕΙ-νέο λύκειο-επαγγελματικά δικαιώματα κλπ) για να ψηφιστεί στη βουλή στα μουλωχτά Μεγάλη Δευτέρα και να αποφύγει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό έκτρωμα. Και αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τη σφραγίδα της Ε.Ε. χτυπά τα δικαιώματά στη μόρφωση και στην εργασία, προσαρμόζει το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας!

Το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας επί της ουσίας τα πτυχία Ανωτάτης Εκπαίδευσης με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων οδηγώντας τελικά σε παραπέρα υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων των πτυχιούχων. Προετοιμάζει το έδαφος για τη διάσπαση των πτυχίων και ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επεκτείνει ένα σύστημα που στην πραγματικότητα θα εξαναγκάζει τους πτυχιούχους να προστρέχουν στο εμπόριο πιστοποιήσεων επαγγελματικών προσόντων για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη. Ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή του Π.Δ. 38/2010 (Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων) και συνολικά των ευρωενωσιακών οδηγιών. Επιτρέπει την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων οικονομικών σχολών ανώτατης εκπαίδευσης με αυτά των κολεγίων!

Και όμως, αυτό το τερατούργημα που έχει τη βούλα της «διαδικασίας της Μπολόνια», των μονοπωλιακών ομίλων και της ΕΕ, αποτελώντας συνέχεια νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βρίσκει την ανοχή και τη θετική αποδοχή από μεριάς της πλειοψηφίας της ΚΔ του ΟΕΕ (παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-μαζί με τις συντεχνιακές παρατάξεις). Χαίρονται γιατί το Υπουργείο Παιδείας ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο τροπολογία που αφορά το ΣΑΕΠ και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοτιμίας πτυχίων κολεγίων, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις τους (λες και έχουν σημαντικές διαφορές!!!), αναθέτοντας την ευθύνη της τελικής έγκρισης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας στο ΟΕΕ.

Άλλωστε το αίτημα που υιοθετήθηκε από το ΟΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν αμφισβήτησε ποτέ τη νομοθεσία που αναγνωρίζει τα τριετή κολέγια. Το μόνο που διεκδικούσε επί της ουσίας ήταν να παίξει το ΟΕΕ το ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα το ΣΑΕΠ συνδυασμένα με την εφαρμογή του Π.Δ. 38/2010. Αφού στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια όλες τις ευρωενωσιακές οδηγίες που κατεδαφίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των οικονομολόγων, τώρα πανηγυρίζουν δίπλα στην κυβέρνηση γιατί θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα.

Στην πραγματικότητα η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποδέχονται οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. στο ΟΕΕ, «ξεκλειδώνει την πύλη» στα κολέγια, δίνοντας τη δυνατότητα απόφοιτους τους να αποκτήσουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα λογιστές-φοροτέχνες.

Αποδείχτηκε και σε αυτή την περίπτωση ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ηγεσία του ΟΕΕ (ΝΔ-ΚΑΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) αποτελούν ομοούσια ομάδα, όπως προηγούμενα με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που από κοινού έχουν σμπαραλιάσει τα μορφωτικά-εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων.

Επιπλέον το πολυνομοσχέδιο δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δημιουργώντας επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων των πτυχιούχων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές. Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών!

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι οικονομολόγοι έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα. Βλέπουν καθημερινά στη ζωή τους τι σημαίνει ΕΕ, τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, πως συμβαδίζουν στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ακόμα και μέσα στο ΟΕΕ-στην ισοπέδωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν τον καπιταλιστικό μονόδρομο και τα κόμματα που τον υπηρετούν, είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε μέσα από κρατικά όργανα όπως το ΟΕΕ!

Καλούμε τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση τη Μ. Δευτέρα 22 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η υπόθεση της Παιδείας δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού.
Keywords
Τυχαία Θέματα