Το μοναδικό Άγιο Όρος με τη ματιά ενός Πολωνού φωτογράφου (ΦΩΤΟ)

14:00 1/2/2018 - Πηγή: seleo

Έκθεση φωτογραφίας του Πολωνού φωτογράφου Τόμας Μοτσίσκι (Tomasz Mociski), με θέμα το Άγιον Όρος διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η οποία εγκαινιάστηκε κατά τη Α' Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣΣΕ) στις 22 Ιανουαρίου και έληξε, χτες, 31 Ιανουαρίου. Μεγάλος ήταν το ενδιαφέρον και ιδιαίτερα θετικός ο αντίκτυπος της έκθεσης, η οποία εντυπωσίασε την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ιερομόναχος Θεόφιλος, γραμματέας Ιεράς Κοινότητας

Αγίου Όρους, ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας που στοχεύει στην προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους, οι Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, μέλη των Κοινοβουλίων και των Μονίμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη της ελληνικής κοινότητας του Στρασβούργου και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Θ.Γιάγκλαντ, αναφέρθηκε στις φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν τη «θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική διάσταση των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους, πνευματική πρωτεύουσα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού με χιλιετή ιστορία, που ωστόσο αιχμαλωτίζει τη φαντασία και ανθρώπων όλων των θρησκειών».

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αναφέρθηκε στη πνευματικότητα της Ορθοδοξίας και στη χιλιετή ύπαρξη του Αγίου Όρους ως κέντρο μοναχισμού.

«Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την εσωτερικότητα και τα αισθήματα που βρίσκει κανείς στα τοπία και στα πρόσωπα» σχολίασε στην εκφώνησή του ο πρέσβης Στ. Περράκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι το Άγιον Όρος αποτελεί μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Πρόκειται για μια μοναστηριακή δημοκρατία με χιλιετή ιστορία στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ένα μέρος, όπου η ψυχή γαληνεύει με το μπλε του Αιγαίου πελάγους και του ουρανού, ένα ιδανικό μέρος προσκυνήματος γαλήνης και περισυλλογής» ανέφερε.

thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα