Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία του ευρώ

09:06 18/8/2018 - Πηγή: seleo
Ανέκαμψε ελαφρά το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς έχουν περιοριστεί έως έναν βαθμό οι φόβοι για τη διάχυση της τουρκικής κρίσης.

Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι το προσεχές διάστημα θα βρεθεί πιθανότατα εκ νέου υπό πίεση, καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και το περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας δεν ευνοεί την ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σήμερα το ευρώ ενισχύεται 0,3% στα 1,14 δολάρια. Ωστόσο οι ειδικοί της Deutsche Bank και της Nomura International αναμένουν

πτώση του στα 1,10 δολάρια και μία μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει να δούμε σύντομα την απόλυτη ισοτιμία 1:1 ευρώ/δολαρίου.

Το ευρώ έχει υποτιμηθεί περίπου 5% από τις αρχές του 2018, όχι μόνο λόγω των εξωτερικών παραγόντων, αλλά και καθώς οι οικονομίες της νομισματικής ένωσης κατεβάζουν φέτος ταχύτητα μετά τις άκρως δυναμικές επιδόσεις του 2017, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει με πολύ αργά και ζυγισμένα βήματα στην επιστροφή της σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Σε σημαντική πρόκληση για το ευρώ εξελίσσονται και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ιταλία με φόντο την τραγωδία της κατάρρευσης οδογέφυρας, αλλά και τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης Πέντε Αστέρων, Λέγκας που την οδηγούν σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο Ματέο Σαλβίνι δεν δίστασε άλλωστε να επιρρίψει στην υπαγορευόμενη από τις Βρυξέλλες δημοσιονομική πειθαρχία ευθύνη για το τραγικό περιστατικό, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και πέντε αγνοούμενους.

Tην ίδια ώρα η αμερικανική οικονομία, παρά τις όποιες πολιτικές προκλήσεις για τον Τραμπ, «τρέχει» και μαζί της τρέχει και η FED να αυξήσει το κόστος δανεισμού, γεγονός που δίνει ώθηση στο δολάριο.

Το φθηνό ευρώ είναι έως έναν βαθμό καλοδεχούμενο, καθώς προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές σε μία περίοδο έντονων εμπορικών αντιπαραθέσεων και αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ βοηθά και όσες χώρες ποντάρουν για την ανάκαμψή τους στον τουρισμό.

Από την άλλη, ωστόσο, έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία το πετρέλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Για τις ευρωπαϊκές χώρες, που στην πλειονότητά τους καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές, όσο περισσότερο υποτιμάται το ευρώ τόσο πιο ακριβό είναι το πετρέλαιο.

naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα