Βίτσας για Ίμια: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

17:31 25/1/2018 - Πηγή: seleo

"Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα" ήταν το μήνυμα του υπουργού, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Βίτσα με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο που προκάλεσε την περασμένη Τετάρτη στα Ίμια η τουρκική ακτοφυλακίδα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί της οποίας είχαν ως αποτέλεσμα την επακούμβηση της κανονιοφόρου "Νικηφόρος".



Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε τον υπαρκτό κίνδυνο ενός ατυχήματος, επισημαίνοντας τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά για την αποφυγή

τους, εξάροντας μάλιστα τις ενέργειες του 39χρονου κυβερνήτη της κανονιοφόρου: "Όταν έχεις τέτοιες καταστάσεις, όπως παραπάνω, το ατύχημα είναι πιθανό και πρέπει να παίρνουμε μέτρα, ώστε να αποκλείεται ή να ελαχιστοποιείται η περίπτωση ατυχήματος. Παρακολουθήσαμε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων το γεγονός και βεβαίως ο κυβερνήτης έκανε με εκπληκτική ψυχραιμία αυτό που έπρεπε να κάνει." είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας

Για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα ο κ. Βίτσας δήλωσε: Γίνονται παραβιάσεις στο δικό μας εναέριο χώρο ή στη θάλασσα, καθώς και δηλώσεις από αξιωματούχους του τουρκικού κράτους. Έχουμε μια αύξηση των παραβιάσεων τα δύο τελευταία χρόνια και μια αύξηση των επιθετικών δηλώσεων σε σχέση με το Αιγαίο και την Κύπρο. Εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αποφασιστικότητα. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο. Αποκρούουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και με τις δικές μας ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δημιουργούμε όλες εκείνες τις καταστάσεις αποτροπής, ώστε κανείς να μη σκέφτεται κουτά σε σχέση με τον ελλαδικό χώρο."

Επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας όμως ότι "αυτή έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή της πορεία. Οι συζητήσεις που έχουν παγώσει και αυτές που γίνονται ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος στην Τουρκία." Επιπλέον, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κάλεσε τη γείτονα "να μην χρησιμοποιεί ως απειλή το προσφυγικό ζήτημα ούτε ως όπλο για τις πολιτικές επιδιώξεις." τονίζοντας εμφατικά ότι: "Αυτό πρέπει να το ακούσει και η Τουρκία αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε να κατανοήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να διαχειριστούν το όλο πρόβλημα και όχι με κλείσιμο των συνόρων και περιχαράκωση και δημιουργώντας μια Ευρώπη φρούριο."

Πηγή: onalert.gt

Keywords
Τυχαία Θέματα