Τι είναι το Halloween και πώς να προετοιμαστείτε

20:37 16/9/2022 - Πηγή: seleo

Πλησιάζει ο Οκτώβρης και μαζί του το Halloween, μια γιορτή κατεξοχήν αμερικανική η οποία γίνεται διαρκώς και πιο δημοφιλής στον κόσμο, κι έτσι και στην χώρα μας. Πολλές οι απορίες και βρήκαμε απαντήσεις σε αυτό το άρθρο: «Halloween: Όλα όσα ήθελες να ξέρεις!» και έτσι νωρίς-νωρίς σας τις γράφουμε εδώ πέρα:

Προέλευση Halloween

Tα τελευταία χρόνια η γιορτή του Halloween έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι

γνωρίζουμε το Halloween μέσα από αμερικάνικες ταινίες, όμως ποια είναι η προέλευση της γιορτής και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για αυτή;

Η λέξη Halloween σημαίνει «το βράδυ πριν τη γιορτή των Αγίων Πάντων». Στο δυτικό Χριστιανισμό οι Άγιοι Πάντες γιορτάζουν στις 1 Νοεμβρίου.  Παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως η προέλευσή της είναι αμερικάνικη, η αλήθεια είναι ότι προέρχεται από την κέλτικη γιορτή Samhain (προφέρεται Σάουιν). Οι Κέλτες, που ζούσαν πριν από περίπου 2000 χρόνια στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η βόρεια Γαλλία, γιόρταζαν το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του σκοτεινού χειμώνα την 1η Νοέμβρη. Για αυτούς, η μέρα αυτή σηματοδοτούσε την αρχή της νέας χρονιάς ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πίστευαν πώς οι κόσμοι των ζωντανών και των νεκρών έρχονταν πιο κοντά. Για αυτό το λόγο, άναβαν φωτιές και φορούσαν κοστούμια, για να διώξουν τα φαντάσματα. 

Στην Αμερική, η γιορτή υπήρχε στα ημερολόγια ελάχιστων εκκλησιών μέχρι το 18ο αιώνα. Μετά τη μαζική μετανάστευση Ιρλανδέζων και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα την Αμερική, η γιορτή έγινε διάσημη στις Η.Π.Α. και πήρε σταδιακά τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, απαλλαγμένη από τον αρχικό συμβολισμό και σκοπό. 

Έθιμα και ΔιακόσμησηΣκαλισμένες κολοκύθες

Το διασημότερο σύμβολο του Halloween είναι οι σκαλισμένες κολοκύθες (jack o lantern). Η διασημότερη εκδοχή του μύθου πίσω από την προέλευση αυτού του συμβόλου αναφέρει πώς o Tζακ, ένας αλκοολικός τεμπέλης, παγίδεψε το διάβολο σε ένα δέντρο τοποθετώντας γύρω του σταυρούς. Για να τον ελευθερώσει, ο διάβολος έκανε συμφωνία με τον Τζακ να μην δεχτεί την ψυχή του στην κόλαση. Όταν ο Τζακ πέθανε, δεν έγινε δεκτός στον παράδεισο λόγω των αμαρτιών του, αλλά ούτε και στην κόλαση, λόγω της πρότερης συμφωνίας του με το Διάβολο. Έτσι, ο Τζακ καταδικάστηκε να περιπλανιέται για πάντα στη γη, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι κάρβουνο που του έδωσε ο Διάβολος για να βλέπει το δρόμο. Ο Τζακ χάραξε ένα ραπανάκι και έβαλε μέσα το κάρβουνο δημιουργώντας ένα φανάρι. 

Καθώς οι κολοκύθες χρησιμοποιούνταν αρκέτα στην Αμερική, οι Κέλτες άρχισαν να σκαλίζουν αυτές για το Halloween μετά τη μετανάστευσή τους και έτσι οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Eκατομμύρια κολοκύθες αγοράζονται, χαράζονται και σκαλίζονται κάθε χρόνο σε πάρα πολλές χώρες, διακοσμώντας εισόδους και δωμάτια σπιτιών. 

Δεν μπορεί να λείπουν σκαλισμένες κολοκύθες από σπίτι που γιορτάζει το Halloween. Μπορείτε να σκαλίσετε ο,τι σχέδιο θέλετε. Εμείς σας προτείνουμε επίσης να διοργανώσετε διαγωνισμό κολοκύθας όπου τα παιδιά και οι καλεσμένοι σας καλούνται να χαράξουν την πιο ευφάνταστη κολοκύθα! 

Διακόσμηση σπιτιού

Εάν θέλετε να προετοιμάσετε το σπίτι σας κατάλληλα για το Halloween, υπάρχουν αμέτρητες ιδέες και είδη διακόσμησης halloween που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τις πραγματοποιήσετε. Πέρα από τις χαραγμένες κολοκύθες, μπορείτε να αγοράσετε ή να δημιουργήσετε τρομακτικές νυχτερίδες ή φαντάσματα, καζάνια που φαίνεται να βράζουν, κρανία, μαύρες γάτες, ιδέες κατάλληλες για να δημιουργήσουν το τρομακτικό κλίμα του Halloween.  

Μεταμφιέσεις

Οι μεταμφιέσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του Halloween. Μπορείτε να διαλέξετε όποια στολή θέλετε, όμως οι τρομακτικές στολές (πχ. Βρικόλακας, διάβολος, νυχτερίδα ή οποιοσδήποτε τρομακτικός χαρακτήρας ταινίας ή σειράς) ταιριάζει λίγο παραπάνω στη φύση της γιορτής και παρομοιάζει την αρχική χρήση των μεταμφιέσεων για να τρομάξουν τα φαντάσματα. 

Trick or treat (Φάρσα ή κέρασμα)

Το trick or treat είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Halloween. Τα μεταμφιεσμένα παιδιά περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι ρωτώντας «φάρσα ή κέρασμα;» συλλέγοντας γλυκές λιχουδιές. 

Το άρθρο Τι είναι το Halloween και πώς να προετοιμαστείτε εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα