Rebate και clawback: Σε έως 120 δόσεις η καταβολή των οφειλών παρόχων και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας Φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ



Με τα άρθρα 80 και 81 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» προβλέπεται ρητά η δυνατότητα καταβολής σε έως και 120 δόσεις των οφειλών των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων και των λοιπών συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων υπηρεσιών υγείας από ποσά επιστροφής rebate και clawback των ετών 2013 έως και 2018, προς τον εν λόγω

Οργανισμό υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Άρθρο 80

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη προβλέπεται ρητά η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) από ποσά επιστροφής (rebate) της παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α 31) και του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 (Α 41) (claw back) των ετών 2012 έως και 2018, των οποίων ο αριθμός ορίζεται σε έως 120 και δίδεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας, με υπουργική απόφαση να καθορίσει τις αναγκαίες διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ρύθμιση και η είσπραξη σε έως 120 δόσεις των συνολικών οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ από rebate & clawback των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ) φαρμακευτικών προϊόντων, των φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον Οργανισμό ταυτόχρονα με την συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ρυθμίσεις οφειλών Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας Φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ

1. Το άρθρο 6 του ν. 4523/2018 (Α'41) τροποποιείται ως ακολούθως: «Για τις οφειλές των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων ή των φαρμακευτικών εταιριών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από ποσά επιστροφής (rebate) της παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α 31) και του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 (Α 41) (clawback) των ετών 2013 έως και 2018, όπως έχουν προκύψει μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου από τις ως άνω διατάξεις συμψηφισμού, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής τους σε έως 120 δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των αναλογουσών δόσεων, η διαδικασία είσπραξής τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, έστω και μίας εκ των ως άνω δόσεων, καθώς και της οποιασδήποτε εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων προς τον ΕΟΠΥΥ, παύει αυτόματα η ισχύς της ως άνω ρύθμισης».

Άρθρο 81

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη προβλέπεται ρητά η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών των παρόχων (πλην φαρμακευτικών εταιριών και ΚΑΚ) ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον Οργανισμό ταυτόχρονα με την συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στη παροχή υπηρεσιών υγείας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ρυθμίσεις οφειλών παρόχων ΕΟΠΥΥ

Το εδάφιο ι' της παραγράφου 7α του άρθρου 52 του ν. 4430/2016 (ΦΕΚ Α' 205) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εφόσον με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας υφίστανται οφειλές των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, από rebate και clawback για τα έτη 2013-2018, αυτές δύνανται να εισπραχθούν με τη μορφή δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως 120. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Rebate, 120, Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας Φαρμάκων, ΕΟΠΥΥ,Rebate, 120, katochon adeias kykloforias farmakon, eopyy