Α. Παπανάτσιου: Περιορισμένες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μη γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ



Θα ανατραπεί από το 2019 η υπερφορολόγηση

Περιορισμένες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και στους λοιπούς φόρους ακινήτων, προαναγγέλλει η υφυπουργός Οικονομικών.

Συνέντευξη στο «Έθνος» και στον Σπύρο Δημητρέλη Ανατροπή της υπερφορολόγησης από το 2019 μέσω της δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προαναγγέλλει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξη

που παραχώρησε στο «Έθνος».

Η ίδια, εμμέσως πλην σαφώς, βλέπει ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες θα είναι περιορισμένης κλίμακας, και μάλιστα σε βαθμό που να μη χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και στους υπόλοιπους φόρους ακινήτων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί να «τρέξει» πλέον ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από όσους έκρυβαν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου, και θα ευθυγραμμιστούν πράγματι με τις εμπορικές αξίες;

Εργαζόμαστε με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα και έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα που μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα τροφοδοτείται συνεχώς με στοιχεία από το τραπεζικό σύστημα, τη φορολογική Αρχή και τα συμβολαιογραφεία, για τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης.

Ωστόσο, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη συναλλαγών και βάθους για ιδιαίτερα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό προκαλεί ορισμένες δυσκολίες για τον προσδιορισμό των αξιών με αυτόματο τρόπο στην παρούσα φάση και γι’ αυτό έχουμε εργαστεί και στην κατεύθυνση άλλων λύσεων, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών.

Με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ του 2018; Αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;

Θα πρέπει πρώτα να δούμε πόσο και πώς θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες και, στη συνέχεια, θα εκτιμηθεί αν χρειαστούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι, παρότι οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ από το ανώτατο σημείο που είχαν φτάσει προ κρίσης, συνολικά δεν είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες: σε άλλες περιοχές είναι χαμηλότερες και σε άλλες υψηλότερες.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν και τη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή τις κλίμακες και τους συντελεστές κληρονομιών, γονικών παροχών και φόρου μεταβίβασης;

Και αυτό το κεφαλαίο θα το δούμε μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την περίοδο τα έσοδα από αυτές τις πηγές είναι περιορισμένα, συνεπώς δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι παρέμβασης αν οι αντικειμενικές αξίες προσαρμοστούν στα επίπεδα που εκτιμούμε. Άλλωστε, θέλουμε να ενημερωθούν οι αντικειμενικές αξίες, ώστε να μπορέσει να κινηθεί η αγορά πάνω σε μια σωστή βάση.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένας νέος φόρος ακινήτων με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου. Πότε βλέπετε να υλοποιείται αυτή η εξαγγελία, ποιους θα επιβαρύνει και ποιους θα ελαφρύνει σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ;

Πρόκειται για βασική πολιτική θέση της κυβέρνησης μας. Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση επεξεργαζόμαστε αποκλειστικά την αναθεώρηση των τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Άλλωστε, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που κληρονομήσαμε έχουμε ήδη αλλάξει το μείγμα υπέρ του προοδευτικού και εις βάρος του αναλογικού μέρους από το 2016.

Έχετε πει δύο φορές στη Βουλή ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα τα στοιχεία για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που διαθέτουν καταθέσεις και χρηματοοικονομική περιουσία στο εξωτερικό. Πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

Ναι, έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα τα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες με την EE και τον ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία για τις πολυεθνικές, με βάση τις αντίστοιχες συμφωνίες με EE και ΟΟΣΑ, θα έρθουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Και μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν τα στοιχεία για τους επενδυτικούς λογαριασμούς από τις ΗΠΑ με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί να αξιολογήσει αυτά που έχουν έρθει και αυτά που θα έρθουν στους επόμενους μήνες μαζί με τα στοιχεία που έχει από άλλες πηγές, ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν ή και να τους φέρει στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για υπερφορολόγηση. Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία προς τη μείωση της φορολογίας;

Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και την ακίνητη περιουσία από το 2019. Εξάλλου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και την επίσπευση των χρόνων απόδοσης του εισπραττόμενου ΦΠΑ, που φέρνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τη βελτίωση στον μηχανισμό συλλογής εσόδων, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας. Ξέρετε, πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται για υπερφορολόγηση είναι εκείνοι που συστηματικά έκρυβαν τα εισοδήματά τους στο παρελθόν και είχαν συνηθίσει να πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους από αυτούς που αντιστοιχούσαν στις οικονομικές δυνατότητές τους. Εμείς θέλουμε να σταματήσει να πέφτει το βάρος της φορολογίας στους συνεπείς και ειλικρινείς φορολογούμενους, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι βασική παράμετρος της πολιτικής μας.

Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν κόπωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πιστεύετε ότι τελικά θα πιαστούν οι φετινοί στόχοι;

Στον δημόσιο λόγο γίνεται συχνά μια σύγχυση μεταξύ των διαφορετικών ορισμών των μεγεθών του προϋπολογισμού (π.χ. σε ταμειακή βάση ή εθνικολογιστική βάση, σε επίπεδο κεντρικής ή γενικής κυβέρνησης κ.ο.κ.). Σημασία έχει το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του προγράμματος, και αυτό όχι μόνο θα υπερβεί το στόχο χάρη στην καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και τον έλεγχο μη παραγωγικών δαπανών, αλλά δίνει και ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα της τάξης του 0,6%-0,7%. Αυτό θα κατευθυνθεί με κοινωνικά κριτήρια για την ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Επιπλέον, ένα άλλο ποσό από την υπέρβαση των στόχων θα κρατηθεί στα δημόσια ταμεία ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα