Ξεκίνησε η συζήτηση για την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κόμβο μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών

10:32 4/11/2017 - Πηγή: seleo

Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον οπτικοακουστικό κλάδο (κινηματογράφο, τηλεόραση κλπ) είχε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα του πρωθυπουργικού γραφείου της πόλης ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος .

Αντικείμενο της σύσκεψης η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που καθιερώνει κίνητρα για την οπτικοακουστική παραγωγή, καθώς και η μετατροπή της

Θεσσαλονίκης σε κόμβο ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Τα κίνητρα που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο αφορούν μια επιδότηση της τάξης του 25% σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες μπορούν να προσεγγίσουν μέχρι και τα 5 εκατομμύρια ευρώ ανά εργοσχέδιο/ project, και αφορά κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, videogames, animation/ κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κρέτσος, «όλες οι χώρες επειδή αναγνωρίζουν τη σημασία αυτού του κλάδου, διότι έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, εντάσεως γνώσης, δίνουν κίνητρα και χρηματοοικονομικά και φορολογικά, και απλοποιούν τις διαδικασίες κινηματογράφησης ώστε να προσεγγίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, έχει ψηφιστεί ένα σχετικό πλαίσιο για πρώτη φορά τον Αύγουστο, και μάλιστα με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αρχές του 2018 θα εφαρμοστεί. «Επομένως τώρα είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και την πρωτοβουλία, συστήνοντας δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων και κάνοντας ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να φιλοξενήσουν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εφαρμογές» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε σχέση με την δυνατότητα μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κινηματογραφικό κόμβο ο κ. Κρέτσος εκτιμά πως η Θεσσαλονίκη έχει πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, την Διεθνή Έκθεση, έχει μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία και πάρα πολλές δυνατότητες. Φιλοξενεί τα πανεπιστημιακά τμήματα που σχετίζονται με τον κλάδο των media και της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, καθώς και την μοναδική έδρα κινηματογραφικών σπουδών της χώρας. Παράλληλα έχει ικανοποιητικές και καλές τουριστικές υποδομές, ένα αεροδρόμιο αρκετά δυναμικό, και βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας από γεωπολιτικής και γεωγραφικής μεριάς.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κόμβος, έχει όλες τις δυνατότητες, αρκεί όλοι οι φορείς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα να δουλέψουν από κοινού και να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν συνέργειες και πάρα πολλές διευκολύνσεις στους ενδεχόμενους επενδυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έλλειψη μεγάλων κινηματογραφικών studio δήλωσε πως «είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον και για την κατασκευή μεγάλων studio και πλατό. Η Ελλάδα είναι ίσως το πιο όμορφο φυσικό πλατό του κόσμου, δεν έχουμε όμως τέτοιες υποδομές. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι, και η Σίνδος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, και υπάρχει και ένας αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δίνει και αυτός κίνητρα προκειμένου κάποιος να επενδύσει».

Για την πιθανή ίδρυση ενός σχετικού φορέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως «είναι ένα θέμα των τοπικών φορέων, είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν τοπικά γραφεία τα οποία εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε παραγωγού, και μπορούν να δώσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζεται ένας επενδυτής, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Σε σχέση με πιθανές νομικές εμπλοκές από τις υπηρεσίες Πολιτισμού ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι «νομίζω ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τους αρχαιολόγους, εάν υπάρχουν παράλογα αιτήματα από τους επενδυτές είναι και αυτό ένα θέμα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε στο περιθώριο της σύσκεψης ότι «όλα μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη», ενώ έκανε χαρακτήρισε φιλόδοξη προσπάθεια το να γίνει η Ελλάδα ένα κέντρο γυρισμάτων για ταινίες, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ταινιών που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και έχουν ακόμα ένα αποτέλεσμα πολύ ουσιαστικό.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε παράλληλα ότι «όταν πρέπει να γυριστεί ένα φιλμ στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι διευκολύνσεις που χρειάζονται, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση».

«Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να δούμε πως μπορούν να μπούνε στη σειρά, και πως μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν και να επωφεληθούν από αυτή την ιστορία. Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα προσόντα, έχει τη σχολή Κινηματογράφου, έχει πάρα πολλά κτίρια και στη βιομηχανική ζώνη και αλλού, τα οποία είναι άδεια και μπορούνε να χρησιμοποιηθούν για studio και φυσικά το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό» ανέφερε κατά τη διάρκεια της δήλωσης του ο Γ. Μπουτάρης.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε από τη μεριά του ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση να κάνουμε τον τόπο μας ακόμη πιο γνωστό στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί film office εδώ, αλλά για να προσεγγίσουμε μεγάλες παραγωγές, κυρίως και του Hollywood, που θα έρθουν στον τόπο μας για να γυρίσουν ταινίες και να δημιουργήσουν παραγωγές, οι οποίες δεν θα έχουνε μόνο την αξία των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον τόπο μας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία διότι οι παραγωγές αυτές θα λειτουργήσουν ως η καλύτερη διαφήμιση για την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα».

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης-TV100, Φίλιος Στάγκος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δημοσιογραφίας ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ανδρέας Βέγλης, η πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Δέσποινα Μουζάκη, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, το στέλεχος της ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τσκιρλής.

Ιάσων Μπάντιος - stokokkino.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα